BT çalışanlarının psikolojik sağlığı nasıl korunur?

bt-calisanlarinin-psikolojik-sagligi-nasil-korunur

28 Ara 2022

3 dk okuma süresi

Daha mutlu, daha üretken bir BT ekibi isteyen yöneticilerin psikolojik güvenliğe odaklanması ve bu konudaki uzman tavsiyelerini dikkate alması gerekiyor. Sağlıklı işleyen bir ekip için psikolojik güvenlik hissini verebilmek büyük önem taşıyor. Ekip üyeleri kendilerini psikolojik olarak güvende hissetmediğinde iş birliği yapamama, yenilikçi çözümler geliştirememe gibi pek çok olumsuz durumla karşılaşılabiliyor. Psikolojik güvenliğin önündeki en yaygın engellere baktığımızda 3 önemli başlık öne çıkıyor. Bu yazımızda söz konusu engellerin nasıl ele alınacağına daha yakından bakacağız.

Birinci engel: Şüphe

Şüphe, psikolojik güvenliğin önündeki en bilinen engellerden biridir. Günümüz dünyasının belirsizliği kolayca şüpheye yol açabilir ve şüphe zihni tüketmeye başladığında, kısa süre içinde “sahtekarlık sendromu” adı verilen durum ortaya çıkar. Sahtekarlık sendromuna yakalanan bir çalışan; eğitimi, deneyimi ve elde ettiği başarılara rağmen kendinden şüphe etmeye başlar ve yetersizlik duygusuna kapılır.

Bir ekip liderinin bu durumun önüne geçmek için yapabileceği en iyi şey “yansıtıcı sorular” sormaktır. Yansıtıcı sorular, ekip liderlerinin daha geniş bir perspektifte bakabilmesini ve içgörüler çıkarabilmesini sağlar. Bununla birlikte bir ekip lideri önce kendisine yansıtıcı sorular sorarak işe başlamalıdır. Bu sorular şunlar olabilir;

·       Sizi motive eden ve harekete geçiren şeyler nedir?

·       Yeni olasılıkları değerlendirmeye karşı sizi durduran şey nedir?

·       Beş yıl önceki kendinizle konuşma şansınız olsaydı hangi tavsiyelerde bulunurdunuz?

·       Beş yıl sonraki kendinizle konuşma şansınız olsaydı size hangi tavsiyerlede bulunurdu?

Psikolojik güvenliğin geliştirilmesine yardımcı olmak için ekip üyelerine sorulabilecek bazı sorular ise şunlardır;

·       Ekibi motive eden ve harekete geçiren şeyler nelerdir?

·       Ekibinizde ne gibi olasılıkların geliştiğini görüyorsunuz?

·       Ekibin direnç gösterdiği konular nelerdir?

·       Bugünkü ekibiniz bir yıl önceki ekibinizle hangi tavsiyeleri paylaşırdı?

·       Bir yıl sonraki ekibiniz bugünkü ekibinizle hangi tavsiyeleri paylaşırdı?

İkinci engel: İşe kendini tam olarak verememe

Ekip üyeleri kendilerini tam olarak işe veremediklerinde olmadıkları biri gibi davrandıklarını hissederler. Zorunlu olarak rol yapmak çok fazla enerjilerini tüketir, üretkenliklerini düşürür ve ekip başarısını da azaltır.

Bu durumu engellemenin en iyi yolu ekip içinde şefkat duygusunun gelişmesini sağlamaktır. İyi bir ekip lideri, insanların karmaşık duygu durumlarını ve hatalarını anlayışla karşılayabilmeli ve işyerinde gerçek kişiliğini göstermekten çekinmemelidir. Şefkatli bir lider, ekip üyelerinin kendilerini daha iyi ifade edebilmelerini ve yeteneklerini ortaya çıkarabilmelerini sağlar.

Liderler düşüncelerini, karar verme süreçlerini ve dünya görüşlerini sınırlayan geleneksel kuralları fark edip bunları terk ettiğinde, ekip üyelerinin kendilerini rahat hissetmesini ve işe tam olarak odaklanabilmesini kolaylıkla sağlayabilirler.

Üçüncü engel: Kişisel egolar

Egosu ile hareket eden liderler, modası geçmiş yetkinlikleri ve değerleri bırakmakta zorlanırlar. Liderin haklı olma ihtiyacı, potansiyeli ortaya çıkarmaktan ve yeni olasılıklar keşfetmekten daha önemli hale gelir. Bu nedenle ekip üyeleri ile ekip lideri arasındaki güven ilişkisi yıpranır.

Alçakgönüllüğü benimseyen liderler ise öğrenmenin hayat boyu süreceğini ve hem iş hem de özel hayatlarında yeni şeyler öğrenebileceği insanların değerini bilir. Alçakgönüllülük, haklı olma ihtiyacını ve haksız olma korkusunu aşmakla başlar. Liderler hata yapmayı normalleştirdiğinde, ekip içi ilişkiler de güç ve kontrolden yaratıcılık ve açık iletişime doğru kayar.

Alçakgönüllü liderler, insanların kendilerini yapıcı bir şekilde ifade etmekte özgür oldukları, birbirlerini oldukları gibi kabul ettikleri, fikir ayrılıklarına saygı duydukları, iş birliği yapmaya istekli oldukları ve kurumun büyümesi için yenilikçi fikirler geliştirdikleri bir ortam yaratırlar.  

Psikolojik güvenlik ve performans

Psikolojik güvenlik, bir ekibin optimum performansının kilidini açmanın anahtarıdır. Ekipler kendilerini güvende hissettiklerinde motivasyonları artar ve yeni zorlukların üstesinden gelmeye istekli olurlar. Psikolojik güvenlik stratejik bir itici güç haline geldikçe, ofisler giderek daha verimli bir ortam haline gelecektir.

Son olarak, hem bireysel çalışmaların hem de ekip çalışmasının takdir edilmesi de önemlidir. Öğrenme odaklı bir yaklaşım benimsemek, yapıcı tartışmalar yapılmasını teşvik eder. Bu sayede potansiyel sorunlar daha net görülür ve yeni fikirler, içgörüler ve bakış açıları üretilebilir. Liderler ekiplerinin kariyer yolculuğunu en az elde edilen sonuçlar kadar önemli gördüklerinde psikolojik güvenliği sağlamak kolaylaşacaktır. 

İlgili Postlar

profesyonellesme-surecinde-personel-guclendirme

Profesyonelleşme Sürecinde Personel Güçlendirme

11 May 2020

İk
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr