18 Şub 2021
2 dk okuma süresi
Sınır bilişim ile önem kazanan kavramlardan birisi de esnek veri yönetimi. İnovasyonun itici gücü olarak görülen veri, özellikle makine öğrenimi ve yapay zekâ alanındaki uygulamalar için belirleyici temeli oluşturuyor. Ancak bu inovatif itici güçten faydalanmak için önce gerekli şartların oluşturulması gerekiyor. İyi ayarlanmış ve dikkatlice koordine edilmiş bir veri akışı olmadan inovasyon sürdürülebilir olmaktan çıkıyor.
Esnek veri yönetimi kurumlar için neden önemli?
Veriler, çoğu zaman statik bir değer olarak kabul edilir. Ancak başta mantıklı görünse de, bu durum çoğu zaman doğru değildir. Verilerin büyük bölümü, sürüklendikleri bir veri gölüne doğru ilerliyor ve burada kullanılmak bir yana, yavaş yavaş unutuluyor.
Şirketler veri göllerini sadece bir veri havuzu olarak ele aldıklarında, veri göllerinin veri bataklıklarına dönüşme tehlikesi ortaya çıkıyor.
Elbette veri gölleri sadece verilerin saklanması gereken yerlerde de bulunabilir. Bu göller, şirketlerin iş sürekliliğini sağlamak için birkaç yedek kopyasına ihtiyaç duyulan arşiv veya yedekleme dosyalarını içerebilir. Ancak bu verileri daha verimli kullanabilmek de mümkün.
Şirketler için verilerinin esnek bir şekilde yönetilebilmesi, her geçen gün daha önemli hale geliyor. Veriler, nedenleri ve sonuçları anlamaz. Ancak insanlar onlar arasındaki bağlantıları kurabilir. Dolayısıyla, üretilen çok sayıda veriyi erişilebilir ve kullanılabilir kılmak, çalışanlara ve şirketlerin geliştirdiği süreçlere bağlı…
Prensip olarak her şirket veri üretir. Ancak anlamlı değerler üretmediklerinde, bu veriler değerli değildir. Seagate tarafından IDC araştırma şirketine yaptırılan yeni bir araştırma, şirketlerde kullanılmayan verilerin yüzdesinin halen yüksek bir oranda olduğunu gösteriyor.
Şirketler topladıkları veya onlara sunulan verilerin yalnızca yüzde 32'sini fiilen kullanıyor. Kalan yüzde 68 ise atıl olarak duruyor. Araştırma, şirketlerin veri göllerine bakış açılarını değiştirmeleri gerektiğini işaret ediyor.
Veri gölleri, verileri verimli şekilde kullanabilmek için birçok dinamik akışın buluştuğu bir yer olarak görülmeli. Bunun sonucunda ise yüksek katma değer için farklı veri akışlarını ve veri göllerini karşılaştırmak ve birbirine bağlamak gerekiyor. Artan bağlantı ve karşılaştırmalar, veriler içerisinde referanslar oluşturmanın ve kapsayıcı analizler yapmanın başlıca yöntemi olarak dikkat çekiyor.
Veri akışı yavaşlamamalı
Günümüzde birçok şirket büyük miktarda veriyi esnek bir şekilde yönetmenin zorluklarını yeni fark ediyor. En büyük engel genellikle yüksek maliyetler. Şirketler verilerini analiz etmek için açık buluttan çekmek istediklerinde, bulut sağlayıcılarına bu işlem için bir ücret ödemeleri gerekiyor. Müşteriler verilerini buluttan yerel depolamaya aktarmak istiyorlarsa, bu yazıyı hazırladığımız tarihte gigabayt başına yaklaşık 0,05- 0,20 ABD doları ödemeleri gerekiyor. Bu durumda, bir petabayt verinin maliyeti 50.000 ile 200.000 ABD doları seviyesine çıkıyor.
Bunu farklı şekillerde yapabilmek de pek kolay değil. Zira veri aktarımı için çözümler (örn. hızlı fiber optik kablolar veya veri aktarımı cihazları) sınırlı. Üstelik bu çözümler ya tüm sistemleri kapsamıyor, yani evrensel değiller ya da yeterince büyük ya da esnek değiller. Fiber optik genişlemenin mevcut durumunun, hızla artan internet talebini karşılamak ve gelecekte hızla artacak yüksek miktarda veriyi hızlı ve güvenilir bir şekilde taşımak için yeterli olmayacağı öngörülebilir.
Bu sorunun çözümü ise verileri hemen değerlendirmeye başlamak. Günümüzün çoklu bulut ortamları, verilerin kullanılmadan unutulmasını ve izole edilmesini önlemek için giderek daha da önemli bir rol üstleniyor. Şirketler hibrit bulutla ister ağın ucundan buluta ister açık buluttan yerel veri merkezine veya bir buluttan diğerine verilerini taşıyabilir ve analiz edebilir.
Yapay zekaya sahip bulut uygulamaları, çoğu zaman muazzam bir inovasyon potansiyeli sunuyor. Bu nedenle, birçok şirket uzun vadede rekabet gücünü korumak istiyorsa, serbest veri akışının gerekli olduğunun artık farkında varmalıdır.
İlgili Postlar
Veri okuryazarlığı nedir?
7 Eki 2024
Büyük Veri