26 Nis 2023
3 dk okuma süresi
Pazarlamada yapay zeka uzun yıllardır kullanılıyor olsa da, son yıllarda yapay zeka teknolojilerinin gelişmesiyle daha da yaygınlaştı. Pazarlamada ilk olarak müşterilerin davranışları, tercihleri ve ihtiyaçları hakkında daha fazla bilgi edinmek için kullanılan yapay zeka, böylece daha etkili ve kişiselleştirilmiş pazarlama stratejileri oluşturmayı mümkün hale getirdi.
Yapay zeka nedir?
Yapay zeka, bilgisayar sistemlerine insan zekası benzeri bir şekilde düşünebilme, öğrenebilme, karar verebilme, problemleri çözebilme ve dil anlama gibi yetenekler kazandırmayı amaçlayan bir uygulama alanıdır. Günümüzde Siri, ChatGPT ya da DALL-E gibi hemen herkesin ulaşabildiği pek çok yapay zeka uygulaması mevcut. Her biri farklı yetenekler ve amaçlarla donatılmış bu uygulamalar, kullanıcıların isteklerini en doğru biçimde yerine getirmeye çalışıyor. Apple’ın sanal asistan çözümü Siri, sesli etkileşim yoluyla kullanıcıların sorgulamalarını yanıtlıyor ve yaşam konforunu artırıyor. Yapay zeka destekli doğal dil işleme çözümü olan ChatGPT, insan benzeri metinler üretmek için geliştiriliyor ve bu konuda son derece başarılı oluyor. DALL-E ise metinsel tanımlamalar ışığında şahane görseller oluşturabiliyor.
Yapay zeka, veri madenciliği, makine öğrenimi, doğal dil işleme, robotik ve benzeri teknolojileri kullanarak, bilgisayar sistemlerine zeka eklemeyi amaçlıyor. Bu sistemler, verileri analiz ederek desenleri ve ilişkileri tanımlayabiliyor. Öğrenerek gelecekteki kararları daha doğru bir şekilde verebiliyor ve insanlar gibi doğal dil kullanarak etkileşim kurabiliyor.
Pazarlamada yapay zekanın avantaj ve dezavantajları
Yapay zeka uygulamaları, pazarlama süreçlerinde kişi ve kurumlara büyük katkılar sağlayabilir. Örneğin ChatGPT, pazarlama materyallerini hazırlamak için gereken süreyi minimuma indiriyor. İnsanların uzun sürelerde yazabileceği içerikleri birkaç saniyede üretebilen ChatGPT, insan hatasına yönelik oluşabilecek problemleri de ortadan kaldırıyor.
Pazarlamada ChatGPT ve diğer yapay zeka araçları, avantajlarının yanında bazı dezavantajları da beraberinde getiriyor. Bu noktada öne çıkan en önemli kusur, yapay zekanın henüz gerçekten yaratıcı olmamasıdır. Örneğin ChatGPT uzun süreli kullanıldığında, tepkilerinin duygu içermediğini tespit etmek mümkündür. Pazarlama mesajları oluştururken yapay zekadan faydalanmak, müşterilerin bağlılık hissetmesi için gereken marka sıcaklığını kaybetmeye sebep olabilir.. Ayrıca ne kadar çok firma bu noktada ChatGPT’den yararlanırsa, o kadar çok markanın müşteriye yaklaşımı aynı tonda olacaktır. Böylece işletmeler benzersiz bir marka kimliği yaratma şansını ıskalarlar. Herkes mükemmel olduğunda kimse mükemmel değildir.
Pazarlamada üretken yapay zeka kullanmanın yolları
Yapay zeka pazarlama konusunda bazı dezavantajlara sahip ve henüz bir profesyonelin yerini alacak seviyeye erişebilmiş değil. Yine de yapay zeka, pazarlama noktasında önemli katkılar sağlayabilir. Örneğin bir e-ticaret sitesinde ürün açıklamalarını yapay zekaya yazdırmak mümkündür. Metinler dil bilgisi açısından gayet doğru olacağı için, redaksiyona harcanan zaman da minimuma inecektir.
Yapay zekadan faydalanılabilecek bir diğer nokta da SEO, yani arama motoru optimizasyonudur. SEO çözümleri, şirketlerin internet sitelerinin arama motorlarındaki görünürlüğünü artırmayı amaçlar. Yapay zekaya sorarak web sitelerinin trafiğini artıracak anahtar kelimeler elde etmek mümkündür.
Yapay zeka büyük veri kümelerini analiz etmede de gayet başarılıdır. Bu nedenle pazarlama ekiplerinin, ChatGPT’den müşterilerin geri bildirimlerini analiz ederek, ihtiyaçlara karşılık verecek ortak kalıpları bulması istenebilir. Yapay zeka ayrıca pazarlama trendlerini de analiz edebilir. Böylece işi ya da ürünü daha etkili bir şekilde konumlandırmaya yardımcı olabilir.
İnsan ve yapay zeka işbirliği
Kişi ve kurumlar, pazarlama süreçlerini daha iyi hale getirmek için yapay zekadan faydalanabilir ama unutmamak gerekir ki makine tarafından hazırlanan tüm içeriklerin kontrol edilmesi gerekmektedir. Yapay zeka henüz pazarlama çalışanlarının ya da ekiplerinin yerini alabilecek noktada değil ama belirli görevlerde yardımcı olabilir. Bu sebeple ChatGPT ve benzeri yapay zeka araçlarını değerlendirmekten çekinilmemelidir. Yine de pazarlamanın en temel unsurlarından bir olan yaratıcılık söz konusu olduğunda, henüz insanı denklemden çıkarmak mümkün değildir. Yapay zeka bazı çözümler sunacaktır ancak duygulara hitap etmek konusunda halen bir insan seviyesine ulaşamadığı bir gerçektir.. Bunun temel sebebi, yapay zekanın genellikle duygusal metinler yazmak için kullanılan kalıpları, anahtar kelimeleri ve örnekleri analiz ederek ve bir veri kümesindeki içerikleri taklit ederek çalışmasıdır. Ancak bu, gerçek insan duygularının zenginliğini ve karmaşıklığını yansıtmayabilir. Sonuç olarak, yapay zeka duygusal metinler yazabilir, ancak insanların yazdığı kadar doğal ve organik olmayacaktır.
İlgili Postlar