14 Mar 2022
3 dk okuma süresi
Robotik süreç otomasyonu (RPA), tekrarlayan ve manuel görevleri otomatikleştirerek şirketlerin zamandan tasarruf etmesine yardımcı oluyor. RPA bir şirketin birçok farklı iş sürecinde kullanılabilir. Bunlardan bir tanesi de İK’nın yürüttüğü işe alım süreçleri.
RPA botları, işe alımdan sorumlu uzmanların adayları daha hızlı ve etkili şekilde bulmasına, tanımlamasına, doğrulamasına ve işe almasına yardımcı olabilir. RPA, yetenek havuzu atamaları ve aday kaynakları bulma görevlerini üstlenerek otomasyona bağlayabilir.
RPA nedir?
Şirketler, genellikle insanlar için zaman alan veya rutin doğaları gereği insan hatalarına gebe iş süreçlerini gerçekleştiren yazılım robotları geliştirmek için RPA teknolojilerini kullanıyor. RPA botları, insan kaynakları departmanları için önemli yatırım getirileri, İK personelinin stratejik görevlere daha fazla odaklanmasını ve çalışan sayısını artırmadan daha fazlasını yapma şansı sağlıyor.
İşe alma süreci birçok tekrarlayan ve zaman alıcı faaliyet içerir, bu nedenle RPA için biçilmiş kaftandır. BT departmanı, İK ile birlikte RPA işe alım projelerine liderlik edebilir veya İK bu sorumluluğu kendisi almak isteyebilir.
BT departmanı, işe alım sürecindeki sorunları belirlemek için genellikle İK ve şirketin işe alım uzmanlarıyla birlikte çalışır. İK, her bir faaliyete harcanan zamanı belirlemek için işe alım sürecinin tüm adımlarını gözden geçirmelidir. Daha sonra, BT ve İK bir RPA yol haritası oluşturabilir. Böylesi bir senaryoda, RPA botları oluşturma ve uygulama konusunda deneyime sahip uzman bir sistem entegratörünün hizmetlerine başvurulur. BT, RPA projesinin şirket standartlarına uyumunu sağlamak için sistem entegratörü iş ortağıyla çalışırken, İK ise girişimin sponsorudur. İK, işe alım sürecinin farklı adımlarını ve diğer gerekli bilgileri sistem entegratörü uzmanlarla paylaşır.
İşe alma süreçlerinde RPA kullanımı
RPA, işe alma sürecindeki birden çok görevi otomasyona bağlayabilir. RPA robotlarının üstlenebileceği işe alma görevleri şöyle sıralanıyor:
Toplu iş ilanları
RPA, insan kaynağı ihtiyacı karşılamak için açılan pozisyonlarla ilgili gönderileri birden fazla iş sitesine eş zamanlı olarak gönderebilir, her site için belirli düzen ve kuralları takip edebilir. Toplu iş ilanları yayınlamak tekrarlı ve zaman alan bir iştir, bu nedenle bir yazılım botu için idealdir.
Aday bulma
Botlar, belirli bir iş ilanı için potansiyel adayları belirlemek amacıyla LinkedIn, Twitter ve iş kurumları gibi kaynaklardan veri kazıyabilir. İşveren daha sonra aday profillerine veya diğer bilgilere manuel olarak bakma ihtiyacı hissetmeden, aday verilerini uygunluk açısından inceleyebilir. Botlar ayrıca gelecekteki potansiyel adayları belirlemek amacıyla birden fazla kurumsal rol için geçerli olan kriterlerden yararlanabilir ve verileri yetenek havuzlarına ekleyebilir.
