Test otomasyonu ile yazılım testleri nasıl kolaylaşıyor?

Test otomasyonu ile yazılım testleri nasıl kolaylaşıyor?

17 May 2021

3 dk okuma süresi

Test otomasyonu ile yazılım testleri çok daha kolay bir hal alıyor. Yazılım ve teknoloji, dünyanın dört bir yanındaki insanların yaşam standartlarını yükseltiyor. Bu amaçla gün aşırı her biri önceki sürümünden daha iyi yeni yazılım ürünleri kullanıma sunuluyor ve dijital dünya giderek artan bir hızla büyümeye devam ediyor.

Yazılım geliştirme, dijital dönüşümde önemli bir araç haline geldi ve sektör bağımsız olarak her işe sayısız yenilik getiriyor. Gerçek zamanlı kullanım için yayınlanan her yazılım ürününün en iyi kullanıcı deneyimini sağlaması için bir dizi gerekliliği yerine getirmesi gerekir. Yazılım geliştirme prosedüründeki en önemli adımlardan birisi, geliştirilen kodu dağıtımdan önce analiz eden yazılım testidir.

Her gün gerçekleştirilen yazılım testlerinin hacmi düşünüldüğünde, test otomasyonun dijital pazara sağlam bir giriş yapması an meselesiydi. Otomasyon, yazılım test süreçlerini hızlandırarak ve kuruluşların ürünlerini daha verimli bir şekilde teslim etmelerine yardımcı olarak geliştirici firmalar için vazgeçilmez bir yaklaşıma dönüştü.

{module|IlgiliYazi}

Test otomasyonu nedir?

Test otomasyonu, verimli yazılım testleri için otomatik bir araç kullanılmasını içeren sürece verilen isimdir. Daha iyi bir yazılım geliştirmek için testler çalıştırma, test verilerini yönetme ve sonuçlardan yararlanma kabiliyeti sunar.

Test otomasyonu, verimli yazılım geliştirme süreçlerini iyileştirir ve yeni yazılımlar için testlerin çalıştırılmasını kolaylaştırır. Bunun yanı sıra, tüm test çözümlerinin otomatikleştirilmesi gerekmez çünkü yazılımların her yönü otomasyona elverişli olmayabilir. Bir yazılımın test sürecini otomasyona bağlamaya elverişli hale getiren kriterlere daha yakından bakalım.

Test otomasyonu kriterleri

Otomasyon, uygulandığı her alanda insan emeğini azaltan uygun maliyetli ve ölçeklenebilir çözümler oluşturmayı amaçlar. Ancak tüm süreçler otomasyona elverişli değildir. Bazılarının otomatikleştirilmesi çok külfetli veya pahalı olabilir. Otomasyona elverişli test çözümlerini aşağıdaki kriterlere göre değerlendirerek daraltmak mümkündür:

Tekrarlanabilir

İşlevsel bir test çözümünün otomasyona bağlanabilmesi için bir testin tekrarlanabilir ve çoğaltılabilir olması gerekir. Kullanıcının bir sonucu her yürütmesi ve ölçmesi gerektiğinde testin buna temel ortam oluşturabilmesi için test edilmek istenen sürecin çoğaltılabilir bir yapıda olması şarttır.

{module|IlgiliYazilar}

Belirleyici

Bir testin belirleyici olması için aynı girdiyle beslendiği her seferinde aynı sonuçları verebilmesi gerekir. Bu, testin doğru olduğundan emin olmak için yapılan bir kalite kontrolüdür. Otomasyon için bir testin belirleyici, hatasız olması ve şüpheye yer bırakmaması gerekir.

Ölçülebilir

Otomatik testler kullanıcı fikrini veya belirsiz şekilde tanımlanan protokolleri hesaba katmayacağından, otomasyon için dikkate alınması için bir testin ölçülebilir ve tarafsız olması gerekir.

Test otomasyonun avantajları

Manuel testler külfetli ve zaman alıcıdır. Test otomasyonu, regresyon testi gibi görevler için insan çabasını ortadan kaldırarak geliştiricilerin ve kalite analistlerinin hayatlarını kolaylaştırıyor ve yazılım geliştirme döngüsünü bir bütün olarak daha verimli hale getiriyor.

Uygulama avantajları

Test otomasyonu, uygulamaların performanslarını iyileştirmek için yapılan testlerin sıklığını artırmayı kolaylaştırır. Ayrıca, daha hızlı yinelemeler için test komut dosyalarının yeniden kullanılabilirliğini ve her döngüdeki hataları tanımlayarak sürekli test metodolojisinin doğruluğunu artırır.

Maliyet avantajları

Test otomasyonu asgari insan müdahalesi içerir. Ayrıca kod hatalarının geliştirme sürecinin erken aşamalarında tespit edilmesini sağlayarak, uygulama sorunlarının daha sonra düzeltilmesi için gerekecek kaynaklardan tasarruf edilmesine yardımcı olur. Test otomasyonu süreci bir kez devreye sokulduktan sonra, test yaşam döngüsünde kazanılan zaman sayesinde ürünler daha hızlı yayınlanır.

Daha hızlı geri bildirim

Test otomasyonu geliştiricilerin iş akışının başlarında hataları yakalamasını sağlayarak, sunulan herhangi bir yeni özellik için geri bildirim döngüsünü optimize eder. Ayrıca kısa sürede kodda daha az hata olmasını sağlayarak, test edilen herhangi bir uygulamada yeni bir özelliğin devreye alınması için gereken süreyi kısaltır.

Test paketinin yeniden kullanılabilirliği

Test otomasyonu, mevcut test paketlerinin veya test ortamlarının yeniden kullanılabilmesini mümkün kılar. Bu, her yeni proje için yeni test komut dosyaları oluşturulması zorunluluğunu ortadan kaldırır, zamandan tasarruf etmeye yardımcı olur ve ekipleri bu görevlerden kurtararak verim artışı sağlar.

Daha iyi içgörüler

Test otomasyonu araçları hata günlükleri, bellek, dosya içerikleri ve fiziksel bileşen istatistikleri gibi çevik uygulama içgörüleri sağlar. Bu, geliştiricilerin test işlemi sırasında ortaya çıkan sorunların temel nedenlerini belirlemelerine yardımcı olur.

Kalite ekiplerine daha az bağımlılık

Testlerin otomatikleştirilmesi komut dosyalarını sıkı bir şekilde takip ederek insan hatası olasılığını azaltır ve hata ayıklama uygulamaları için kalite ekiplerine olan bağımlılığı azaltır.

İlgili Postlar

data_literacy

Veri okuryazarlığı nedir?

7 Eki 2024

Büyük Veri
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr