3 Ara 2021
3 dk okuma süresi
Kişiselleştirilmiş pazarlama günümüzün modern işletmeleri için olmazsa olmaz bir gereklilik. Netflix, Spotify ve Amazon gibi şirketler kişiselleştirme biliminde büyük ilerlemeler kat ederek, kişiselleştirilmiş pazarlama alanının parmakla gösterilenleri haline geldiler. Öyle ki, Spotify ve Netlix’in en büyük başarısının abonelerinin zevklerini rakiplerine kıyasla daha iyi analiz etmeleri ve beğenebilecekleri tutarlı içerikler önermeleri olduğu söylenebilir. Kişiselleştirilmiş pazarlama hakkında bilmeniz gerekenleri, faydalarından pratik stratejilere kadar bu blog yazımızda inceliyoruz.
Kişiselleştirilmiş pazarlama nedir?
Kişiselleştirilmiş pazarlama, marka mesajlarını iletmek ve pazarlama hedeflerine ulaşmak için gerçek zamanlı kullanıcı verilerini ve analitiğini kullanan, müşterilerle dijital yollar sayesinde birebir gerçekleştirilen bir pazarlama biçimidir.
Kişiselleştirilmiş pazarlama, tüm müşteri tabanını tek seferde kapsamayı hedefleyen geleneksel pazarlamadan bir hayli farklıdır. Bu yöntem, belirli ilgi alanlarına ve ihtiyaçlara dayalı olarak özelleştirilmiş kitle segmentlerini hedefler.
Bu pazarlama yöntemi, mesajların niceliğinden çok müşteriyle ilgili oluşuna ve kalitesine odaklanır, potansiyel müşterilere doğru zamanda doğru mesajı iletmek için sistematik ve veriye dayalı bir yaklaşım sergiler.
İstatistiklerle kişiselleştirilmiş pazarlama
Kişiselleştirilmiş pazarlamanın, yeni potansiyel müşterilere ulaşmak, mevcut müşterilerle uzun vadeli ilişkiler kurmak ve markalara farklılaşma fırsatları için sunduğu avantajlar açısından, önümüzdeki dönemin en etkili pazarlama enstrümanlarından olmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Kişiselleştirilmiş pazarlamanın müşteriler üzerindeki etkisini ve mevcut hacmini gözler önüne sermek için birkaç araştırma şirketinin konu hakkındaki verilerini derledik. Yazının geri kalanında da birçok başka araştırma verisini sizlerle paylaşacağız.
Tüketicilerin %91'i, kendileriyle alakalı teklifler ve tavsiyeler sunan markalardan alışveriş yapma olasılıklarının daha yüksek olduğunu belirtiyor. (Accenture)
Müşterilerin %72'si gelecekte yalnızca kişiselleştirilmiş pazarlama mesajlarıyla etkileşime girecek. (Statista)
Dijital pazarlamacıların %51'i, kişiselleştirmenin bir numaralı öncelikleri olduğunu söylüyor. (SmarterHQ)
Kişiselleştirilmiş pazarlamanın faydaları
Artık kişiselleştirilmiş pazarlamanın ne anlama geldiğine dair bir anlayışa sahip olduğumuza göre, şimdi bu yaklaşımın markalara faydalarına göz atabiliriz.
Kanallar arasında tutarlı iletişim
Kişiselleştirilmiş pazarlama, markaların uygulama deneyiminden fiziksel mağaza deneyimine kadar çeşitli platformlarda ve kanallarda pazarlama mesajlarında tutarlılık sağlamasını kolaylaştırır; her içerik tutarlı bir bütünün parçasını oluşturur. Sonuç olarak, müşteriler hangi kanalda olursa olsun deneyimlerine kaldıkları yerden devam edebilirler.
Gelişmiş müşteri deneyimi ve müşteri katılımı
Kişiselleştirilmiş pazarlamanın nihai amacı, her kullanıcıyla bir birey olarak iletişim kurarak ilgilerini çekmektir. Bireyselliğin Z kuşağının en büyük hassasiyetlerinden olduğunu düşününce, bu amacın önemi artıyor. Müşterilerle tek tek iletişime geçmek, onların satın alma davranışlarına ve geçmiş satın almalarına ilişkin içgörülere dair toplanan verilere dayalı olarak yapılır. Günün sonunda, marka ile müşteri arasındaki etkileşim ne kadar alakalı ve spesifik olursa, kaliteli müşteri katılımı şansı o kadar artar.
