3 Eki 2022
3 dk okuma süresi
Blok zincir teknolojisi en çok kripto para projeleri ile biliniyor olsa da veri merkezleri gibi pek çok farklı alanda sunduğu yenilikçi çözümlerle kullanım alanını genişletmeye devam ediyor. Blok zincir teknolojisinin veri merkezleri için özelleştirilmiş uygulamalarının hem avantajları hem de dezavantajları bulunuyor. Bununla birlikte birlikte doğru kurgulandığında ve uygulandığında blok zincir kullanımının şirketlere rekabet üstünlüğü getirecek önemli fırsatlar barındırdığı da görülüyor.
Blok zincir teknolojisi sektördeki en büyük trendlerden bir olmaya devam ediyor. Deloitte'in "Küresel Blok Zinciri Anketi"ne göre, büyük kuruluşların üst düzey yöneticilerinin %81'i blok zinciri teknolojisinin geniş ölçüde ölçeklenebilir olduğuna ve ana akım olarak benimseneceğine inandıklarını söylüyor. Ayrıca ankete katılanların %78'inin blok zinciri kullanımı için güçlü gerekçeler olduğuna inandığı ve %80'inin de bunu mevcut stratejilerine nasıl entegre edecekleri üzerinde çalıştığı görülüyor.
Blok zincir, son derece güvenli ve geriye yönelik olarak değiştirilemez bir kayıt tutma teknolojisidir. Kötü niyetli kullanıcılar sistemde depolanan veriler üzerinde oynama yapamazlar. Dağıtılmış defter teknolojisi, işlemleri ve ilgili verileri aynı anda birden fazla yerde kaydettiği için tek bir noktadan kaynaklanan hatalar geneli etkilemez ve ayrıca depolanan her bilginin doğrulanması sağlanır.
Blok zinciri, eşler arası bir ağdaki bilgisayarlar tarafından yönetilir ve bu yüzden merkeziyetsiz bir yapıya sahiptir. Geleneksel veri tabanlarından farklı olarak verileri, tablolar ya da dosyalar yerine zincir şeklinde birbirine bağlı bloklarda depolar. Bir işlem sırasında, her veri bloğu, yetkilendirildiği ağdaki her bilgisayar düğümüne gönderilir ve ardından blok zincirine güvenli bir şekilde eklenir. Bir blok eklendikten sonra değiştirilemez.
Eğer bir kullanıcı bir bloğu takas etmeye, kopyalamaya veya durumunu değiştirmeye çalışırsa, blok zincirini oluşturan bilgisayar ağı hemen bir uyarı alır ve sorun çözülene kadar hiç kimse zincire yeni bloklar ekleyemez.
Blok zincirinin en büyük avantajları güvenlik ve esnekliktir. Her blok, bir bilgisayar ağı tarafından sürekli olarak uzlaştırılır. Bir düğüm başarısız olursa, tüm sistemi çökertemez çünkü diğer tüm düğümlerde defterin bir kopyası bulunur.
Finans sektörü, teknolojinin işlem süreçlerini basitleştirmesi ve aynı zamanda güvence altına alması nedeniyle günümüzde blok zincirin benimsenmesine öncülük etmektedir.
Blok zincir teknolojisi, verileri yönetmek ve depolamak için merkeziyetsizliği esas alır. Veri depolamaya farklı bir yaklaşım getirdiği için veri merkezi mimarilerini de dönüşüme zorlamaktadır. Bir blok zinciri ağı, dünyanın çeşitli yerlerine yayılmış yüzlerce veya binlerce bilgisayardan oluşabilir. Bir blok zinciri ihlalinin başarılı olması için bilgisayar korsanlarının ağdaki çok sayıda bilgisayarı ele geçirmesi gerekir. O zaman bile ağdaki veriler şifreli olacağı için yüksek bir güvenlik riski oluşmaz.
Geleneksel veri merkezleri, tek bir konumda büyük miktarda veri barındırır. Bu merkezileşme yüzünden doğal afetler ya da uzun süren elektrik kesintisi gibi durumlarda yüksek bir risk söz konusu olur. Kuruluşlar kayıpları önlemek için başka konumlarda yedek sistemler oluşturabilir ancak bu süreç zaman alıcı ve yüksek maliyetli olabilir. Ayrıca korunması gereken fazladan veri ortaya çıkmış olur.
Blok zincir veri depolama, daha yüksek düzeyde güvenlik, güvenilirlik, yedeklilik, esneklik ve şeffaflık sağlar. Dağıtılmış yapısı, kullanıcıların verilerini nerede depolayacakları üzerinde daha yüksek derecede kontrol sahibi olmalarını sağlar. Bu da erişilebilirliği ve kullanılabilirliği olumlu yönde etkiler.
Bununla birlikte, erişilebilirlik ve kullanılabilirlik, merkezi olmayan yaklaşımın aleyhine de olabilir. Bir veri bloğunu almak için ağdaki farklı düğümler bloğu senkronize etmeli, doğrulamalı ve ardından çekmelidir. Bu işlemler, düğümlerin konumlarına ve yüklerine bağlı olarak önemli miktarda zaman alabilir. Öte yandan geleneksel veri merkezleri, çok daha yüksek hızla ve daha yüksek düzeyde veri kullanılabilirliği sağlayabilir.
Son olarak, kuruluşların blok zinciri benimsemeyi seçip seçmeyeceğini belirleyen en büyük faktörlerden biri de maliyettir. Blok zincir her geçen gün daha popüler hale gelse de günümüzde kolayca erişilebilen mevcut bulut depolama servisleri kadar yaygın kullanılmamaktadır.
Blok zincir yaklaşımını benimsemek isteyen veri merkezi ekipleri, altyapıyı ayrıntılı olarak değerlendirmeye alarak işe başlamalıdır. Ardından sahip olunan kaynakların nasıl dönüştürüleceği düşünülmeli ve merkeziyetsiz mimariye geçiş için harekete geçilmelidir. Atılacak ilk adım, bir blok zinciri iş akışını idare edebilecek eşler arası bir ağın planlamasını yapmak olmalıdır.
Blok zincir, veri bloklarını hızlı bir şekilde işleyebilen yüksek performanslı ekipmanlar gerektirir. Yoğun hesaplamalar sırasında bu ekipmanların aşırı ısınmasını önlemek için güçlü soğutma sistemleri gerekeceği de unutulmamalıdır. Kullanıcılar blokları ne kadar hızlı yazabilir ve doğrulayabilirse o kadar iyidir. Bu nedenle, bu gereksinimleri hesaba kattığınızdan ve buna göre yatırım yaptığınızdan emin olmalısınız.
Geleneksel veri merkezi mimarisi, blok zincirin daha yüksek trafik ve kullanılabilirlik talebini karşılamak için temelden dönüşüme uğramalıdır. Bu, büyük ve kapsamlı bir girişimdir. Bununla birlikte şimdiden hazırlık yapan işletmeler, artan müşteri taleplerine ayak uydurmak için blok zincirin gücünden faydalanan yeni iş modellerini hayata geçirme fırsatı yakalayabilirler.
İlgili Postlar
Veri okuryazarlığı nedir?
7 Eki 2024
Büyük Veri