2 Tem 2024
2 dk okuma süresi
Günümüzde işletmeler verilerini hem yerel veri merkezlerinde hem de bulut ortamlarında depolamayı tercih ederek hibrit veri merkezi yapısına yöneliyor. Bu esneklik, operasyonel verimliliği artırırken güvenlik açısından yeni önlemler almayı gerektiriyor. Hibrit veri merkezlerinde etkili bir güvenlik stratejisi oluşturmak hem fiziksel hem de sanal ortamlarda verilerin bütünlüğünü ve gizliliğini korumak için kritik önem taşıyor.
Hibrit veri merkezi, şirket içi, genel bulut, sanallaştırma ve yazılım tanımlı ağ oluşturma gibi özel bulut kaynaklarını birleştiren bir tür bulut bilişim mimarisi olarak ifade ediliyor. Hibrit veri merkezleri, fiziksel veri merkezleri ve çoklu bulut ortamları genelinde iş akışı sunabilmek için bu teknolojileri bir araya getiriyor.
Hibrit bir veri merkezi, işletmelerin bulut ve geleneksel BT ortamlarını ihtiyaçlarına uygun şekilde birleştirmelerine olanak tanıyor. Şirket içi ve bulut ortamlarının bu karışımı, bilgilerin korunmasını ve güvenliğini sağlamayı zorlaştırıyor. Hibrit müşteriler, bulut sağlayıcıları ve veri merkezi tesisi sahipleri, siber tehditleri tespit etmek ve bunlarla mücadele etmek için güvenilir yöntemlere ihtiyaç duyuyor.
Hibrit veri merkezleri, farklı altyapılar arasında veri akışını mümkün kılarak iş sürekliliğini sağlıyor. Ancak bu çeşitlilik aynı zamanda potansiyel güvenlik açıklarını da artırıyor. İşletmelerin, farklı güvenlik politikaları ve protokollerine sahip olan bu ortamları yönetirken tutarlı bir güvenlik yaklaşımı benimsemesi gerekiyor. Özellikle veri trafiğinin yoğun olduğu geçiş noktalarında güvenliği sağlamak için gelişmiş tehdit algılama ve izleme sistemleri kullanmak büyük önem taşıyor. Hibrit yapıların karmaşıklığının, ağ segmentasyonu, çok katmanlı güvenlik önlemleri ve düzenli güvenlik denetimleri ile yönetilmesi gerekiyor.
Hibrit veri merkezlerinde güvenlik stratejisi oluştururken çalışanların farkındalığı ve eğitimi büyük önem taşıyor. İnsan faktörü, güvenlik zincirinin en zayıf halkası olabileceğinden çalışanların siber güvenlik konusunda bilinçlendirilmesi ve güncel tehditler hakkında eğitilmesi gerekiyor. Hibrit veri merkezlerinde güvenliğin sağlanması sadece teknolojiye değil, aynı zamanda güvenlik kültürüne de yatırım yapmayı gerektiriyor. Bu bütüncül yaklaşım, işletmelerin verilerini güvende tutmalarına ve siber tehditlere karşı dayanıklılıklarını artırmalarına yardımcı oluyor.
Hibrit veri merkezleri, geleneksel veri merkezinin fiziksel güvenliğini bulut tabanlı güvenlik araçlarıyla birleştirilmiş olarak sunuyor. Örneğin hibrit veri merkezleri erişim ve izinleri, iş ihtiyaçları için gereken minimum düzeyde sınırlamak için sıfır güven mimarisini kullanıyor. Ancak hibrit veri merkezleri veri ortamını korumak için bulut sağlayıcısına güvenseler de önlem almaları gereken hususlar da bulunuyor:
Çevre genelinde ve dahilinde sürekli izleme sağlamak
Anormal davranışları tespit etme yeteneğine sahip olmak
Gerektiğinde tüm ağ genelinde gelişmiş görünürlük sunmak
Bulut güvenlik platformlarıyla entegre olarak müşteri ağlarının tam kapsamını sağlamak
Veri merkezleri, altyapılarını ve ortamlarını korumak için kurumların güvenlik çözüm ve uygulamalarından yararlanması gerekiyor. IBM’in Security QRadar çözümü, kurumsal müşteriler için algılamayı, üretkenliği ve risk azaltmayı sağlamak amacıyla kurumsal düzeyde yapay zekâ ve otomasyondan yararlanıyor. Açık bir platform ve geniş bir iş ortağı ekosistemi üzerine inşa edilen yazılım, veri merkezlerini ve bulut iş ortaklarını birbirine bağlamak için 900'den fazla önceden oluşturulmuş entegrasyon kullanıyor.
Securonix'in güvenlik platformu, AWS (Amazon Web Services), Google Cloud ve Microsoft Azure gibi çeşitli ortam ve mimarilerde hibrit ortam güvenliğini izlemeyi sağlıyor. Bu platform, yöneticilerin hibrit mimarilerdeki kör noktaları tespit etmelerine yardımcı oluyor ve bu sayede yöneticiler, veri merkezlerini ve bulut ağlarını eksiksiz bir şekilde görüntüleyebiliyor.
Splunk'un güvenlik yazılımı Enterprise Security, kurumlara birleşik tehdit algılama, araştırma ve yanıt yetenekleri sunuyor. Tehditleri hızlı bir şekilde tespit etmek, araştırmak ve karşılık vermek için Splunk Enterprise Security, SOAR (Security Orchestration, Automation, and Response - Güvenlik Düzenlemesi, Otomasyonu ve Yanıtı), Kullanıcı Davranışı Analitiği ve Saldırı Analiz Cihazlarını bir araya getiriyor.
İlgili Postlar
Veri okuryazarlığı nedir?
7 Eki 2024
Büyük Veri