3 Nis 2023
2 dk okuma süresi
İnternetin evriminin bir sonraki aşaması olarak görülen Web 3.0, sadece merkezi olmayan bir mimari değil, pek çok değişimi de beraberinde getirecek. Web 3.0; finansman, geliştirme, dolandırıcılık ve pek çok yeni siber güvenlik süreçleriyle tanışmamızı sağlayacak.
Web 3.0 nedir?
Henüz gelişim aşamasında olan Web 3.0, internetin geleceği olarak ifade ediliyor. En eski internet sürümü olan Web 1.0, kullanıcıların içerik üretmek yerine yalnızca tüketebildiği bir formattı. Web 2.0’da ise artık internetteki site ve uygulamalarla kesintisiz bir etkileşim süreci başladı. Bu süreçte kullanıcılar, Web 2.0’ın yeteneklerini kullanarak içerik üretip internette yayınlayarak, başka kullanıcıların faydalanmasını ya da sadece iletişim kurmasını sağladı. Web 3.0’da ise içerik üretiminin yapay zeka tarafından gerçekleştirildiği yeni bir web teknolojisi karşımıza çıkıyor.
Web 3.0’ın güvenlik riskleri
Yeni saldırı yöntemleri
Web 3.0, blok zinciri ağlarına ve arayüzlerine karşı yeni bir siber tehdit sınıfının oluşmasına sebep oldu. Akıllı sözleşmelere yönelik tehditler, kripto para hırsızlığı, kredi ve kimlik avı saldırıları, ortaya çıkan yeni tehditlerin en sık rastlanılanlarıdır.
Bu yeni tehditlerden doğan riskler, kullanıcıların merkezi ağ güvenlik çözümleri yerine veri güvenliğine yönelik risk almaları gerektiği gerçeğiyle daha da artar. Son dönemdeki pek çok blok zinciri saldırısı, insan temelli açıklara odaklanmış olması ile dikkat çekiyor. Cihaz, uygulama, cüzdan ya da üçüncü taraf satıcı konumundaki güvenlik açıkları, kötü niyetli kişiler için giriş noktaları haline geldi.
Veri güvenliği ve güvenilirliği
Veri depolamayı ve arabirimleri kapsayan geniş bir ağ topolojisi, doğası gereği güvenlik risklerini artırır. Bununla birlikte blok zinciri kullanılması işlemlerin şifreli olmasını sağlar ve hizmetlerin merkezi olmaması nedeniyle riskli saldırı noktalarının sayısı azalır. Tek bir noktanın saldırıya uğraması sonucu tüm sistemin etkilenmesi gibi sorunlar ortadan kalkmış olsa da verilerin kullanılabilirliği, özgünlüğü ve işlenmesi gibi alanlarda bir dizi risk bulunur.
Kimlik ve anonimlik
Kullanıcı kontrollü cüzdanlar, kimlik taşınabilirliği ve veri minimizasyonu gibi özellikler sayesinde, Web 3.0 ile insanlara veriler üzerinde daha fazla yetki verilmesi mümkündür. Buna karşın işlemlerin kaydını herkese açık hale getiren halka açık blok zincirlerinin şeffaf doğası, bazı riskleri de beraberinde getirir.
Öncelikle Web 3.0, mahremiyet hakkında pek çok soruyu akla getiriyor. Bu sorulardan bazıları; hangi bilgilerin depolandığı, işlemlerin ne zaman ve nasıl doğrulanacağını kimlerin bilmesi gerektiği, kimin hangi parametrelere göre karar verdiği şeklinde sıralanabilir. Ayrıca Web 3.0 ile beraber gelen anonimlik nedeniyle hesap verebilirlik, yasal sorumluluk ve tüketicinin korunmasına ilişkin konularda da bazı belirsizlikler bulunur.
Ekonomik teşvikler ve sosyal riskler
Web 3.0 uygulamalarının içinde çeşitli dijital finansal varlıklar bulunur. Bu varlıklar yeni teşviklerin ve caydırıcı unsurların ortaya çıkmasına neden olur. Web 3.0’ın gömülü ekonomik mimarileri, geleneksel bulut veya BT dağıtımlarına kıyasla, bilgisayar korsanları için cazip hedefler yaratır. Geleneksel ortamlarda, hizmetler ve veriler genellikle açık maddi karşılıkları olmaksızın kullanılırken, blok zincirinde kodlanan verilerin genellikle önemli bir maddi değeri vardır.
İşletmeler tüketicilere yönelik yasal, çevresel ve toplumsal riskler için Web 3.0’ı kapsamlı bir biçimde analiz etmelidir. Bireysel mülkiyet, finansal katılım ve merkezi olmayan birlikte çalışabilirlik kavramları Web 3.0’a gömüldüğünde, işletmeler bireysel katılımcıların ve diğer kurumların güveninini nasıl artıracaklarını düşünmelidir. Web’in bu yeni nesli bazı güvenlik avantajları sunsa da yazılım açıkları ve insan kaynaklı hatalar gibi pek çok kusuru da beraberinde getirdiği unutulmamalıdır.
İlgili Postlar
Güçlü Şifre Nasıl Oluşturulur?
17 Eki 2022
Güvenlik