Karşılaştırma: SaaS ERP mi Bulut ERP mi?

Karşılaştırma: SaaS ERP mi Bulut ERP mi?

30 Kas 2020

2 dk okuma süresi

Kurumsal kaynak planlama sistemlerine geçişteki önemli bir tercih olarak görülen SaaS ERP ve Bulut ERP hakkında bilinmesi gerekenleri, iki sistemin benzerliklerini ve farklarını bu karşılaştırma yazısında ele alıyoruz.

ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması) sistemleri, kurumsal verileri işlemek ve çalıştırmak için tasarlanmış modüler iş yazılımlarıdır. Bulut öncesi kurumsal teknoloji çağında, ERP sistemleri kurumun kendi sunucularında çalışır ve sistemin yönetimi, kurumun BT departmanı tarafından gerçekleştirilirdi. Bulut ERP ve onun evriminden ortaya çıkan bir başka ERP türü olarak tanımlanabilecek SaaS ERP ise, farklı avantajlar ile kurumların işini kolaylaştırıyor.

Bulut ERP ile SaaS ERP arasında bir tercih yapmak gerektiğinde, kurumların kendi ihtiyaçlarını gözeterek karar vermeleri gerekiyor.

Bulut ERP nedir?

Tıpkı bulut bilişimde olduğu gibi açık ya da özel (kapalı) olarak kullanılabilen Bulut ERP, uzak sunucularda muhafaza edilen ve yönetilen ERP yazılımlarını kurumlara sunuyor. Kurumlar, Bulut ERP sağlayıcılarına, kullanacakları özellikler ve ihtiyaç duydukları spesifik kaynaklara göre ödeme yapabiliyorlar.

Bulut ERP sistemleri, kurumlara ilave kaynak ekleme ve kullanılmayanları çıkarma şansı sunarak, geleneksel ERP uygulamalarına kıyasla daha iyi ölçeklenebilirlik sağlıyor. Servis sağlayıcısının sistemin donanım ve yazılım bakımından sorumlu olduğu bu türde, kurumlar verilere gerçek zamanlı olarak erişebiliyor.

Kurumsal kullanıcılar, Bulut ERP yazılımlarına internet üzerinden ulaşıyor. Bu sayede şirketlerin daha kolay veri paylaşabilmesi; tedarikçiler, iş ortakları ve müşterilerle daha kolay çalışması sağlanıyor. Hassas verilerin korunması için gerek duyulan sistemsel güvenlik ise servis sağlayıcısı tarafından tesis ediliyor. Seçilen özellikler ve kaynaklara göre, Bulut ERP geleneksel bir ERP yazılımından daha düşük maliyetle kullanılabiliyor.

Bazı Bulut ERP sistemleri, kurum içi ERP sistemleri kadar kapsamlı bir kontrol olanağı veriyor. Ancak bu gelişmiş yazılımlar için daha yüksek ücretleri de gözden çıkartmak gerektiriyor.

SaaS ERP nedir?

SaaS ERP sistemlerinde, kurum içi ya da bulut ERP’de olduğu gibi ERP yazılımını satın almak gerekmiyor. Bunun yerine bir hizmet olarak kullanabilmek ve internet üzerinden sunulan bu hizmetlerden kullanıcı başına fiyatlandırma ile faydalanmak mümkün. SaaS ERP, servis sağlayıcısının sunucularında çalıştığından, planlı yazılım güncellemeleri de belirli periyotlarla otomatik olarak gerçekleştiriliyor.

SaaS ERP yazılımları, çok kiracılı SaaS mimarileri üzerinde hizmet veriyor. Servis sağlayıcısı, hizmetin kiracısı kurumların verilerini ayrı tutarken; tüm kurumlar aynı yazılımdan, destek mimarisinden ve veritabanından faydalanıyor.

SaaS ERP sisteminin başlıca faydası, yazılımın kuruluma ihtiyaç duymadan hemen kullanılabilmesi olarak dikkat çekiyor. Bu sistemde, BT yönetimi tamamen servis sağlayıcısının sorumluluğunda gerçekleştiriliyor. Kurumlar için sistem güvenliği, daha düşük BT maliyetleri, tehlikeler ile hatalara karşı koruma sağlayan SaaS ERP yazılımları, özelleştirilme tarafında ise Bulut ERP kadar geniş seçenekler sunmuyor.

Çoklu kiracılı sistemin yanı sıra, SaaS ERP sağlayıcıları tekli kullanım modelleri de sunuluyor. Daha yüksek maliyetli olan bu sistemler, daha yüksek güvenlik ve gizlilik sağlıyorlar. Ayrıca SaaS ERP’de kurumlar, yazılımı ve veritabanını kimse ile paylaşmıyor.

SaaS ERP - Bulut ERP seçimi yaparken…

Aslında her ikisi de bulut üzerinde çalışsalar da SaaS ERP başlangıç seviyesinde ihtiyaçlar için daha iyi bir çözüm sunuyor. Ayrıca isteğe bağlı eklenebilen ek modüller sayesinde, bir bulut ERP sistemi kadar işlevsel olabiliyor. ERP seçerken sadece bugünün ihtiyaçların değil, gelecekteki ihtiyaçların da göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bu da ERP hizmet sağlayıcısının sunduğu seçeneklerin de önem kazanması anlamına geliyor.

İlgili Postlar

Pazarlama otomasyonu iş akışı nasıl hazırlanır?

Pazarlama otomasyonu iş akışı nasıl hazırlanır?

27 Eyl 2024

Satış / Pazarlama
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr