Beacon Varsa Perakendede Sınır Yok

Beacon Varsa Perakendede Sınır Yok

29 Tem 2015

3 dk okuma süresi

Nesnelerin interneti (IoT) 2015’te e-ticaret ve perakende gündemine de oturdu: Pazarlama kampanyalarında kişi sayma, RFID etiketler ve elbette beacon teknolojisi gibi IoT dünyasının getirdiği yenilikçi çözümleri ve sunduğu katma değeri de kullanmaya başlayan perakende sektörünün yıllık satış hacmi şimdiden milyarlarca doları buluyor. Peki, IoT ile satışları nasıl artırabilirsiniz? İki bölümlük bu yazı dizisinde IoT’nin perakende ve e-ticarette nasıl kullanıldığını anlatıyoruz.

IoT teknolojisi, müşterinin internet ve fiziksel mağazalardaki tüketim alışkanlıklarını takip ederek müşteri profili ile ilgili çok çeşitli verinin toplanmasını sağlıyor. Bu verilerin ışığında IoT, müşterilerinizin, ürünlerinizle alakalı kitlesel değil, bireysel olarak ihtiyaçlarını analiz etmeyi kolaylaştırıyor.

Aynı zamanda müşteriye ihtiyacı olduğu anda ihtiyacı olan ürünle ulaşmaya imkân tanıyor.

IoT’den para kazanmak için bu iki noktadan hareket etmek gerekiyor. Mağaza içi veya elektronik ticaret ortamında müşteri ile temas noktalarından size en çeşitli veriyi sağlayabilecek ölçüm ve gözlem araçları ile müşteri alışkanlıklarını belirlemeniz, müşterinin bir adım önüne geçerek onun ihtiyacı olabileceği ürünü daha müşteri gelmeden müşteriye sunmak üzere yardımcı olabilecek bileşenleri kullanmanız ve bunu IoT dahilinde uzaktan izlenebilir ve yönetilebilir kılarak operasyonel maliyetleri neredeyse sıfıra indirmeniz, satışlarınızı artırmanız için önem taşıyor.

Müşteri sadakatini artırıp marka değerini güçlendirerek gelirlerinizi artırabilirsiniz.

Çapraz satış yapacak ve müşteriyi daha pahalı ürünler almaya teşvik edebilirsiniz.

Gerçek zamanlı ürün pazarlama yapabilirsiniz.

Müşteri hizmetleri reytingini yükseltebilirsiniz.

Stoktaki malları eriterek kazançları artırabilirsiniz.

Tedarik zincirinde ürün yenileme verimliliğini artırabilirsiniz.

Toplam sahip olma maliyetinizi (edinme maliyeti, TCO) düşürebilirsiniz.

İş sürekliliği sağlayabilirsiniz.

Bütün bunları beacon’ların müşterilerinizin mobil telefonları ile etkileşerek, size müşterinin mikro-konum bilgisi, herhangi bir anda hangi müşterinin mağazanızın hangi bölümünde ne kadar zaman geçirdiği, daha çok hangi ürünlerle ilgilendiği, ne kadar sıklıkta mağazanızı ziyaret ettiği gibi bilgileri sağlaması ve sonra da bu bilgileri derleyip analiz ederek, müşterinizin satın alabileceği bir sonraki ürünü anlık veya kısa vadede doğrulukla öngörebilmenizi sağlaması mümkün. 2015 sonunda yüzde 19 büyüyecek

Bugün milyarlarca cihaz internete bağlı. Önümüzdeki yıllarda ise elektronik etiketler, akıllı takılar (giyilebilir teknoloji ürünleri, fitness bileklikleri, akıllı saatler vb.) ve beaconlarla birlikte neredeyse sonsuz kabul edilebilecek sayıda cihaz internete girecek. POS makinelerinden soyunma kabini sensörlerine kadar bütün bu cihazlar tablet ve akıllı telefonlara internet ve çeşitli haberleşme teknolojileri üzerinden bağlanacak. Türkiye’den üç somut örnek:

Berberler ve kuaförler internet üzerinden kurumsal TV yayını yapan şirketlerle anlaşıyor. Müşteri tıraş olurken aynanın yanına yerleştirilen ve içeriği anlık müşteri yoğunluğuna, tarihe, konuma ve benzeri detaylara bağlı olarak IoT platformlarında yönetilen LCD panellere bakıyor ve reklamları görüyor. Böylece dijital enformasyon paneli teknolojisi AVM’lerden sonra perakende mağazalarda da hızla yaygınlaşıyor. Bu, beacon gibi müşteriyi doğrudan tanımaya yönelik teknolojiler ile de birleştirildiğinde, müşteriye kişiye özel içerik sunarak, o müşteriden elde edilecek birim geliri veya çapraz satış gelirini de artıracak imkanı sunuyor.

Türkiye’de bazı konfeksiyon mağazaları ve butikler soyunma kabinlerine satış görevlisini doğru zamanda yönlendirmek için sensörler yerleştirdi. Kabine giren müşterinin yüzde 70’i mutlaka bir ürün alıyor. Bu nedenle satış görevlisinin önce alışveriş yapan müşteriyle ilgilenmesi gerekiyor.

AVM’lerin yemek katındaki self servis restoranlar yemek tepsisine beacon koyuyor. Beaconlar yemek hazır olduğu zaman uyarı sinyaliyle müşteriye haber veriyor ve müşteri tezgaha gelip yemeğini kendi alıyor.

Yerinde pazarlama

Beacon’lar fiziksel satışla birlikte online satışları da artırmanızı sağlıyor. Çünkü mağazadaki müşterinin akıllı telefonunda, müşterinin ilgi alanına giren, veya yaptığı alışverişle, profili ile alakalı ürünler gösteriliyor. Müşteriye o anda sunduğunuz bir indirim seçeneği veya ekstra puan kazanım şansı ile, müşteriyi kendi veya iş ortağı olduğu e-ticaret mağazasından da alışveriş yapmaya teşvik ediyor. Bu aslında tüm müşteri yolculuğunun beaconlarla planlanması anlamına geliyor. Beaconlar ve ilgi alanına özgü reklamlar

İlgi alanına özgü reklamlar, müşterinin internette ilgiyle takip ettiği web sitelerine yerleştiriliyor. Dolayısıyla bunların doğrudan hedef kitleye erişme şansı oldukça yüksek. Bu tipteki en popüler reklamlar ise mobil video reklamlar ve bunlar beacon’lar ile desteklenen pazarlama için en uygun içeriği oluşturuyor.

İlgili Postlar

Pazarlama otomasyonu iş akışı nasıl hazırlanır?

Pazarlama otomasyonu iş akışı nasıl hazırlanır?

27 Eyl 2024

Satış / Pazarlama
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr