22 Haz 2018
4 dk okuma süresi
Oyunlaştırma ve viral pazarlama son yılların gözde pazarlama strayejileri arasında yer alıyor. Yeni neslin teknolojik yatkınlığı sebebiyle şirketler müşteri sadakati alanında viral pazarlamanın gücünü bir süredir keşfetmiş durumdalar, kitleleri peşinden sürükleyebilecek dünyadaki tabiriyle “Brand Ambassador” yani marka elçileri de bu harekete ivme kazandıran unsurlar olmuş durumda. Marka elçisini dönemin ünlü yüzlerinden veya binlerce takipçisi olan vlogger’lardan seçmek yaygın bir stratejiyken, pazarlama dünyası son dönemlerin popüler trendi olan oyunlaştırma tekniklerini de bu yönteme dahil etmeye başlıyor gibi.
Viral pazarlamayı oyunlaştırmanın gücü ile birleştirerek müşteri sadakatini ve etkileşimini yukarılara taşımak mümkün. Sosyal medyanın da gücünü kullanarak geniş kitlelerin bu tür programlardan faydalanmasını ve etkileşimin katlanarak artmasını sağlamak şirketlerin elinde. Bilindiği üzere oyunlaştırma, oyun elementlerini kullanarak oyun benzeri deneyimler yaşatarak kullanıcının bir aktiviteyi ya da davranışı oyun atmosferinde gerçekleştirmesini sağlamakla gerçekleşiyor. Viral pazarlamayı daha etkin kılmak için hali hazırda “arkadaşını getir, puan kazan” şeklinde bir çok program mevcut. Hatta viral pazarlamanın en önemli etkisi tüketicilerin yakın çevreleri tarafından satın alınan ürünleri satın almaya daha sıcak bakmasıdır. Bunun bir sonucu olarak marka elçilerinin etkin oldukları dijital platformlarda sahip oldukları takipçi kitlelerini yönlendirebilmeleri, viral pazarlamanın etki alanını daha da genişletmektedir.
Sadık müşteriler, yenilerini beraberinde getiriyor
Son dönemde ortaya çıkan marka yüzleri sosyal medya üzerinde yaptıkları paylaşımlarla tüketici alışkanlıklarını değiştirmede önemli bir rol oynuyorlar. Araştırmalara göre tüketicilerin %92’si herhangi bir pazarlama / reklam aracı yerine arkadaşının sözüne güvenmeyi tercih ettiğini gösteriyor. Bu noktada sadık müşterilerin önemi bir kat daha artıyor, zira sadık müşteriler yeni müşteriler için alışveriş kapısını açan bir pozisyona bürünerek, marka elçisi rolünü üstleniyorlar.. Viral pazarlama kanalıyla ulaşılan satış miktarının diğer pazarlama yöntemlerine göre 2 kat daha yüksek olduğu görülürken,sadık müşterilerin alışverişe yönlendirdiği yeni müşterilerin tutunma oranının %37 olduğu belirlenmiş.
Marka elçilerine ödenecek yüzbinlerce lirayı sadakat sistemlerine yatırarak çok daha geniş kitlelere ulaşmak da bir başka güçlü yöntem olarak öne çıkmakta. Çok daha etkili ve kalıcı olan bu pazarlama alternatifi ile uzun soluklu stratejiler geliştirilebileceği gibi, sadık müşteri kitleleri oluşturmak da oldukça mümkün. . Peki nasıl bunu başaracaksınız? Oyunlaştırma tekniklerinin bu iş için biçilmiş kaftan olduğundan bahsetmiştik. Alışveriş yapanlara puan kazandırmak, belli sayıda arkadaşını oyuna dahil etme görevleri, kullanıcılar arasındaki sıralamalarda yukarı tırmanmalarını sağlamak, bu sayede markanıza ait avantajlardan yararlanmaları ve bunu çevreleri ile paylaşmaları oyunlaştırmaya katılacak yeni kitleleri de beraberinde getiriyor... Tüm bu yöntemler özellikle Y ve Z jenerasyonlarını işin içine daha çok çekerek verimliliği en üst düzeye taşımak için birebir. Müşteri etkileşimini artırmak adına sosyal medyada ya da e-ticaret alanında yapılan ürün yorumları da iyi bir fırsat teşkil ediyor.
