Yapay zeka akıllı fabrikalarda makine arızalarını ortadan kaldırıyor

Yapay zeka akıllı fabrikalarda makine arızalarını ortadan kaldırıyor

5 Kas 2021

2 dk okuma süresi

Sensörler, ağ geçitleri ve yönetim sistemleriyle makine ve ekipmanların sorunlarını arızalar meydana gelmeden önce saptayan kestirimci bakım, üretim yapan, petrol, gaz veya gıda işleyen akıllı fabrikalarda beklenmedik arızalara son veriyor, iş güvenliğini artırıyor ve maliyet avantajları sağlıyor.

Bir yapay zeka tekniği olan kestirimci bakım, dördüncü sanayi devriminin ana bileşenlerinden ve üretim tesislerinin geleneksel, duruma dayalı ekipman bakımı pratiklerini büyük ölçüde değiştirdi. Donanım arızası olasılığını azaltmak için endüstriyel ekipmanları izleme ve koruma yöntemi olarak akıllı fabrikalarda kullanılmaya başlanan kestirimci bakımın ortaya çıkması, endüstriyel nesnelerin interneti pazarının hızla büyümesine katkı sağlayan başlıca akımlardan oldu.

Teknolojik gelişmeler sensörleri yaygın ve makul fiyatlı hale getirmeden önce, bakım ekipleri genellikle üretim ekipmanlarına duruma dayalı bakım yapardı. Bunun için ekiplerin söz konusu ekipmanları fiziksel olarak incelemeleri, basınç ölçer gibi temel teknolojik araçlar kullanmaları gerekirdi. Öngörücü bakım olarak da adlandırılan kestirimci bakım, yalnızca geleneksel duruma dayalı bakımdan değil, aynı zamanda bir ekipmanın durumunu değerlendirirken en iyi uygulamalara, sektör ortalamalarına ve bakımın ne zaman gerçekleştirileceğini belirlemek için ekipmanın bozulmasını beklemeye dayanan önleyici bakımdan da ayrıştı.

Günümüzde Endüstri 4.0 kapsamında dönüşümlerini sürdüren birçok kuruluş, kestirimci bakım sistemlerini iş stratejilerinin ayrılmaz bir parçası haline getirdi. Kestirimci bakım teknolojisindeki gelişmiş makine öğrenimi modelleri gibi ilerlemeler, bu tekniğin verimini artırarak daha fazla kurumu yatırım yapmaya teşvik etti.

COVID-19 salgınının kuruluşları operasyonel ve personel bütçelerini azaltmaya götüren zorlu şartlarına rağmen, kestirimci bakıma yönelik genel harcamaların artmaya devam etmesi bekleniyor. Gartner araştırma şirketi, 2018'de 3,4 milyar dolar olarak kaydedilen IoT tabanlı kestirimci bakım harcamalarının 2022'de 12,9 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

IoT tabanlı kestirimci bakım nasıl çalışır?

BT yöneticileri, makinelerin ve ekipmanların tam potansiyelinde çalışıp çalışmadığını tespit etmek için titreşimler, sızıntılar ve yakıt seviyeleri gibi ölçümleri izleyen sensörlerden faydalanabilir. Şok darbe izleme ve kızılötesi kullanan sensörler, yangının ve zehirli hava kirliliğinin erken tespitinde de yardımcı olabilir. IoT sensörleri kablolu, Wi-Fi, hücresel ve düşük güçlü WAN dahil olmak üzere çeşitli bağlantı yöntemlerini destekleyen ağ geçitlerine bağlanır. Bu ağ geçitleri, ekipmanlardan veri toplar ve bulut yönetim sistemlerine gönderir.

Kuruluşlar, buluta aktardıkları bilgilerin zenginliğini incelemek için gelişmiş analitik araçlar kullanabilir. Analitik süreçten elde edilen iç görü, ekipman arızalarını azaltabilir ve çalışanlar için daha güvenli bir çalışma ortamı yaratmak amacıyla kullanılabilir. Kurumsal varlık yönetimi yazılımı olarak da adlandırılan bilgisayarlı bakım yönetim sistemleri, bu verileri işletmelere merkezi iş talepleri, otomatik varlık takibi ve raporlaması sağlamak için de kullanma şansı tanır.

Kestirimci bakım hangi endüstrilerde kullanılıyor?

Halihazırda birçok kuruluş, büyük ve küçük çalışma sahalarında kestirimci bakımdan faydalanıyor. Öngörücü bakımın yükselişinden yararlanan sektörlerin başında imalat, petrol ve gaz işleme, yiyecek ve içecek, BT hizmetleri ve enerji yer alıyor.

Kestirimci bakım akımını ilk benimseyen ve yaygın olarak kullanmaya başlayanlar, insan hayatını tehlikeye atabilecek birçok faktörün yer aldığı petrol ve gaz şirketleri oldu. Örneğin Shell, kompresörlerin ve valflerin ne zaman bakıma ihtiyacı olduğunu tahmin etmek için bu teknolojiden faydalanıyor.

Dünyanın en büyük kimyasal üretim tesisleri, onarım sürelerini azaltmak için sensörler aracılığıyla kestirimci bakım teknikleri uyguluyor. Bu tesislerde eskiden bakım için kullanılan araçlar genellikle izole ve bağlantısız veri siloları oluştururken, IoT tabanlı kestirimci bakımın sağladığı buluta sürekli veri akışı, çalışma koşullarını değerlendirmede ve hataları belirlemede daha fazla doğruluk sağlamaya başladı.

Gıda işleme endüstrisi, kestirimci bakım tekniğinin yaygın olarak kullanıldığı bir diğer sektör olarak öne çıkıyor. Bu sektördeki işletmeler, üretim makineleri içerisindeki yüksek sıcaklıkları algılayan kızılötesi kameralar gibi sensörler, ekipman içindeki sıvı, gaz veya vakum sızıntılarını gidermek için akustik izleme, gıda üretiminde bir gereklilik olan ekipman güvenilirliğini sağlamak için titreşim ve yağ analizinden yararlanıyor.

İlgili Postlar

Uretken-yapay-zeka-dijital-donusumu-nasil-etkiliyor

Üretken yapay zekâ günümüzde dijital dönüşümü nasıl etkiliyor?

30 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr