Veri yönetişimi araçları nasıl çalışır?

İşletmelerin veri yönetişim politika ve süreçlerini oluşturma ve yönetmesine olanak tanıyan veri yönetişimi araçları doğrulama, temizleme ve zenginleştirme yoluyla verilerin kalitesini artırıyor.

Veri yönetişimi araçları nasıl çalışır

13 Ara 2023

3 dk okuma süresi

İşletmelerin veri yönetişim politika ve süreçlerini oluşturma ve yönetmesine olanak tanıyan veri yönetişimi araçları doğrulama, temizleme ve zenginleştirme yoluyla verilerin kalitesini artırıyor. Veri yaşam döngüsü boyunca kurumların verileri yönetmesine yardımcı olacak araçları ve süreçleri içeren veri yönetişimi, bilgi varlıklarının korunması, veri kalitesinin artırılması, yasal düzenlemelere uygunluk, operasyonel etkinlik ve stratejik karar alımını desteklemek amacıyla gerçekleştiriliyor.

Başarılı bir veri yönetişimi aynı zamanda güçlü veri yönetişim araçlarını gerektiriyor. Çeşitli sağlayıcılar ve açık kaynak toplulukları, işletmelerin iş ihtiyaçlarına uygun veri yönetimi politikalarını uygulamalarına yardımcı olacak araçlar sağlıyor.

Veri yönetişimi araçlarından nasıl yararlanılır?

Veri yönetişimi araçları, organizasyonların veri varlıklarını etkili bir şekilde yönetmelerine yardımcı olan yazılımları ve sistemleri ifade ediyor. Bu araçlar işletmelerin veri yaşam döngüsünü yönetmek için kapsamlı bir veri yönetişim çerçevesi sunuyor. Veri yönetişimi araçları verileri dosya, uygulama, veritabanı ve diğer veri kaynaklarından elde ediyor. Akabinde veri varlıklarını önceden tanımlanmış etiketlere veya hassasiyetlere göre sınıflandıran veri yönetişimi araçları, veri kalitesi kontrolü ve doğrulama gerçekleştirerek verilerin doğru, eksiksiz ve tutarlı olmasını sağlıyor.

Veri yönetişimi araçları işletmelerin veri sahipliği, rol ve sorumluluklarını tanımlamasına ve yönetmesine yardımcı oluyor. Ek olarak veri yönetişimi, veri güvenliği ve gizlilik önlemlerinin uygulamasına da katkı sağlıyor. Bu sayede veri yönetimi süreçleri KVKK ve GDPR gibi mevzuatlara uygun hale geliyor ve kalite standartları karşılanıyor. 

Veri yönetişimi araçlarının temel özellikleri

Günümüzde kullanılan modern veri yönetişimi araçları veri korumaya olduğu kadar verilerin işletme içindeki doğru kişilere ve yerlere ulaşmasına da katkı sunuyor. Verileri daha geniş çapta erişilebilir hale getirmek için kullanılan araçlar giderek daha fazla politika ve yönetim özellikleri içeriyor. İşletmeler bu sayede kullanıcılara ihtiyaç duyulan her türlü rolü gerekli düzenlemelerle beraber atayabiliyor. 

Güçlü bir veri yönetişimi aracına sahip olmak isteyen kurumların tercihlerini yaparken dikkat etmesi gereken unsurlar bulunuyor. Şimdi işletmelerin veri yönetişiminden uzun vadede en yüksek faydayı almasına yardımcı olacak konulara yakından bakalım.

Verilere erişimin demokratikleşmesi

Bir kurumdaki her departman şirketin karar mekanizmasına yardımcı olmak veya bir ürünü/hizmeti iyileştirmek için belirli verilere ihtiyaç duyuyor. Verilere erişimi demokratikleştirmek iş kararları için doğru verilerin sağlanmasına ve işletmelerin veriye dayalı kararlar alabilmesine yardımcı oluyor.

Pek çok işletmenin birlikte çalışan, kaynakları paylaşan ve projeler üzerinde iş birliği yapan ekipleri bulunuyor. Bu nedenle kurum içindeki konum veya rolleri ne olursa olsun ilgili tüm tarafların kolayca verilere erişimini sağlayan bir veri yönetişim aracına yatırım yapmak kritik önem taşıyor.

Uyumlanabilir yönetişimin esnekliği

İş dünyasının ihtiyaçları her geçen gün değiştiği için işletmeler belirli bir düzeni ve politikayı uzun vadede sürdüremiyor. Dolayısıyla kurumların iş dünyasının sürekli değişen ihtiyaçlarına uyum sağlayabilecek esnek veri yönetişimi araçları kullanması gerekiyor. Bu noktada veri yönetişimi araçlarının iş stratejisiyle eşleşmesi, kurumların uzun vadede daha verimli stratejiler planlamasına yardımcı oluyor. 

Otomatik veri izleme 

Veri yönetişimi araçları verinin farklı sistemler ve süreçler arasındaki hareketini daha fazla şeffaflık için izlemesi büyük önem taşıyor. Otomatik veri izleme sayesinde verinin nereden geldiği, nasıl dönüştürüldüğü ve farklı süreçlerde nasıl kullanıldığı anlaşılabiliyor. Böylece analistler verinin kaynaktan hedefe olan akışını gözlemleyebiliyor.

Veri yönetişimi araçlarının faydaları

Kurumlar için verinin değeri her geçen gün artıyor. Bu nedenle güçlü bir veri yönetişimi her ölçekten işletmenin ihtiyacı konumunda yer alıyor. Veri yönetişim araçları iş süreçlerine kazandırdıkları avantajlarla şirketlerin verimliliğine doğrudan katkı sağlıyor. 

Veri doğruluğu ve tutarlılığının iş süreçleri için kritik önem taşıyor. Veri yönetişimi araçları kurumların veri yönetimi çabalarına rehberlik ederek farklı sistem ve kaynaklar genelinde veri doğruluğu ve tutarlılığı için ölçütler belirlenmesine ve uygulanmasına imkan tanıyor. Ek olarak veri hatalarını belirleyerek çapraz referanslama gibi tekniklerle verinin düzeltilmesine de yardımcı oluyor. 

Veri yönetişimi araçları, verileri yetkisiz erişimden korumak için erişim kontrol mekanizmalarına, şifreleme ve veri maskeleme tekniklerine olanak tanıyor. Böylece kurumlar çok çeşitli veri kaynakları üzerindeki yapılandırılmış, yapılandırılmamış ya da yarı yapılandırılmış verilerin güvenliğini artırma fırsatı elde ediyor.

İlgili Postlar

data_literacy

Veri okuryazarlığı nedir?

7 Eki 2024

Büyük Veri
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr