14 Eyl 2020
3 dk okuma süresi
Uzaktan işe alım, koronavirüs sonrasında yaygınlaşan uzaktan çalışma ile hayatımızda yer eden yeniliklerden birisi olarak dikkat çekiyor. Ancak bu konuyla ilgili zorluk yaşayan kurumlar da var. Fiziksel ortam sağlanamayınca, iyi bir video mülakat nasıl yapılır, online iş başvuruları üzerinden doğru adaylar nasıl seçilir, yüz yüze görüşme olmadan çalışanlar nasıl ikna edilir gibi akla takılan soruları bu yazıda yanıtlıyoruz.
Uzaktan işe alım ipuçları
Ön hazırlık
Önceden kurum binasında yapılabilen iş görüşmeleri yerini home-office'lere ve online mülakatlara bıraktı. Ancak süreçte yaşanan bu keskin değişiklikte, kişisel diyalog unutulmamalı. İnsan Kaynakları departmanları, gerekli hazırlığı ve uygun araçları kullandığında, fiziksel dünyada işe yarayan her şey, online görüşmelerde de faydalı olacaktır.
Örneğin birden fazla kişinin katıldığı görüşmeler, aynı şekilde çok katılımcılı bir video konferans ile yapılabiliyor. Ancak nasıl bir konuşma yapılacağının ya da hangi sıranın izleneceğinin iş başvurusu yapan kişiye önceden anlatılması gerekiyor ki, görüntülü görüşme sırasında insanlar birbirinin sözünü kesmesin.
{module|IlgiliYazi}
Doğru teknolojiden faydalanın
Video konferans araçları, uzaktan işe alım süreçlerinde kritik bir rol oynuyor. Bu yazılımların büyük bölümü (örneğin Skype, Zoom gibi) ücretsiz kullanılabiliyor. Ancak uzaktan yapılacak mülakatlarda kişisel veriler konusunda başvuranın içinin de rahat olduğundan emin olmayı unutmayın.
Bir online mülakat öncesinde insan kaynakları çalışanlarının test yapması, görüntü ve ses kalitesinin iyi olduğundan emin olmaları, görüşme sırasında her şeyin akıcı bir şekilde ilerlemesini sağlayacaktır.
İş yerinin ruhunu yansıtın
Yeni işe başlayacak kişinin, belirli aralıklarla ofise gelmesi planlanmıyorsa bile, bir ofis turu, ekip arkadaşlarını görebilmesi ve tanışabilmesi gibi konular da düşünülmeli. Ofisi video konferans esnasında tanıtacaksanız, bu gezintinin de karşı tarafa iyi bir şekilde aktarıldığından emin olmanız gerekir.
Canlı bir tur mümkün olmayacaksa, önceden hazırlanmış bir video ile ofisi tanıtabilir, online iş mülakatı sırasında işe başvuran kişinin iş yerinin ruhunu yakalamasını sağlayabilirsiniz. Bu videoya birlikte çalışacağı ekipten de kısa mesajlar eklenebilir. Böylece görüşmeye daha sıcak ve insani bir hava katabilirsiniz.
Online mülakat yaparken nelere dikkat etmek gerekir?
Video konferans, deneme görevleri için de uygun
Fiziksel işe alım sürecinde, başvuranların bir görevi tamamlamasını istiyorsanız, bunu internet üzerinden yapmanız da mümkün. Görevi verirken belirleyeceğiniz ikinci bir video konferans zamanında, tamamlanan görevi teslim alabilir ve değerlendirmeye başlayabilirsiniz.
Kişiliğinizi yansıtın
İşveren olarak, sadece bir pozisyonu doldurmak için uygun kişiyi bulmaya değil, sizinle çalışmak isteyecek bir kişiyi bulmaya da odaklanın. Bunun için sunduğunuz avantajları iyi anlattığınızdan emin olun.
Örneğin orta büyüklükte bir şirket, büyük şirketlere karşı daha cazip bir işveren olmak için, fark yaratmak durumundadır. Burada da kurumun kişiliği önemli rol oynar. Çalışanların sadece birer çalışan değil, farklı bireyler olduğunu hissettirebilen bir insan kaynakları vizyonu, bu tip durumlarda farkını hissettirir. Çalışma saatleri yaklaşımı, ekip aktiviteleri ve kurumun sağladığı sosyal faydaları vurgulayın.
Uzaktan işe alım süreçlerinde LinkedIn, Xing gibi platformlar öne çıksa da çalışanlarınızın şirketiniz hakkında yorum yazabileceği platformlar da mevcut. Çalışanlarınızı bu platformlarda şirketinizi anlatmaya teşvik ederseniz, potansiyel işe alımlarda başkalarının gözünden sizi gösteren bu yorumları öne çıkartabilirsiniz.
{module|IlgiliYazilar}
Başvuru havuzunu genişletmek için farklı kanalları kullanın
Online işe alım süreçlerinde başarı için tek bir yol yoktur. Bu sebeple iş başvurusu yapanlara ulaşmak için farklı yollar izlemeniz gerekebilir. Yeni bir çalışan aranan pozisyona bağlı olarak, performans pazarlaması kullanımı faydalı olabilir. Böylece iş arayanların önüne daha farklı bir yerde, gündelik hayatta, örneğin Instagram'da ya da Google aramasında çıkarak fark yaratabilirsiniz.
Bir diğer yaklaşım ise, aslında geleneksel yöntemlerden birisi olan tanıdıklar üzerinden potansiyel çalışanları bulmaktır. Bunun için online iş ağınızı kullanabilirsiniz.
Şirketinizin web sayfasında bir Kariyer sekmesi, yoksa oluşturmayı değerlendirmelisiniz. Böylece tüm açık pozisyonlar burada listelenebilir.
Şeffaf olun
Bir iş görüşmesi, uzun süreli bir akdin netleştirilmesi için yapılır. Dolayısıyla karşı taraf ne kadar net bilgilere sahip olursa, karar vermesi de o kadar kolaylaşır. Öncelikle online mülakatta kimler yer alacak, görüşmenin tarzı ve ilerleyişini baştan, mümkünse görüşmeden önce bildirin.
Çalışanın alacağı ücret, çalışma saatleri, sosyal hakları, sorumluluk alanı gibi sorularını detaylı şekilde yanıtladığınızdan emin olun.
Şeffaflık yaklaşımının bir parçası olarak pandemi döneminde çalışma koşullarındaki değişikliği ve bu değişikliklerin süresini de Kariyer sayfanızda belirtebilirsiniz.
Ayrıca, karşı tarafa size soru sorma zamanını ayırın ve onları akıllarına gelebilecek her konuda daha fazla bilgi almaya teşvik edin. Görüşme sonrası sorular için, başvuran kişiye, doğrudan temas kurulabilecek bir kişinin e-posta adresini ve telefonunu verebilirsiniz.
Aramayı bırakmayın
Hemen bir çalışana ihtiyacınız yoksa bile uzaktan işe alım sürecinizi işletmeyi sürdürebilirsiniz. Bu size, bir başvuran havuzu oluşturmanızı ve pandemi sonrasında ihtiyaç duyabileceğiniz insan kaynağına, gerektiğinde çok daha hızlı ulaşabilmeyi sağlar.
İlgili Postlar
Bt Yöneticilerinin Uyması Gereken 3 Ilke
28 Eyl 2022
İkHibrit Çalışma Kültürü Nasıl Oluşturulur?
30 Kas 2022
İk