11 Ağu 2020
3 dk okuma süresi
Dünyamızın en önemli küresel sorunlarından biri olan çevre kirliliği sanayileşme ve nüfus atışıyla birlikte artıyor. Karbon salımının artması, kısa ve uzun vadede pek çok sorunu beraberinde getiriyor. Dolayısıyla en büyük uluslararası organizasyonlardan ve devletlerden, sivil toplum örgütlerine, şirketlere ve bireylere kadar bu konuda farkındalık oluşturmak önem kazanıyor. Son yıllarda çevrecilik adına alınan önlemlerden biri de Yeşil Ofis. Hemen akla gelen Yeşil Ofis nedir, Yeşil Ofis uygulamaları nelerdir sorularını bu blog yazımızda yanıtlıyoruz.
İlk olarak WWF (World Wide Fund for Nature/Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından ortaya atılan Yeşil Ofis kavramı, insanlığın doğal kaynaklar üzerindeki baskısını azaltmayı hedefleyen stratejik bir yaklaşımı ifade ediyor. İstatistiklere göre Yeşil Ofis’lerin sayısı hızla artıyor. 2011 yılında Türkiye’ye uyarlanan Yeşil Ofis programına günümüzde pek çok ofis katılıyor.
{module|IlgiliYazi}
Yeşil Ofis nedir?
Günümüz ekolojik koşulları düşünüldüğünde gelecek nesillere daha yaşanılır bir dünya bırakmanın kolay olmayacağı anlaşılıyor. Bu noktada ekolojik ayak izini azaltma girişimleri kritik önem taşıyor. Yeşil Ofis de bu girişimlerden biri olarak son dönemlerde sıklıkla karşımıza çıkıyor. Bu bağlamda Yeşil Ofis nedir sorusu enerji verimliliği ve çevre duyarlılığı konusunda fark yaratan bir uygulama olarak yanıt buluyor.
Ofislerde uygulanan tasarruf ve iyileştirme programı Yeşil Ofis popülerliğini artırıyor. Sürdürülebilirliği kurumsal bir değer olarak benimseyen işletmeler Yeşil Ofis kapsamında ekolojik ayak izini küçültmek için önemli katkıda bulunuyor. Yeşil Ofis kapsamında elektrik ve su tüketiminin azaltılmasından kâğıt ve kartuş tasarrufuna kadar iyileştirmeler yapılıyor. Ofisler için bir tasarruf mekanizması oluşturulması sayesinde gelecek nesillere daha yaşanılır bir dünya bırakmaya çalışılıyor.
Yeşil Ofis nasıl olunur?
Yeşil Ofis programı kapsamında enerji tasarrufu, doğal kaynakların bilinçli kullanımı ve yaşam tarzının değiştirilmesi konusunda ofis çalışanlarına bilgi verilerek bireylerin değişim için adım atmalarına öncülük ediliyor. Kendi çevre yönetim sistemini yaratan ve çevre tahribatını azaltan ofisler Yeşil Ofis sertifikası alıyor.
{module|IlgiliYazilar}
Yeşil Ofis programına katılmak ve prestije de katkısı bulunan Yeşil Ofis sertifikasını alabilmek için WWF-Türkiye ile iletişime geçerek detaylı bilgi alıp başvuruda bulunmak gerekiyor. Ofis içinde iyileştirilmek istenen alanlar için hedefler rakamsal olarak belirleniyor ve çevre yönetim sistemi oluşturuluyor. Çalışanların konuyu benimsemesi için şirket tarafından iç iletişim faaliyetleri yürütülüyor. Yeşil Ofis sözleşmesine tabi olan kurumlar üç ayda bir hedefleri ve nasıl ilerledikleri ile ilgili olarak rapor sunuyor. Bir yılın ardından yapılan denetimle Yeşil Ofis diploması alınıyor ve Yeşil Ofis logosu kullanılıyor.
Yeşil Ofis uygulamaları
Yeşil Ofis olunabilmesi için ısıtma ve soğutma sistemleri, elektrik tüketimi, ulaşım, su tüketimi, kâğıt tüketimi, büro malzemeleri, gıda tüketimi konusunda bilinçli olunması gerekiyor. Yeşil Ofis için yapılabilecekler şöyle:
Geri dönüşüm kutuları kullanmak ve çöplerin tıbbi atık, cam, plastik, kâğıt, pil, mavi kapak şeklinde sınıflandırılmasını sağlamak
Kâğıt kullanımını azaltmak
Plastik kullanımını azaltmak
Yapay ışıklandırmaları azaltmak
İşe gelirken ve eve dönerken mümkünse motorsuz taşıtları tercih etmek
Pencerenin açık olduğu vakitlerde klimayı çalıştırmamak
Gereksiz su tüketimini azaltmak (sensörlü musluklardan yararlanılabiliyor)
Harekete duyarlı ışıklandırma sistemleri kullanmak
Yemek molasında ve mesai bitiminde bilgisayarı veya diğer elektronik cihazları açık bırakmamak
AvioFlex Cabin+ ile havacılık sektörü daha hızlı ve verimli
AvioFlex Cabin+, her hat için geçerli olan uçuş öncesi, uçuş sırası ve uçuş sonrası aşamalarında kabin amirlerini bekleyen birçok görevi oldukça kolay yönetilebilir hale getiriyor. Tüm süreçler için ayrı ayrı formlar düzenler ve bilgilendirmeler yapan çözüm, malzeme tedariğinden performans yönetimine kadar çok sayıda görevi yerine getiriyor.
AvioFlex Cabin+, uçuş sırasında kabin amirlerinin ihtiyaç duyduğu tüm bilgilere kolayca erişim olanağı verirken, sektöre özgü kurallar gereği düzenlenmesi gereken çok sayıda formun da hızlı bir şekilde oluşturulmasını sağlıyor. Havacılık sektörünün ihtiyaçlarına uygun olarak şekillendirilmiş olan AvioFlex Cabin+ Uluslararası Havacılık Birliği IATA tarafından belirlenmiş standartlara uyumlu olarak konforlu ve sorunsuz uçuşlara giden yolda dijital bir dokunuşu simgeliyor.
İlgili Postlar
Bt Yöneticilerinin Uyması Gereken 3 Ilke
28 Eyl 2022
İkHibrit Çalışma Kültürü Nasıl Oluşturulur?
30 Kas 2022
İk