2024'te izlenmesi gereken veri merkezi trendleri

2024'te izlenmesi gereken veri merkezi trendleri

30 May 2024

2 dk okuma süresi

Veri merkezleri, şirket verilerinin ve müşteri bilgilerinin depolanması noktasında çok kritik bir önem taşıyor. Depolama alanına olan talep arttıkça kullanılan ortamın da değişmesi gerekiyor. İşletmelerin daha fazla alan talebiyle birlikte veri merkezlerinin yeniden modelleme ve yeniden inşa gibi aşamaları değerlendirmesi gerekiyor.

Veri merkezi yapılarının çevresel etkilerini ve maliyetlerini iyileştirmeye yönelik ilerlemeler ve hedeflerle birlikte bu yıl trend haline gelen 4 temel konu bulunuyor: Yapay zekâ, sınır bilişim, hiper ölçekli veri merkezleri ve enerji sürdürülebilirliği.

Yapay zekâ

ChatGPT gibi yapay zekâ araçlarının ve kripto para birimlerinin artan kullanımı, veri merkezlerinin enerji tüketimini önemli ölçüde artırıyor. Kripto paraların ve sohbet robotlarının oluşturulması büyük miktarda veri alanı gerektiriyor. Üstelik yapay zekâ teknolojisi henüz başlangıç ​​aşamasında bulunuyor ve gelecekte çok daha fazla depolama alanına ihtiyaç duyacak gibi görünüyor. 

Yapay zekâ araçları daha fazla veri merkezi alanı yaratılmasında itici faktör olsa da bu teknoloji çevresel etkilerin azaltılmasında da önemli rol oynuyor. Meta, Microsoft ve Nokia gibi şirketler gerçek zamanlı tüketim verilerini izlemek ve veri merkezlerinin yarattığı karbon ayak izlerini azaltmak için yapay zekâ araçlarından yararlanıyor.

Yapay zekâ çözümlerindeki gelişmeler, veri merkezi operatörlerinin manuel çalışma ihtiyacını da azaltıyor. Yapay zekâ araçları hataları tahmin edebiliyor ve yönetim görevlerini gerçekleştirebiliyor. Böylece veri merkezi operatörlerinin sürdürülebilirlik ve ekipman yönetimi gibi alanlardaki ilerlemelere yönelik stratejik planlara harcayacak daha fazla zamanı kalıyor.

Sınır bilişim

Daha hızlı veri yanıtlarına sahip olması ve gecikmeyi azaltması nedeniyle sınır bilişim giderek daha popüler hale geliyor. Verilerin son kullanıcıya veya üretici şirkete daha yakın konumlanmasını sağlayan sınır bilişimde veriler gerçek zamanlı olarak işleniyor ve bir bulut sunucusuna bağlanılmıyor.

Veriler üretildikleri kaynağa daha yakın depolandığı için kimi zaman yüzlerce kilometre uzaktaki bir veri merkezinde konumlanmış olan şirket sunucularına erişmeye de gerek kalmıyor. Çok daha kısa seyahat mesafeleri sayesinde veri aktarımından kaynaklanan enerji sarfiyatı veri merkezlerine göre çok daha az oluyor.

Pazar araştırma şirketi Fortune Business'a göre 2022'deki değeri 12 milyar doların biraz altında olan sınır bilişim pazarının 2030 yılına gelindiğinde 139 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.

Hiper ölçekli veri merkezleri

5.000'den fazla sunucuyu barındıran hiper ölçekli veri merkezleri genellikle AWS (Amazon Web Services) ve Google gibi teknoloji merkezli şirketler tarafından kullanılıyor. Verimlilikleri ve depolama alanlarıyla öne çıkan bu tesisler, sunucu kapasitesini en üst düzeye çıkarmak için özel yüksek yoğunluklu sunucu rafları kullanıyor. Hiper ölçekli veri merkezlerinde ayrıca yeni teknoloji ve sunucuların üretimine yardımcı olmak için eski ekipmanlar da geri dönüştürülüyor. 

Her ne kadar hiper ölçekli veri merkezleri çok büyük miktarda güç gerektirse de bu tesislere sahip olan şirketler çoğu geleneksel veri merkezine göre daha verimli enerji kaynakları ve geri dönüşüm sistemleri kullanıyor. 

Enerji sürdürülebilirliği

Birleşmiş Milletler’in küresel sıcaklık artışının derecesini ve hızını azaltmak için 2050 yılına kadar yerine getirilmesi gereken bir net sıfır taahhüt planı bulunuyor. Bu plan, küresel sıcaklıktaki 1.5 santigrat derecelik artışı durdurmak amacıyla dünyanın dört bir yanındaki ülkelere, sera gazı emisyonlarını en aza indirmeleri için yönergeler oluşturmalarını ve bunlara uymalarını içeriyor. Bu plan kömür, gaz ve petrolün yerine güneş ve rüzgâr kaynaklarının kullanılmasını teşvik ediyor.

2023 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda duyurulan Küresel Soğutma Taahhüdü de soğutma sistemlerinden kaynaklanan emisyon oranlarının 2050 yılına kadar %68 oranında azaltılmasını amaçlıyor. Belirlenen hedefe ulaşmak için uygulanan stratejiler, soğutma sistemlerinin verimliliğinin iyileştirilmesini içeriyor. Örneğin doğal olarak soğuk ortamlarda kurulan veri merkezleri, soğutma ekipmanı ihtiyacını ve beraberinde enerji tüketimini önemli ölçüde azaltıyor.

İlgili Postlar

Uretken-yapay-zeka-dijital-donusumu-nasil-etkiliyor

Üretken yapay zekâ günümüzde dijital dönüşümü nasıl etkiliyor?

30 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr