30 Tem 2024
3 dk okuma süresi
Veri, işletmelerin en değerli kaynağı konumunda yer alıyor ve bu kaynağın potansiyelini veri bilimciler ortaya çıkarıyor. Son dönemde yapay zekâ alanındaki gelişmeler veri bilimini de temelinden etkiliyor. Hemen her sektörde profesyoneller, yapay zekânın rollerini ve günlük operasyonlarını nasıl dönüştüreceğini merak ediyor. Dahil olduğu her alanda verimliliği artıran yapay zekâ çözümlerinin, veri biliminde de fark yaratması bekleniyor.
İş dünyasında veri miktarı her geçen gün artıyor. Kurumlar topladıkları dev veri kümelerini sadeleştirerek en yüksek verimi elde edecek biçimde işlemeye çalışıyor. Her gün devasa veri kümeleriyle uğraşmayı gerektiren bu süreç, yapay zekâ çözümleri sayesinde artık otomatikleştiriliyor ve kısa sürede tamamlanıyor.
İşlenmemiş veri kümesiyle beslenen yapay zekâ, yararsız verileri ayıklayarak kalan veri kümesini kullanılabilir bir biçimde dönüştürüyor. Bu zaman alıcı görevin yapay zekâ tarafından yapılması sayesinde veri bilimciler diğer önemli görevlerine odaklanma fırsatı buluyor. Ayrıca otomatik veri hazırlama sayesinde insan hatasından doğan problemler en aza iniyor.
Yapay zekâ destekli sinir ağları, karmaşık veri kümelerinde anormallik ve desen tespiti söz konusu olduğunda büyük fark yaratıyor. Bu algoritmalar, insan kullanımında gözden kaçabilecek veriler arasındaki ilişkileri kolayca tespit ediyor.
Veri bilimcileri genellikle belirli bir şeyi aramaya odaklandıkları için veriler arasındaki daha ince bağlantıları gözden kaçırabiliyorlar. Yapay zekâ bu noktada devreye giriyor veri bilimcilerin ihtiyaç duyacağı iç görülerin elde edilmesini sağlıyor.
Tahmine dayalı analitik, veriler arasındaki en zayıf ilişkileri bile bulmaya yardımcı oluyor. Veri bilimcilerin en önemli rolü olan tahminler, işletmelere rekabette bir adım önde olma fırsatı veriyor. Tahmine dayalı analitiğin süreçlere dahil olması, veri bilimcilere pek çok noktada katkı sağlıyor:
Anomali ve örüntü tespiti gelecekteki trendlerin tahmin edilmesine yardımcı oluyor
Veri kümeleri, otomatik tahminler için yapay zekâ sohbet robotlarına aktarılabiliyor
Yapay zekâ, tahminlerde bulunmadan önce geçmiş verileri değerlendirebiliyor
Müşteri niyeti, pazar eğilimleri ve finansal tahminler otomatikleştirilebiliyor
Bulgulara dayanarak büyük iş kararları almak, veri bilimcilerin değil yöneticilerin sorumluğunda bulunuyor. Ancak söz konusu bulguların yöneticiler ve hissedarlar tarafından doğru şekilde anlaşılması kritik değer taşıyor. Bu noktada sürece yapay zekâ dahil oluyor. Yapay zekâ destekli sohbet robotları, elde edilen bulguların anlaşılır hale getirilmesi için veri bilimcilere destek veriyor.
Veri setleri hakkında eğitilen sohbet robotları, kullanılan teknik dili basitleştirerek yöneticilerin ve hissedarların sorularını yanıtlayabiliyor. Bu sayede teknik bilgisi ne olursa olsun, herhangi bir personel veri kümesi ve bulgular hakkında detaylı bilgi elde edebiliyor.
Yapay zekâ, siber güvenlik endüstrisinin veri korumasını çeşitli şekillerde geliştirmesine olanak sağlıyor. Bu noktada yapay zekânın neden olduğu en büyük gelişmelerden biri dolandırıcılık önleme teknolojisinde ortaya çıkıyor.
Veri bilimciler, siber saldırılara yabancı olmasalar da yeni nesil güvenlik duvarlarına ve üst düzey şifrelemeye sahip olmaları kritik önem taşıyor. Yapay zekâ şüpheli verileri tespit ederek dolandırıcılık önleme noktasında veri bilimcilere büyük katkı sağlıyor.
Veri bilimcilerin en alışılmadık rolü, işe alım sürecinde ortaya çıkıyor. Binlerce özgeçmişi incelemek ve filtrelemek gibi süreçler, veri bilimcileri için önemli bir iş ve zaman maliyeti haline geliyor. Yapay zekâ, veri bilimcilerin bu süreci kolaylaştırmasına yardımcı oluyor. Binlerce CV’yi kolayca gözden geçiren filtreleyebilen yapay zekâ, istenilen becerilere göre uygun adayları bir araya getiriyor ve iş geçmişinden kişiliğe kadar her şey otomatik olarak değerlendirilebiliyor.
Bir veri bilimcisinin günlük işi genellikle tüm vaktini tüketen çeşitli basit görevlerden oluşuyor. Yapay zekâ, veri bilimcilerin standart veya benzersiz kod yazmalarına, e-postaları yanıtlamalarına, grafik ve diyagramlar gibi görsel bileşenlerle zenginleştirilmiş veri özetleri ve raporlar hazırlamalarına yardımcı oluyor. Bu basit görevleri insanlar kadar doğru bir şekilde ve çok daha kısa sürede gerçekleştiren yapay zekâ, bu sayede veri bilimcilerin daha önemli görevlere odaklanmasına fırsat yaratıyor.
İlgili Postlar
Veri okuryazarlığı nedir?
7 Eki 2024
Büyük Veri