22 Tem 2020
3 dk okuma süresi
Başarı için harika bir fikir ve sağlam bir ekip oluşturmak yeterli olmayabilir. Büyüme yolculuğunda rehberiniz olacak bir “iş planı” sayesinde sürekliliği sağlayabilirsiniz. Peki, başarılı bir iş planı hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler neler? Bu sorunun cevabını blog yazımızda ayrıntılı biçimde anlatıyoruz.
İş planı, girişimcilerin başarılı olmalarına engel olabilecek barikatlara karşı tetikte olmalarına, yeni fikirleri test etmelerine, motivasyonu kaybetmemelerine yardımcı olur. Girişim şirketlerinin %46’sının planlama eksikliğinden dolayı başarısız olduğu göz önünde bulundurularak anahtar strateji noktaları, temel taktikler ve metriklerden oluşan bir iş planı hazırlamak gerekir.
{module|IlgiliYazi}
İş planı nedir, kimler için hazırlanır?
“Yapılan veya yapılması planlanan iş hakkında detaylı bilgiler sunan raporlar” olarak ifade edilen iş planı, geleceğe dair yapılması gerekenler üzerine analizler barındırır. Çeşitli bölümlerden oluşan iş planı, kullanım amacına göre mini plan, çalışma planı, sunum planı ve elektronik plan şeklinde hazırlanır. Aynı zamanda bir yönetim planı da olan iş planı; yönetici, şirketler grubunun ana şirketi ve bankalara sunulur.
İş planının faydaları
Doğru hazırlanan bir iş planı, işletmenin başarıyla ayakta kalabilmesi için yol haritası işlevi görür. İşletmenin pazar potansiyelini gösteren ve pazar payının nasıl korunacağı üzerine bilgiler veren iş planının girişimciye faydaları şöyle sıralanabilir:
İşletmenin zayıf ve güçlü yanlarını ortaya koyar
Şeffaflığı sayesinde güven sağlayarak finansal kaynak bulunmasını sağlar
İşin bilinçli ve tarafsız şekilde değerlendirilmesini sağlar
Gelecekteki olası riskleri belirtir ve önlem alınmasını sağlar
Önceliklerin belirlenmesini sağlar
Finansal değerlendirme konusunda bilgi verir
Tahminlerin ve gerçek sonuçların karşılaştırılmasını sağlar
İş planı nasıl hazırlanır?
İş planının fayda sağlayabilmesi için en doğru şekilde hazırlanması ve gerekli tüm bilgileri içermesi gerekir. Temeli sağlam finansal veriler ve ön görülerden oluşan iş planı her sene güncellenerek iş modeli geliştirilmesini sağlar. Yatırım sermayesi uzmanlarına sunulacak iş planında, şu sorulara yanıt verilmelidir:
Gelir modeli nedir?
Ne zamandır faaliyettesiniz?
Karlılığınız nedir ve gelecek tahminleriniz nelerdir?
Ne kadarlık bir finansman arıyorsunuz?
Bir finans kuruluşundan kredi temin etmek için sunacağınız iş planında ise aşağıdaki soruların cevapları olmalı:
Ne kadar borç almak istiyorsunuz?
Parayı nasıl değerlendireceksiniz?
Geri ödeme planınız nedir?
Faizi ödeyebilecek planınız var mı?
Risk planınız var mı?
Herhangi bir teminatınız mevcut mu?
{module|IlgiliYazilar}
Başarılı iş planı için bunlara dikkat!
İş planı unsurları sektör ve hedef doğrultusunda farklılık gösterebilir; fakat başarıyı getiren belli başlı kurallar bulunur. İşte, başarılı bir iş planı hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler:
Araştırın: İş planı yazmaya başlamadan önce eksiksiz bir araştırma yapmalısınız. Tüm pazarı, ürününüzü ya da sağlayacağınız hizmeti tam anlamıyla bilmediğinizde hazırladığınız plan başarılı olmayacaktır. Bu noktada rakiplerinizin güçlü ve zayıf olduğu yönlerini tespit edebilir, ürününüzün piyasadakilerden farkını avantaj ve dezavantajları yansıtabilmelisiniz.
Amaç belirleyin: İş Planı’nın bir yol haritası olduğunu göz önünde bulundurup kişiselleştirilmiş tanımlamalar içeren bir plan hazırlayın.
Şirket profili oluşturun: İşletmenizin nasıl ve kimlerle yola çıktığını, ürün veya hizmetinizin neler olduğunu, hedef kitlenizi ve hangi problemlere nasıl çözümler ürettiğinizi belirtmeli hatta nakit akışından lisans sözleşmelerine tüm detayları belgelemelisiniz. Bu sayede şirket hakkındaki soru işaretlerini ortadan kaldırabilirsiniz.
Pazarlama planı yapın: Başarılı bir pazarlama departmanı oluşturun ve planınızda pazarlama hedefinin alt grupları ve bu hedeflere ulaşmak için belirlediğiniz stratejilere yer verin.
Hedef kitleyle uyumlu, işin detaylarıyla ele alındığı bir İş Planı sayesinde işinizi büyütebilirsiniz.
İnnova iş zekası çözümlerini kullanın
Dev şirketlerden KOBİ’lere kadar büyük bir veri akınıyla baş etmek zorunda kalan tüm kurumlar tarafından tercih ediliyor. İnnova İş Zekası Çözümleri ile verilerin analizini en iyi şekilde gerçekleştirebilir, şirket harici verileri de analiz edebilirsiniz. Çalışanlarınızın sahip oldukları verileri daha iyi analiz etmelerini sağlayarak karar destek sistemlerini güçlendirmek ve verimi artırmak için detaylı ve anlaşılır raporlar hazırlamak için gereken araçlar sunan İnnova İş Zekası Çözümü’nü kullanabilirsiniz.
İlgili Postlar
Bt Yöneticilerinin Uyması Gereken 3 Ilke
28 Eyl 2022
İkHibrit Çalışma Kültürü Nasıl Oluşturulur?
30 Kas 2022
İk