Bu noktada en önemli soru “müşterileriniz gerçekten markanızı seviyor mu?”. Sadık müşterilerinizle aranızda iyi bir ilişki olduğuna inanıyorsanız belirlediğiniz hedefleri gerçekleştiren müşterilere indirimler ya da küçük ödüller vererek onları marka elçilerine dönüştürmek mümkün. Araştırmalara göre müşterilerin yazacağı ürün yorumlarına karşılık indirim verilmesi sonucunda ortalama %2 seviyesinde olan etkileşim %26 dolaylarına yükselmekte. Oyunlaştırma stratejisi ne kadar çok etkileşim üzerine kurgulanırsa o kadar fazla müşteri iletişimi olarak geri dönüş sağlıyor.
Kahve zincirinden konuşulan kampanya
Sosyal paylaşımlar günümüzün en etkili iletişim tekniklerinden biri durumunda.. Bunu oyunlaştırma ile birleştiren bir kahve zinciri bir süre önce sosyal medya ve viral pazarlamanın gücünü kullanmak üzere bir kampanya tasarladı. Kurguya göre tüketiciler yaratıcılıklarını kullanarak beyaz kartondan oluşan kahve bardaklarına diledikleri tasarımı çizerek sosyal medyada paylaşımda bulundular. Bu markanın oyunlaştırma teknikleri sayesinde tüketiciler birbirleriyle etkileşime geçerektasarımları üzerine yorumlar yaptılar. Bu sayede kahve zinciri tüketiciler arasında en çok konuşulan markalardan biri haline geldi.
Böyle bir kampanyada oyunlaştırma stratejisine karar verirken şu noktalara özel önem vermekte yarar var :
İlgi çekecek bir şeyleri kullanın: Oyunlaştırma elementlerinden hangisini kullanmaya karar verirseniz verin, kurguyu mutlaka tüketicinin ilgisini çekecek şekilde yapın. Gerekirse oldukça sade ancak ilgi çekici bir kurgu ile yola çıkın.
Kullanıcılara özel bir deneyim yaşatın: Tüketiciler kendilerine ya da segmentlerine özel bir bütünün parçası olmayı çok seviyorlar. Kampanyayı duyurmak yerine arkadaşını davet et yöntemi ile çok daha etkin iletişim kurmak mümkün olabilir.
Paylaşımlara değer katın: Dijital dönemin hayatımıza kattığı en büyük yenilik söylemek istediklerimizi online ortamlarda dile getirmemiz. Markalar da değer ölçümlerini online mecralar üzerinde gerçekleştirebiliyorlar artık. Sosyal paylaşımların gücünü kullananlar rakiplerine oranla daha fazla öne çıkıyor, asıl mesele tüketicinin paylaşıma değer gördüğü içeriği yaratabilmekte. Oyuna katılan ya da paylaşımda bulunan kişileri ödüllendirerek veya onlarla etkileşime geçerek kullanıcı paylaşımlarını teşvik etmek de mümkün.
Müşteri portföyü oluşturun: Doğru teknikleri kullanarak oyunlaştırma kurgusunu hayata geçirdikten sonra topladığınız müşteri verileri ve viral pazarlamanın gücü sayesinde online müşteri portföyünüzü oluşturabilirsiniz. Bu sayede etkileşim sayısını artırarak müşteri kitlesinin oyunlaştırma kapsamında oyuna devam etmesini ve kendilerini grubun bir parçası gibi hissetmelerini sağlayabilirsiniz.
Bahsettiğimiz örneklerden görüldüğü üzere oyunlaştırma son dönemlerde hızla yaygınlaşan bir trend. Sosyal medyanın gücü ile birleşince markanın online değer algısını da ciddi anlamda etkileyebilecek bir potansiyeli bulunuyor. PayFlex Sadakat Çözümleri arasında yer alan oyunlaştırma çözümleri ile siz de bu pazarlama mekanizmalarından faydalanmaya başlayabilirsiniz. Bulunduğunuz sektörden bağımsız olarak dış ya da iç müşterilerin rutin alışkanlıklarını daha eğlenceli hale getirmek için oyunlaştırma dünyasına yer alan puan, rozet, liderlik tablosu gibi farklı elementleri kullanmak PayFlex Sadakat Çözümleri ile mümkün. Satışları artırmak, müşteri etkileşiminde bulunmak, çalışan sadakatini yükseltmek ve çalışan devir hızını azaltmak gibi temel prensipleri olan oyunlaştırma dünyasında size uygun olan senaryolar belirlemek oldukça pratik ve kolay. Bu konuda daha fazla bilgi almak ve marka değerinizi ileri bir seviyeye taşımak için İnnova ile iletişime geçebilirsiniz.
İlgili Postlar