Adli bilişim ve veri madenciliği

adli-bilisim-ve-veri-madenciligi

22 Şub 2023

2 dk okuma süresi

Adli bilişim ve veri madenciliği temelleri

Adli veri bilişim süreci 4 aşamayı kapsar. Bunlar sırasıyla edinme, inceleme, analiz ve raporlamadır. Adli veri incelemelerinde vakaya ve ihtiyaca yönelik pek çok teknik kullanılır. 

Adli bilişim nedir?

Adli bilişim, elektronik ortamlarda muhafaza edilen ses, görüntü ya da veri içeren bilişim nesnelerinin, mahkemede sayısal delil niteliği taşıyacak biçimde elde edilmesi, tanımlanması ve incelenmesi için gerçekleştirilen uygulamaları ifade eder. Adli bilişim, veri madenciliği başta olmak üzere birçok veri analizi tekniğini kullanır ve adli davalarda kanıt toplanması ve değerlendirilmesi için yardımcı olur. 

Veri madenciliği nedir ve nasıl kullanılır?

Veri madenciliği, veri analizi yoluyla problemleri çözmeye yardımcı olabilecek kalıpları ve ilişkileri belirlemek için büyük veri kümelerini sıralama işlemidir. Veri madenciliği teknikleri ve araçları, işletmelerin gelecekteki eğilimleri tahmin etmelerini ve daha bilinçli iş kararları almalarını sağlar.

Veri madenciliği, genel olarak veri analitiğinin önemli bir parçasıdır. Veri kümelerinde yararlı bilgiler bulmak için gelişmiş analitik tekniklerini kullanan veri madenciliği, genellikle karmaşık veri setlerinden anlamlı çıkarımlar yapmak için değerlendirilir.

Adli Bilişim ve Veri Madenciliği, adli süreçleri optimize etmek, hukuki incelemeleri hızlandırmak ve delilleri daha etkili bir şekilde toplamak için kullanılabilecek güçlü bir teknolojidir. 

Adli bilişimde veri güvenliği ve koruma

Tüm dünyada siber saldırıların sayıları ve etkileri her geçen gün artıyor. Vatandaşlara ve kurumlara yönelik veri güvenliğini tehdit eden saldırıları engellemek ve siber suçlarla mücadele etmek için faaliyet gösteren adli bilişim birimleri, bilişim suçları kapsamındaki olaylara müdahale ediyor. Bilgisayar ve bilgisayar tabanlı cihazlardaki ilgili materyalleri kurtarma, analiz etme ve korumaya yardımcı olan adli bilişim, içeriklerin mahkemede delil olarak kullanılmasını sağlıyor.

Adli bilişim, eğer bir hackleme söz konusuysa, hacker’ın kimliğinin ortaya çıkmasını sağladığı gibi dijital kanıtların incelenmesine de yardımcı olur. Dijital ortamdan silinen dosyaları geri getiren adli bilişim, dijital kanıtların soruşturmada ve mahkemede kullanılabilmesi için korunmalarını da sağlar.

Adli bilişim suçları nelerdir?

Bilgisayar ve akıllı telefonlara yönelik hack'leme gibi dijital saldırılar, sahte web siteleri ya da e-postalar aracılığıyla kişi ya da kurumların özel bilgilerine ulaşmaya çalışmak (phishing), e-mail adresi çalmak, sosyal medya adresi çalmak, kredi kartı bilgilerini ele geçirmek ve sahte evraklar düzenlemek en sık rastlanan bilişim suçları arasında gösteriliyor. Bu faaliyetlerin dışında, ofisteki dijital sistemlerin yasa dışı amaçlar için kullanılması, fikri mülkiyet hırsızlığı, endüstriyel casusluk, taciz ve aldatma gibi pek çok suç için de adli bilişime başvurulmaktadır. 

Veri madenciliğinin geleceği

Veri madenciliği, birçok kurumda kritik iş kararları almak için kullanılan teknolojinin önemli bir parçası haline geldi. Yakın gelecekte daha da büyük öneme sahip olacak olan veri madenciliğinde, pek çok yeni trend ortaya çıkacak. Bunlardan ilki dağıtılmış veri madenciliği olacak. İşletmeler, farklı konumlardan veri elde etmek, verilerle ilgili daha iyi içgörüler ve raporlar almak için kendilerine yüksek kaliteli veriler sağlayan son derece gelişmiş algoritmalar kullanır. Dağıtılmış veri madenciliği, farklı lokasyonlarda veya organizasyonlarda depolanan büyük boyutlu bilgilerin madenciliğini gerçekleştirmeyi mümkün kılacak.

Veri madenciliğinin geleceğinde daha sık karşılaşılacak bir diğer çözüm ise çoklu ortam veri madenciliği olacak. Hızla gelişen bu teknoloji, verileri çeşitli kaynaklardan doğru bir şekilde ayıklamanın ve sayısal bir temsile dönüştürmenin en iyi yöntemleri arasında gösteriliyor. Çoklu ortam veri madenciliği, günümüzde sınıflandırma ve benzerlik kontrolleri yapmak için yaygın olarak kullanılıyor. Geleceğin veri madenciliği çözümleri arasında belki en dikkat çekeni yer ve zamandan bağımsız veri madenciliğidir. Herhangi bir kişi hakkında bilgi almak için mobil cihazlardan veri elde etmeyi sağlayan yer ve zamandan bağımsız veri madenciliğinin önünde karmaşıklık, mahremiyet, maliyet ve daha pek çok problem bulunuyor. Bu engeller aşılırsa, 5G ve sonraki nesil bağlantılar kullanılarak kişiler hakkında gerçek zamanlı veri madenciliği yapmak mümkün hale gelebilir.

İlgili Postlar

data_literacy

Veri okuryazarlığı nedir?

7 Eki 2024

Büyük Veri
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr