12 Oca 2023
3 dk okuma süresi
Dijitalleşme ile birlikte iş dünyasının son derece önemli bir parçası haline gelen akıllı telefonlar, her geçen gün daha yüksek işlem gücü ve gelişmiş donanım özellikleri sunuyor. Yaklaşık 10 yıl öncesinin masaüstü bilgisayarlarından daha güçlü donanımlara sahip olan günümüz akıllı telefonları, kamera vb. özellikleriyle de DSLR makineleri bile geride bırakabiliyor. Peki, akıllı telefonların geleceğinde hangi yenilikler var? Gelecekte hangi teknolojileri cebimizde taşıyacağız?
Uzun zamandır konuşulan yeni nesil telekom ağı 5G, selefi olan 4G’nin 10 ila 100 katı arasında hız farkını mümkün kılıyor. Akıllı telefonlarda bir standart olarak tercih edilmeye başlanan 5G teknolojisi, internet sağlayıcılar tarafından da desteklendiği takdirde, yüksek boyutlu verileri hızla indirmeye ve işlem yapabilmeye imkan tanıyor.
Yüksek bant spektrumu adlı yüksek frekanslı dalgalar üzerine inşa edilen 5G teknolojisi, servis sağlayıcılar için köklü değişimlere ihtiyaç duyuyor. Dünyada ilk kez 2018 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanılmaya başlansa da günümüzde Asya devletleri bu konuda büyük gelişim göstererek 5G teknolojisinde lider konuma yükseldiler. Özellikle Çin, son 2 yılda 5G yarışında zirveye yerleşirken, Güney Kore ve Japonya da 5G teknolojilerine yaptıkları büyük yatırımların dönüşünü aldılar. Avrupa’da ise İspanya, İngiltere ve İtalya, 5G yaygınlığında en ön sıralarda yer alıyor.
Gelecekte akıllı telefonlar, gelişmiş artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) özelliklerine sahip olacak. Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojilerinin 2028 yılına kadar 10 kat büyüyeceği tahmin ediliyor. Bu teknolojiler için pek çok uzmanın tahmini, akıllı telefonların yerini alabileceği yönünde birleşiyor olsa da günümüzde akıllı telefonlar halen en popüler artırılmış gerçeklik cihazları konumunda. Araştırmalara göre kullanıcıların %86’sı artırılmış gerçeklik ile ilk kez akıllı telefonları sayesinde tanışıyor. Yine de akıllı telefonlar ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin bir geleceği olacaksa, üstesinden gelinmesi gereken bazı önemli engeller bulunuyor. Pil ömrü ve mobil bağlantı teknolojisi, artırılmış gerçekliğin akıllı telefonlar üzerinde daha da gelişmesi için kritik rol üstleniyor. 5G teknolojisi hem mobil bağlantı hem de 4G’ye göre daha az bataryaya ihtiyaç duyduğu için bu problemleri önemli ölçüde giderebilir. Ancak halen artırılmış gerçeklik için yeterince uygulama ve ekipman mevcut değil. Sanal gerçeklik teknolojisi şimdilik bir gözlüğe ihtiyaç duyuyor. Bu gözlükler, akıllı telefonlarla birlikte kullanılabiliyor olsa da sanal gerçeklik ekipmanları halen yüzde taşımak için ağır görünüyorlar. Ayrıca uzun süre kullanımda iyi hissettirmedikleri görüşü de halen yaygın. Bu sebeplerle gelecekte çok daha hafif ve kullanıcıyı yormayacak çözümlerin ortaya çıkması büyük önem taşıyor. Bu noktada holografik teknolojiler, sanal gerçekliğin yerini alabilir.
Akıllı telefonlarda ve elektrikli otomobillerde yaygın olarak kullanılan lityum-iyon piller, yakın gelecekte yerlerini yeni bir teknolojiye bırakabilir. Lityum-metal piller, lityum-iyonlara göre daha fazla batarya ömrü, daha hızlı şarj ve daha hafif olmalarıyla önemli avantajlar sağlıyor. Lityum metali biriktikçe ortaya çıkan dendritlerin pil ömrünü düşürmesi ve bazı durumlarda yanma gibi tehlikeli sonuçlara yol açması nedeniyle şimdiye dek lityum pillerin ticari üretimi kısıtlıydı. Ancak günümüzde yapılan araştırmalar, dendrit oluşumunu yavaşlatacak ve hatta durduracak sonuçlar veriyor. Bu sebeple lityum pillerle gelecekte akıllı telefonların pil ömürlerinde ciddi bir artış bekleniyor.
2007’de en iyi telefonların arka kameraları yalnızca 2 MP çözünürlük sunarken sadece 6 yıl sonra 41 MP çözünürlüğe sahip akıllı telefonlar satışa sunuldu. Sonraki yıllarda ultra geniş kameralar, telefoto zum teknolojileri, derinlik ve bazı renkler için ayrı lens kullanan modeller piyasaya sürüldü. Gelecekte akıllı telefonlar, kamera noktasında daha az alana ihtiyaç duyacağı gibi daha yüksek performans sunacak. Öncelikle kamera tümseğinin kalkacağını tahmin etmek güç değil. Ayrıca birçok lens kullanma eğilimi gelişen teknolojiyle birlikte tersine dönecek. Firmalar tek bir lens ile en iyi sonucu verecek kamera donanımları geliştirecek. Bu lensler günümüz tek lensli kameraların kusurlarını düzeltecek biçimde binlerce nano yapıdan oluşacak. Bu lensler tıpkı bir 3D tarayıcı gibi biyometrik çekim de yapabilecek.
Gelecekte akıllı telefonlarda katlanabilir ekranlara daha sık rastlanacağını tahmin etmek güç değil. Ancak bir farkla, ekranlar şimdikinden daha çok katlanabilecek. Ayrıca ekran altı kameralar sayesinde kamera alanları ekranda yer kaplamayacak. Gelecekte akıllı telefonlar için bir diğer önemli unsur da 3 boyutlu holografik teknolojiler olacak. 3 boyutlu gözlük kullanmadan, her açıdan görüntülenebilen 3 boyutlu görseller ve videolar ile etkileşim de kurulabilecek.
İlgili Postlar
Veri okuryazarlığı nedir?
7 Eki 2024
Büyük Veri