Yetenek havuzu atamaları
Bir insan kaynakları yetkilisi, RPA botlarının verilerini topladığı adayları inceleyebilir, onları bir yetenek havuzuna atamak için robotlardan faydalanabilir. Botlar kısa sürelerde çok sayıda aday toplayabilir ve bunların manuel olarak incelenmesi zaman alabilir. Bu durumda, RPA robotlarından potansiyel adayları şirketin yetenek havuzlarına eklemesi istenebilir. Böylece ihtiyaç olması durumda bu adayların bilgileri insan kaynakları yetkilileri tarafından ulaşılabilir kalır. RPA botları ayrıca aday verilerinin güncelliğini ve doğruluğunu da periyodik olarak kontrol edebilir.
Belge doğrulama
RPA botları, adaylara ait okul derecesi veya kimlik gibi belgelerin doğruluğunu kontrol edebilir. Botlar belgeyi özelleştirilebilir kriterlere göre kontrol eder veya işlenmek üzere başka bir sisteme gönderir. Bot veya diğer sistem belgenin geçerliliğini kontrol ettikten sonra, RPA şirketin protokolüne bağlı olarak belgeyi başvuru sahibi takip sistemine (ATS) veya ilgili belge deposuna yükler. Söz konusu şirket bir ATS kullanıyorsa, bu adımlar tamamlandıktan sonra RPA botu adayı işe alım sürecinin bir sonraki adımına da taşıyabilir.
Geçmiş sorgulaması
Bazı ATS'ler adayların geçmiş sorgulaması sonuçlarıyla entegre olabilir ve bunları işleyebilir. Ancak bazı durumlarda insan kaynaklarının sonuçları manuel olarak doğrulaması gerekir. RPA botları bu süreci insanlardan devralarak işe alım uzmanlarına zaman kazandırabilir.
Aday iletişimi
Her aday, işe alım süreci hakkında mümkün olan en kısa sürede haberdar olmak ister. RPA robotları, güncellemeleri periyodik olarak kontrol edebilir ve aday deneyimini iyileştirebilecek herhangi bir değişiklik hakkında adayları bilgilendirebilir.
İnnova RPA ile size özel otomasyonlar
Uçtan uca sistem entegratörü İnnova, sunduğu RPA çözümleriyle iş yapma şekillerinize en uygun otomasyonları uzman mühendis ve analistleriyle kuruyor. RPA genellikle tekrarlayan, öğrenilebilir kurallara sahip ve öğrenilebilir rutin işlerle bağdaştırılır. Ancak modern teknoloji sayesinde RPA çok daha fazla süreci devralma yeteneği kazanarak birçok görevde şirketlere para ve zaman kazandırıyor; insan kaynaklı hataları ortadan kaldırıyor.
Hangi iş süreçlerinizin RPA ile verimli otomasyonlara bağlanabileceğini merak ediyorsanız, İnnova uzmanları bu konuda da yanınızda. İnnova’nın alanında uzman analist ve mühendisleri, hangi iş süreçlerinizin yazılım robotlarına devredilebileceğini sizin için tespit eder ve ihtiyaçlarınıza en uygun size özel otomasyon çözümleri geliştirir.
İnnova RPA ile iş süreçlerinizi otomasyona bağlayarak elde edeceğiniz avantajlar:
RPA robotları 7 gün 24 saat yorulmadan çalışır.
Robotlar rutin işleri üstlenir, insanlara katma değerli işler için zaman kalır.
Robotlar hatasız çalışırlar. Sıfır hata ile net sonuçlar elde edersiniz.
Robotlar işlem sürelerini büyük oranda azaltarak verimlilik artışı sağlar.
Tüm verileri güvenle işler ve işlemleri kayıt altına alır.
İhtiyaç halinde taşınabilir, duraklatılabilir veya dönemsel olarak kullanılabilir.
Yazılım robotları diğer sistemlerle bir insan kadar uyumlu çalışırlar.
İlgili Postlar
Bt Yöneticilerinin Uyması Gereken 3 Ilke
28 Eyl 2022
İkHibrit Çalışma Kültürü Nasıl Oluşturulur?
30 Kas 2022
İk