Yapay zeka araçları siber güvenliği nasıl iyileştirebilir?

Teknoloji dünyasında yaşanan bazı gelişmeler kişi ve kurumların iş ve sosyal yaşamında fayda sağlarken, madalyonun diğer yüzünde siber saldırılar için yeni yollar da açabiliyor.

Yapay zeka araçları siber güvenliği nasıl iyileştirebilir?

31 Ağu 2023

2 dk okuma süresi

Teknoloji dünyasında yaşanan bazı gelişmeler kişi ve kurumların iş ve sosyal yaşamında fayda sağlarken, madalyonun diğer yüzünde siber saldırılar için yeni yollar da açabiliyor. Buna karşın yapay zeka, en karmaşık sahtekarlık yöntemlerini engellemek için siber güvenlik profesyonellerinin elinde çok güçlü bir araç konumunda yer alıyor. 

BusinessDIT tarafından yapılan bir araştırmaya göre işletmelerin %35’i operasyonlarında yapay zekayı kullanıyor. %42’lik dilim ise yapay zeka kullanımını araştırma aşamasında bulunuyor. Özellikle iş dünyasında siber güvenlik ve yapay zeka teknolojileri birlikte değerlendiriliyor. Günümüzde pek çok siber güvenlik çözümü, yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojilerinden faydalanıyor. 

Siber güvenlikte yapay zekanın temel kullanım örnekleri

Siber güvenlik alanında yapay zeka, tehdit algılama doğruluğunu son derece yükseltme potansiyeli vadediyor. Beraberinde insanlardan oluşan güvenlik personelinin üzerindeki yükü azaltan yapay zeka teknolojileri, çalışanların daha fazla yaratıcılık gerektiren görevlere odaklanmaları için fırsat yaratıyor.

Yapay zeka çözümleri, ağı izleyerek veri akışını analiz ediyor ve anormallikleri tespit ediyor. Böylelikle siber güvenlik ihlallerini gerçek zamanlı olarak fark eden yapay zeka, önleyici çözümler geliştiriyor. Örneğin, Nokia’nın Deepfield Defender’ı ağ analitiği ve güvenlik yeteneklerinin bir parçası olarak yapay zeka ve makine öğrenimi tekniklerini kullanıyor. Platform, büyük hacimli ağ trafiği verilerini gerçek zamanlı olarak analiz etmek için gelişmiş algoritmalardan yararlanıyor. Bu sayede değerli bilgiler ve modeller çıkaran platform, kurumlara basitleştirilmiş izleme, otomasyon yetenekleri ve güvenlik içgörüleri sağlıyor.

Yapay zeka algoritmalarından yararlanan işletmeler, siber güvenlik yaklaşımlarını iyileştiriyor ve ağ performanslarını optimize ediyor. Bu noktada ağ sistemlerini yapay zekadan faydalanarak izlemek isteyen kurumların net bir strateji belirlemesi gerekiyor. Hangi sistem ve cihazların izleneceği, hangi entegrasyon protokollerinin oluşturulacağının tespit edilmesi kritik önem taşıyor. Ayrıca BT ve güvenlik ekipleri için doğru eğitimin sağlanması da gerekiyor. 

Yapay zeka çözümleri, yazılım testlerinde süreçleri iyileştirmek için de kullanılıyor. Ekipler, yapay zekadan yararlanarak yapılandırılmış test senaryoları oluşturabiliyor ve testleri otomatikleştirebiliyor. Bu sayede yazılımlardaki olası siber güvenlik açığı riskleri minimuma iniyor. 

İşletmelerin, mevcut test araçları ve iş akışlarıyla entegre olan yapay zeka destekli test otomasyon platformlarını otomatik olarak test senaryoları oluşturmak ve yürütmek için kullanmaları, daha hızlı ve eksiksiz test süreçlerinin oluşmasını sağlıyor. 

Yapay zeka çözümleri, olay müdahalesi, güvenlik açığı yönetimi ve güvenlik tarama sistemleri gibi noktalarda sürekli öğrenme özelliklerini kullanarak iyileştirmeler yapıyor. Yapay zekanın riskleri analiz etme, kötü amaçlı yazılım saldırılarını tespit etme ve vakalara yanıt verme yeteneği, işletmelerin genel siber güvenlik seviyesini artırıyor. 

Üretken yapay zeka sistemleri verileri analiz ediyor, eğilimleri öğreniyor ve siber riskleri algılayarak işletmelerin daha etkili yanıtlar vermesini sağlıyor. İşletmelerin, üretken yapay zekanın mevcut güvenlik önlemlerini geliştirmede hangi alanlarda kullanacaklarını belirlemeleri büyük önem taşıyor. Daha gelişmiş siber güvenlik çözümlerini hayal eden karar vericilerin, yapay zekayı nerelerde değerlendireceğini belirlemesi ve buna odaklanarak kapsamlı çalışmalar yapması gerekiyor.

İlgili Postlar

Akıllı ev güvenlik sistemleri ve IoT'nin rolü

Akıllı ev güvenlik sistemleri ve IoT'nin rolü

23 Nis 2024

Güvenlik
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr