Yapay zeka, veri yönetiminde nasıl kullanılıyor?

Yapay zeka, doğal dil işleme (NLP) ve makine öğrenimindeki (ML) gelişmeler, günümüzde veri yönetimi süreçlerinin temeli haline geldi. Peki, işletmeler veri yönetiminde yapay zeka teknolojilerini nasıl değerlendirebilir?

Yapay zeka, veri yönetiminde nasıl kullanılıyor

31 Tem 2023

3 dk okuma süresi

İşletmelerin verileri etkin bir şekilde toplamaları, depolamaları, işlemeleri, korumaları ve paylaşmaları için kullanılan veri yönetimi uygulamaları, doğru ve güvenilir verilere erişmeyi, veri kalitesini iyileştirmeyi, güvenliğini sağlamayı ve işlevselliğini artırmayı sağlıyor. Yapay zeka, doğal dil işleme (NLP) ve makine öğrenimindeki (ML) gelişmeler, günümüzde veri yönetimi süreçlerinin temeli haline geldi. Peki, işletmeler veri yönetiminde yapay zeka teknolojilerini nasıl değerlendirebilir?

Veri yönetiminde yapay zeka kullanımı

Veri yönetimi süreci, veri yaşam döngüsünün her aşamasını kapsıyor. Veri toplamadan depolamaya, işleme ve analizden veri kalitesini iyleştirmeye, güvenlik ve gizlilikten veri paylaşımına kadar her noktada yapay zekanın avantajlarından faydalanmak mümkün.

Veri kalitesi

Veri üreten ve işleyen hemen her işletme, iş süreçlerinde aksamaya yol açabilecek hatalı verilerle karşılaşıyor. Yapay zeka teknikleri verilerdeki hataları, tutarsızlıkları ve eksikleri tanımlayıp düzeltebiliyor. Makine öğrenimi algoritmaları daha yüksek veri kalitesi elde etmek için veri anormalliklerini otomatik olarak tanımlayıp temizlemek amacıyla geçmiş veri modellerinden yararlanıyor.

Veri entegrasyonu

Yapay zeka birden fazla kaynaktan veri entegrasyonu sürecini otomatikleştirmeye yardımcı oluyor. Makine öğrenimi algoritmaları öneriler sunmak ve veri entegrasyonunu otomatikleştirmek için farklı veri kaynaklarının yapısını, içeriğini ve anlamını analiz ediyor.

Veri yönetişimi ve uyumluluk

Doğal dil işleme teknikleri veri politikalarını analiz edebilir, hassas bilgileri tanımlayabilir ve verileri buna göre sınıflandırabiliyor. Yapay zeka ayrıca potansiyel veri ihlallerinin veya yetkisiz erişimin izlenmesine ve tespit edilmesine de yardımcı oluyor.

Veri sınıflandırması ve etiketleme

Çalışanlar tarafından uzun ve karmaşık bir süreç olabilecek olan veri sınıflandırma ve etiketleme işlemlerini yapay zeka otomatikleştiriyor. Makine öğrenimi algoritmaları verileri önceden tanımlanmış sınıflara ayırmayı veya ilgili etiketleri atamayı, diğer örnekleri inceleyerek öğrenebiliyor. Böylece verileri aramak, toplamak ve analiz etmek de kolaylaşıyor.

Veri tekilleştirme

Büyük veri kümelerinde yinelenen kayıtları bulmak ve kaldırmak, çalışanlar için yorucu ve hata yapmaya açık bir görevdir. Buna karşın yapay zeka makine öğrenimi algoritmalarından yararlanarak yinelenen kayıtları belirlemeye ve kaldırmaya yardımcı oluyor. Algoritmalar veri doğruluğunu iyileştirmek ve depolama gereksinimlerini azaltmak için veri kayıtlarını karşılaştırıp, benzerlikleri belirleyerek, kopyaları birleştiriyor. Ek olarak gerektiğinde ilgili kopya kaydını da kaldırıyor.

Veri güvenliği ve gizliliği

Yapay zeka veri yönetimindeki güvenlik risklerini belirleme ve azaltma konusunda yardımcı oluyor. Yapay zeka uygulamaları, erişim noktalarını analiz edip anormallikleri tespit ederek, olası güvenlik ihlalleri için güvenlik ekiplerini uyarıyor. Bunun yanı sıra gizlilik konusunda yasal düzenlemelere uyum sağlamak için hassas verileri anonimleştirme veya gerçek isimleri takma adlarla değiştirme özelliğine de sahip...

Veri keşfi ve araştırma

Yapay zeka büyük veri kümelerindeki kalıpları, eğilimleri ve içgörüleri otomatik olarak keşfediyor. Makine öğrenimi algoritmaları gizli bağlantıları ortaya çıkarıp, veri görselleştirmeleri oluşturuyor. Bu sayede yöneticilere veriye dayalı karar verme noktasında yardımcı oluyor.

Veri depolama

Yapay zeka destekli sistemler en sık erişilen verileri tahmin etmek için geçmiş kullanım kalıplarına bakarak öğreniyor. Böylece depolama ve dizin oluşturma süreçlerini optimize ediyor.

Veri ön işleme

Veri temizleme, normalleştirme, özellik çıkarma ve dönüştürme gibi veri ön işleme görevleri yapay zeka tarafından otomatikleştiriliyor. Makine öğrenimi algoritmaları, verileri önceden işlemek için verilerdeki kalıpları ve ilişkileri öğrenerek gerekli manuel çabayı otomatikleştirerek azaltıyor.

Veri sıkıştırma ve depolama optimizasyonu 

Sinir ağı tabanlı sıkıştırma modelleri veya tahmine dayalı kodlama gibi teknikler, önemli bir bilgi kaybı olmadan veri boyutunu azaltıyor. Bu sayede depolama alanları daha verimli kullanılıp, veri aktarımı hızlanıyor.

Veri aktarımı

Farklı sistemler ya da platformlar arasında veri aktarımı, verilerin yapısı ve format farklılıklarından dolayı sorun yaratabiliyor. Ancak yapay zeka çözümleri bu problemi aşmaya da yardımcı oluyor. Akıllı algoritmalar kaynak ve hedef sistemlerdeki verilerin yapısını ve formatını analiz ederken sorunsuz ve doğru geçiş sağlamak için verileri otomatik olarak dönüştürüyor.

Sentetik veri ve üretimi

Yapay zeka, gerçek dünya verilerine çok benzeyen sentetik veriler üretebiliyor. Veri analitiği ve makine öğrenimi algoritmalarının eğitimi ve testi için gerçek verilerin kullanılması zor veya maliyetli olduğu için bu noktada sentetik veriler, algoritmaları eğitmek ve performanslarını ölçmek için kritik değer taşıyor.

Doğal dil işleme için metin verileri

Yapay zeka destekli doğal dil işleme teknikleri, metin sınıflandırma, duygu analizi, adlandırılmış varlık tanıma ve metin özetleme gibi metin tabanlı veri yönetimi görevlerine yardımcı oluyor. Bu sayede metin tabanlı verilerin etkili bir şekilde düzenlenmesi ve analizi mümkün hale geliyor.

Veri görselleştirme

Yapay zeka algoritmaları, verilerin etkileşimli ve anlamlı görsel temsillerinin oluşturulmasına yardımcı oluyor. Algoritmalar, verinin niteliklerini analiz edip ilgili kalıpları belirleyerek,otomatik olarak görselleştirmeler yapıyor. Veri görselleştirme, kullanıcıların karmaşık veri kümelerini keşfetmelerine yardımcı oluyor.

Tahmine dayalı analitik 

Makine öğrenimi ve tahmine dayalı modelleme gibi yapay zeka teknikleri, geçmiş verileri analiz ederek kalıpları belirliyor ve gelecekteki eğilimleri veya olayları tahmin ediyor. Böylece yapay zeka araçları veriye dayalı karar verme, tahmin ve optimizasyon süreçlerine yardımcı oluyor.

İlgili Postlar

data_literacy

Veri okuryazarlığı nedir?

7 Eki 2024

Büyük Veri
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr