Doğru karar vermede Stok Yönetimi etkisi

dogru-karar-vermede-stok-yonetimi-etkisi

13 Ağu 2020

2 dk okuma süresi

Bir işletmenin talepleri karşılayabilmesi için deposunda yeteri kadar stok bulundurması gerekiyor; fakat stok bulundurmak maliyetli olabiliyor. Bu nedenle doğru bir stok yönetimi politikası üzerinden stok takibi yapmak büyük önem taşıyor. Bu blog yazımızda üretim ve arz süreçleriyle kol kola ilerleyen stok yönetimi konusuna değindik.

Hammadde, yarı mamul, mamul veya varlıkları kapsayan stok, işletmelerin maliyet kalemleri arasında bulunduğundan kontrol altında tutulması işletmeler için kritik önem taşıyor. Stok ve üretim maliyetlerini en aza indirmek ve karlılığı artırmak stok yönetimi yapmayı gerektiriyor. Stok yönetimi, malzemelerin depolara girmesinden, müşteriye satılmasına kadar olan sürecin takip ve kontrolünün sağlanmasını ifade ediyor.

 

Stok yönetiminin işletmelerdeki önemi

Talep olduğunda öne sürülecek ürünün olabilmesi için belirli dönemlerdeki talep artışını karşılamak için talep, arz ve tedarikte daha önce öngörülememiş olası değişiklik durumunda hazırlıksız yakalanmamak için stok tutmak gerekiyor. Stok tutmak ana hammaddelerin fiyatında dalgalanma olması durumunda da avantaj sağlıyor. Süreçlerde aksaklık olmaması açısından stok yönetimi yapılıyor. Dolayısıyla stok yönetiminin işletmeler için mihenk taşı görevini üstleniyor.

 

Stok yönetiminin işletmelerdeki önemi, işletmenin stok için yaptığı yatırımın büyüklüğü doğrultusunda artıyor. Örneğin, toplam varlıkların yüzde 2’si stoklardan oluşan bir otel ile toplam varlıkların yarısının stoklardan oluştuğu otomotiv sektörü için stok yönetimi aynı oranda önemli olmayacaktır. Dolayısıyla stok yönetimi, yüksek miktarda stok yapan işletmeler için hem maliyet kontrolü hem verimliliği sağlamak açısından önem taşıyor. 

Stok yönetimi nasıl yapılır?

Stok yönetiminin avantajları elbette tedarik ve satış süreçlerindeki düzenle maliyetlerin düşmesi ve maliyet muhasebesinin kolaylaşması ile sınırlı sınırlı kalmıyor. Stok yönetimi, üretim, operasyon, satış ve finans alanlarında fırsatlar yaratıyor. Risk ve getiri arasında dengeyi sağlamak stok yönetimi ile mümkün oluyor. Elbette avantajların sağlanması stok yönetiminin en doğru stratejilerle yapılmasını gerektiriyor.

 

Stok yönetiminin minimum hata ve maksimum hızla yapılabilmesi, kâğıt kalemle yazmak veya Excel dosyası oluşturmak gibi geleneksel yöntemlerle mümkün olmuyor. Çok geniş ürün gamına sahip olan işletmelerin stok yönetiminde yapabileceği küçük bir hata büyük maddi zararlarla sonuçlanabilecektir. Bu noktada stok takip programları devreye giriyor.

 

Depo stok takip yazılımı sayesinde ürün stok durumu anlık olarak görüntülenebiliyor. Her bir ürün için tüm detaylı bilgilerin hızlıca girilebilmesini sağlayan yazılımlar ürünleri, farklı özelliklerine göre kategorilere ayrılabiliyor. Ürünlerin fotoğraflarını kaydetmek de mümkün olabiliyor. Üretim fişi, sarf fişi, fire fişi gibi yönetim fişleri sayesinde stok hareketlerinin tümü kontrol altına alınıyor.

 

PayFlex Tahsilat Çözümleri ile stok takibi

ERP olmak üzere diğer tüm yazılımlarla tam uyumlu çalışan PayFlex Tahsilat Çözümleri, akıllı cihazlar üzerinden anlık ciro ve stok takibi yapmaya olanak tanıyor. Her bir modülü ile süreçleri otomatik hale getiren ve verimliliği yükseltmeyi sağlayan PayFlex Tahsilat Çözümleri sayesinde bilgileri anlık olarak yönetmek, akıllı raporlar üretmek, siparişleri tek elden kontrol etmek ve e-fatura ile entegrasyon sağlamak mümkün oluyor.

İlgili Postlar

Pazarlama otomasyonu iş akışı nasıl hazırlanır?

Pazarlama otomasyonu iş akışı nasıl hazırlanır?

27 Eyl 2024

Satış / Pazarlama
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr