23 Haz 2022
3 dk okuma süresi
KOL-ticaret, İngilizce “Key Opinion Leader” kelimelerinin kısaltmasından türetilmiş olan ve Türkçede kanaat önderi ya da fikir lideri olarak geçen kişilerin internet üzerinden canlı yayında satış yaptığı yeni bir e-ticaret modeli olarak karşımıza çıkıyor. Takipçilerinin satın alma kararları üzerinde büyük bir etkiye sahip olan fikir liderleri, ürünleri ayrıntılı olarak takipçilerine anlatırken gelen soruları da anında samimi bir dille yanıtlayarak kısa sürede çok sayıda hızlı satış yapılmasını sağlıyor. KOL-ticaret uygulamalarında satış yapan fikir liderlerinin belirli bir konuda uzmanlığını kanıtlamış ve geniş kitlelerce saygı duyulan isimler olması gerekiyor. KOL-ticaret, takipçi sayısı yüksek influencer, ünlü sanatçı ya da sporcu kullanımıyla özdeşleşen diğer satış trendlerinden bu yönüyle farklılaşıyor.
Bir markanın KOL-ticarete başlaması için öncelikle satmak istediği ürünlerle ilgilenecek kişilerin sözüne güveneceği uzmanları bulması gerekiyor. Örneğin, kozmetik ürünlerini KOL-ticaret ile satmak isteyen bir markanın bir model, oyuncu ya da makyaj videoları ile ünlenmiş bir YouTuber ile değil, önemli sanatçıların profesyonel makyözlüğünü yapmış, sektörde tanınan ve saygı duyulan bir kişiyi tercih etmesi gerekiyor.
KOL-ticaret genellikle markanın kendisine ait sosyal medya kanallarında gerçekleştiriliyor. Bununla birlikte bazı durumlarda satışı yapılmak istenen ürünle ilgili içerikler üreten ve takipçi sayısı yüksek dış kanallar da tercih edilebiliyor. Canlı yayın yapma imkanı sunan; Facebook, Instagram, YouTube, Tik Tok ve Twitch mecraları KOL-ticaret için büyük fırsatlar sunuyor. Bu yeni trendin ilk çıktığı ülke olan Çin’de ise yerel sosyal medya mecraları olan WeChat, Weibo, Xiahongshu ve Zhihu yoğun bir şekilde tercih ediliyor.
KOL-ticaret için sosyal medya mecralarının dışında e-ticaret sitelerine entegre edilen canlı yayın modülleri de kullanılabiliyor. Bu yöntemin tercih edilmesi durumunda canlı satışın başlangıç zamanının yine sosyal medya hesapları üzerinden duyurulması gerekiyor.
İlk olarak Çin pazarında başlayan KOL-ticaret uygulamalarının giderek dünyanın farklı bölgelerine de yayılmaya başladığı görülüyor. Yasal kısıtlamalar nedeniyle global sosyal medya mecraları yerine sadece Çin’de kullanılan sosyal medya mecralarında canlı yayınlar yapan Çinli fikir önderlerinin milyonlarca takipçisi bulunuyor. 2021 sonu itibarıyla 500 milyondan fazla Çinli kullanıcın KOL-ticaret ile alışveriş yaptığı biliniyor. Ülkedeki e-ticaret işlemlerinin yaklaşık %15’inin KOL-ticaret üzerinden gerçekleştiği tahmin ediliyor. Çin’in ardından Güney Kore ve Filipinler gibi Asya ülkeleri de KOL-ticaretin yayılmaya başladığı diğer ülkeler olarak dikkat çekiyor.
KOL-ticaret için temelde e-ticaretin alt uygulamalarından bir tanesidir diyebiliriz. KOL-ticarette canlı yayında kanaat önderleri tarafından ayrıntılı olarak tanıtımı yapılan ürünler satın alınmak istendiğinde e-ticaret sitelerindeki ürün sayfalarından sipariş ediliyor.
KOL-ticaret sayesinde çok kısa bir süre içinde binlerce ürünün satılması mümkün oluyor. Özellikle Çin’deki uygulamalar incelendiğinde birkaç dakika içinde on binlerce siparişin alındığı örnekler görülebiliyor.
KOL-ticaret sayesinde tüketiciler ürünleri canlı olarak her açıdan görebiliyorlar. Bu sayede tam olarak istedikleri ürün olup olmadığını da daha rahat anlayabiliyorlar. Ayrıca ürün hakkında öğrenmek istedikleri konuları işin uzmanına sorma şansı yakaladıkları için satın alma kararını daha rahat veriyorlar. Bu avantajlar sayesinde satılan ürünlerin iade oranları da standart e-ticarete göre oldukça düşük seviyelerde kalıyor.
KOL-ticarette canlı yayın esnasında kısa süreli indirimler yapmak ya da ödüllü yarışmalar düzenlemek gibi aksiyonlarla sosyal medyada organik olarak öne çıkmak ve marka bilinirliğini artırmak da mümkün oluyor.
Tüketiciler bir ürünü satın alma kararı vermeden önce arkadaşlarının görüşlerinden, internet sitelerindeki incelemelerden, YouTube videolarından ve ilgili ürünü daha önce satın almış kişilerin yaptığı yorumlardan sıklıkla faydalanıyor. KOL-ticaret, konusunda uzman olduğunu herkesin kabul ettiği fikir liderlerine başrolü vererek bu davranış modeline en uygun çözümü sunuyor.
Özetle KOL-ticaret, diğer tüm canlı satış uygulamalarından farklı olarak güven duygusu üzerine inşa edilmiştir diyebiliriz.
Markaların çok takipçili influencerları ya da popüler sanatçıları kullanarak yaptığı pazarlama çalışmalarının güvenilirlik problemleri nedeniyle artık eskisi kadar büyük etkiler yaratmadığını da göz önünde bulundurduğumuzda e-ticaretin geleceğinde giderek daha fazla KOL-ticaret uygulaması ile karşılaşacağımızı söyleyebiliriz.
İlgili Postlar