Mikro veri merkezleri güvenlik ve sürdürülebilirliği yeniden tanımlıyor

İş dünyasında karar alma süreçleri ofis sınırlarının çok ötesine uzanan sağlam verilere ve anlamlı bilgilere dayanıyor.

Mikro veri merkezleri güvenlik ve sürdürülebilirliği yeniden tanımlıyor

28 Şub 2024

2 dk okuma süresi

İş dünyasında karar alma süreçleri ofis sınırlarının çok ötesine uzanan sağlam verilere ve anlamlı bilgilere dayanıyor. Günümüzde veriler tüm işletme genelinde en uzak noktalara kadar ulaşıyor. Dijital operasyonların tek ve merkezi bir yerden yönetildiği günler geride kalıyor. BT liderlerinin artık veri üretiminin farklı lokasyonlarda ve dağınık bir yapıda gerçekleştiği karmaşık bir ortamı yönetmesi gerekiyor.

Mikro veri merkezi nedir?

Geleneksel büyük ölçekli veri merkezlerine alternatif olarak ortaya çıkan mikro veri merkezleri genellikle tek bir şehir veya bölgeye hizmet veriyor. Yerel veri işleme ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanan mikro veri merkezleri çoğunlukla bulut bilişim hizmetlerinin kullanımıyla birlikte artan uç bilgi işlem talebine cevap vermek üzere konumlandırılıyor. 

Düşük gecikme süresi gerektiren uygulamalar için ideal çözüm sunan mikro veri merkezleri, bulut hizmetlerinin yanı sıra nesnelerin interneti (IoT) cihazlarının ve akıllı şehir teknolojilerinin desteklenmesinde önemli rol oynuyor. Yerel veri işleme ihtiyacını karşılamak için optimize edilmiş bu tesisler enerji verimliliğini artırarak çevre dostu bir seçenek yaratıyor.

Mikro veri merkezleri güvenlik ve sürdürülebilirliği yeniden tanımlıyor

Mikro veri merkezleri nasıl çalışır?

Veri merkezi kavramı tipik olarak sunucular ve veri depolama sistemleriyle dolup taşan büyük tesisleri akla getirse de modern işletmelerin değişen ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış kompakt, modüler üniteler olan mikro veri merkezlerinin kullanımı giderek artıyor. Bu modern veri merkezleri verileri kaynağına yakın noktalarda işleyerek performansı ve güvenliği artırıyor. 

Mikro veri merkezleri geleneksel büyük veri merkezlerinin aksine özel ihtiyaçlara göre kolayca konumlandırılabiliyor. Isıtma ya da soğutma sistemi bulunmayan, sıkışık ya da tozlu alanlara da uyarlanabilen mikro veri merkezleri, bu tür zorlu ve alışılmışın dışında şartlara dayanabilecek sağlam ve uyarlanabilir tasarımlar sunuyor. Dolayısıyla mikro veri merkezleri, yalnızca büyük veri merkezlerinin küçültülmüş bir versiyonu değil, çok çeşitli ortamlarda verimli ve güvenilir bir şekilde çalışacak şekilde tasarlanmış çözümler olarak değerlendiriliyor.

Hastanelerde operasyonel verimliliği artırmak ve hasta bakımına öncelik vermek için giderek daha fazla uç bilişim çözümleri benimseniyor. Mikro veri merkezlerinin entegre edildiği bu tesislerde genişleyen tıbbi cihaz ve hasta izleme araçlarından gelen veri akışının hızlı bir şekilde işlenmesi gerekiyor. Mikro veri merkezlerinin tak-çalıştır yapısı, kurumların operasyonel olarak anında hazır olmasını sağlıyor. Böylece tıbbi personelin teknik aksaklıklar yaşamadan hasta bakımına odaklanması mümkün hale geliyor.

Mikro veri merkezlerinde geleneksel veri merkezlerinin aksine sunucular, depolama ve ağ donanımlarını barındırmaya hazır, önceden monte edilmiş ve tamamen entegre edilmiş olarak geliyor. Bu entegrasyon kurulumu basitleştirmenin yanında BT altyapısının dağıtımıyla ilgili karmaşıklıkları da azaltıyor. Mikro veri merkezleri,  geleneksel veri merkezleri gibi ölçeklenebilir bir yapı sunuyor. İşletmeler ihtiyaç duyduklarında donanımlarla başlayarak gerektiğinde ek donanımlarla yükseltme yapabiliyor.

Mikro veri merkezlerinin sürdürülebilirliğe etkisi

Mikro veri merkezleri çevre dostu bir veri işleme çözümü olarak öne çıkıyor. Mikro veri merkezleri geleneksel büyük ölçekli veri merkezlerine kıyasla daha az enerji tüketmelerinin yanı sıra daha az atık üretiyor. Bu sayede çevresel etkiyi azaltmak için önemli bir adım atılmış oluyor.

Mikro veri merkezleri ihtiyaç duyulduğunda güneş panelleri veya rüzgâr türbinleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından güç alabildiği için enerji verimliliği açısından da avantaj sağlıyor.

Bununla birlikte mikro veri merkezlerinin sürdürülebilirliğe katkısı yalnızca enerji verimliliğiyle sınırlı kalmıyor. Bu tesislerde kullanılan geri dönüşümlü malzemeler ve atık yönetimi programları mikro veri merkezlerinin çevresel ayak izini azaltmaya yardımcı oluyor.

Mikro veri merkezleri sunduğu bütün bu avantajlar sayesinde veri merkezi endüstrisinin toplam çevresel etkisinin azaltılmasında büyük rol oynuyor.

İlgili Postlar

data_literacy

Veri okuryazarlığı nedir?

7 Eki 2024

Büyük Veri
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr