IoT teknolojisi hayatımızı nasıl etkileyecek?
İnternete bağlı fiziksel nesnelerin birbirleriyle iletişimini ifade eden nesnelerin interneti (IoT) teknolojisi, nesneleri kendilerine ve çevrelerine duyarlı akıllı objelere dönüştürüyor.
8 Eyl 2023
2 dk okuma süresi
İnternete bağlı fiziksel nesnelerin birbirleriyle iletişimini ifade eden nesnelerin interneti (IoT) teknolojisi, nesneleri kendilerine ve çevrelerine duyarlı akıllı objelere dönüştürüyor. Sensörler, veri işleme birimleri ve iletişim modülleri gibi teknolojileri kullanarak cihazların birbirleriyle iletişim kurabilmesini sağlayan nesnelerin interneti, veri toplama ve analiz süreçlerini otomatikleştiriyor.
İşletmelerin doğruluk ve verimlilik gibi önemli kazanımlar elde etmesini sağlayan nesnelerin interneti cihazlarının 2023 sonunda 13,1 milyara ulaşacağı, 2030 yılına kadar ise bu sayının 29,4 milyar olacağı tahmin ediliyor.
IoT teknolojisi, dahil olduğu hemen her alanda büyük fark yaratıyor. Örneğin otomobil sahipleri bağlantılı arabalarını uzaktan çalıştırabiliyor veya binmeden önce klimayı çalıştırarak içeriyi soğutabiliyor.
Geçmişte otomobil üreticileri ile müşteriler arasında büyük bir mesafe vardı. Bugüne baktığımızda ise otomobil üreticileri ile müşteriler arasında sıkı bir bağ kuruluyor. Artık otomobil satmak mentalitesi, “hizmet olarak ulaşım” mentalitesine dönüşüyor. Otomobillerin bileşenlerine sensörler ekleyen üreticiler, elde ettikleri verileri analiz ederek, gerektiğinde arabaları yeni yazılımlarla güncelliyor. Araçların performansını ve güvenliğini her daim en üst seviyede tutan firmalar, böylelikle müşteri deneyimini geliştiriyor.
İşletmelerin ürettikleri ürünleri sensörler üzerinden takip etmesi, ortaya çıkabilecek muhtemel arızaların önceden fark edilmesine yol açıyor. Elde edilen veriler ışığında kurumlar, üretim ve tedarik zinciri süreçlerini daha verimli hale getirebiliyor. Böylelikle IoT, işletmelerin rekabet avantajı elde etmesine, müşteri memnuniyetinin ve verimliliğinin artırmasına, istihbarattan yararlanılmasına ve operasyonların iyileştirilmesine yardımcı oluyor.
IoT cihazlarının iş modellerini ve toplumu etkilemesinin birçok yolu bulunuyor. En önemli üç fayda olarak maliyet, verimlilik ve görünürlük öne çıkıyor. IoT cihazları, sıkıcı görevlerin üstesinden gelen makine öğrenimine olanak tanıyarak hayatı kolaylaştırıyor, daha üretken ve sağlıklı hale getiriyor.
IoT, insanların günlük rutinini daha konforlu hale getirme potansiyeli vadediyor. Örneğin IoT sayesinde, sabah çalar saat kapatıldığında kahve makinesinin çalışmaya başlaması ve panjurların açılması sağlanabiliyor. Buzdolabındaki ürünler tükendiğinde eve teslim edilmek üzere markete otomatik sipariş verilebiliyor. Akıllı bir fırın, menü önerileri sunabiliyor ve önceden hazırlanmış malzemeleri kullanarak önceden belirlenmiş yemek saatine yemek yetiştirebiliyor.
IoT teknolojisi, tarım alanında büyük fayda sağlıyor. Ürünlerin büyümesini ve hava durumunu takip eden sensörler, ayrıca mahsullerin en iyi biçimde sulanması için toprağın nem miktarını da ölçüyor. IoT ayrıca canlı hayvanların sağlığının izlenmesi, tedarik zincirlerinin yönetilmesi ve ekipmanların takip edilmesine de yardımcı oluyor.
IoT cihazları sayesinde hastaların oksijen doygunluğu, kan basıncı ve kalp atış hızı gibi yaşamsal belirtileri gerçek zamanlı olarak takip ediliyor. Hastaların uzaktan izlenmesini mümkün kılan IoT cihazları, tıbbi verilerin yetkililerle paylaşılmasını da sağlıyor.
Endüstriyel IoT çözümleri, üretim süreçlerini optimize ediyor ve ekipman arızalarını tespit ediyor. Makinelerin en uygun biçimde çalışabilmesi için ortamdaki nem ve sıcaklık gibi verileri de takip edebilen endüstriyel IoT, tedarik zincirini yönetmeye ve envanter takibine de yardımcı oluyor.
Perakende sektöründe IoT çözümleri, müşteri deneyimini iyileştirmede önemli rol oynuyor. Müşterilerin mağaza içindeki davranışlarını, hangi noktalarda daha çok bulunduklarını veya hangi noktaları kaçırdıklarını tespit edebilen IoT sensörleri sayesinde markalar, mağaza düzenini optimize etme fırsatı yakalıyor. Ek olarak IoT cihazları, envanter seviyelerini ve tedarik zincirini de gerçek zamanlı olarak takip etme imkanı sağlıyor.
Lojistik sektöründe de kullanılan IoT teknolojisi, gönderilerin takibini, rotaların optimize edilmesini ve araç performansını izlemeye yardımcı oluyor. Ayrıca yakıt verimliliğini izleyen sensörler, yakıt maliyetlerinin düşürülmesini sağlıyor.
İlgili Postlar