Artan marka bilinirliği ve sadakat
SmarterHQ verilerine göre, tüketicilerin yaklaşık %90'ı alışverişi daha ucuz veya daha kolay hale getiren ek faydalar sağlandığında davranış verilerini paylaşmaya istekli olduklarını belirtiyor. Müşterilere benzersiz tercihlere sahip bireyler olarak davranan kişiselleştirilmiş pazarlamanın yapmayı amaçladığı şey de tam olarak budur: Deneyimi iyileştirmek. Bu pazarlama yaklaşımı başarılı uygulandığında, markaların artan marka sadakati ve gelişmiş müşteri memnuniyeti yoluyla rekabet avantajı elde etmelerini sağlar.
Daha yüksek yatırım getirisi
Kişiselleştirmenin her müşteri için kullanılacak doğru kanalları belirlemeyi içerdiğini göz önünde bulundurarak, pazarlamacılar yatırımlarının karşılığını fazlasıyla alabilir ve pazarlama harcamalarını optimize edebilirler. Veriler, özelleştirilmiş pazarlama e-postalarının Y kuşağına mensup müşterilerden gelen kampanya gelirini yaklaşık yüzde 300 artırabileceğine işaret ediyor. Öte yandan, kişiselleştirmenin müşteri edinme maliyetlerinde yüzde 50'ye varan tasarruf sağlayabileceği belirtiliyor.
Daha kısa satış döngüsü
Müşterilerinizin markanıza ve sunduğunuz ürünlere karşı güveni arttığında satış döngüsü kısalır. Markaların müşterileri ikna etmek için fazla zaman harcamasına gerek kalmaz, bunun yerine müşteri yaşam döngüsünün her aşamasında müşteri deneyimini geliştirmeye odaklanabilirler.
Bir kişiselleştirme makinesi olarak Netflix
Ülkemizde de popüler olan içerik akışı hizmeti Netflix, izleyici tercihlerini tahmin etmek ve çok iyi bir kişiselleştirilmiş izleme deneyimi sunmak için yapay zeka algoritmalarından faydalanıyor. Marka, müşterilerinin psikolojisini anlamak, hangi içeriklerin en çok tıklandığını analiz etmek ve bu verileri tarama deneyimini kişiselleştirmek için kullanmak amacıyla sunduğu içeriklerin görsellerinde sürekli aşağıda görebileceğiniz gibi A/B testleri yapıyor:
Netflix ayrıca her müşteri için farklılık gösteren hiper kişiselleştirilmiş bir ana sayfa aracılığıyla müşterilere alakalı öneriler sunmak için tarama verileri, arama geçmişi, derecelendirme ve kullanılan cihaz gibi kritik veri temas noktalarını etkileyen bir öneri motoru kullanıyor.
Pazarlamada neyin işe yarayıp neyin yaramadığını anlamak için A/B testi yapmak çok önemlidir. Netflix yılda yaklaşık 250 A/B testi gerçekleştirerek, kendisini rakiplerinden ayrıştıran alametifarikası yerinde kişiselleştirilmiş önerilerini sürdürebiliyor.
Kişiselleştirme, yalnızca genel müşteri deneyimini iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda kayıp oranlarını önemli ölçüde azaltabilir ve sarsılmaz marka sadakati sağlayabilir. Ayrıca markaların doğru mesajı doğru zamanda iletmesine olanak tanır ve bu da müşteri katılımını artırma açısından kritik öneme sahiptir.
Kişiselleştirilmiş pazarlama söz konusu olduğunda, tüm markalara uyacak tek bir stratejiden bahsedilemez. Her markanın kişiselleştirme yolculuğu kullanıcı tipine, ürün türüne, iş hedeflerine ve diğer değişkenlere bağlı olarak farklılaşacaktır. Önemli olan, kişiselleştirilmiş pazarlama kampanyalarınızın müşteri odaklı olması, kullanıcılarınızı her e-postanın, sosyal medya gönderisinin, stratejinin ve kararın merkezinde tutması gerektiğidir.
İlgili Postlar