Güçlü şifre nasıl oluşturulur?

guclu-sifre-nasil-olusturulur

17 Eki 2022

2 dk okuma süresi

Üyelik kaydı gerektiren web sitesi, mobil uygulama ve sosyal medya mecralarının sayısı arttıkça tahmin edilmesi zor şifreler oluşturmak giderek daha zor bir hal alıyor. Kullanıcılar çoğu zaman hatırlaması kolay tek bir şifreyi pek çok farklı yerde kullanma eğiliminde oluyor. Güçlü şifre oluşturmak için yeteri kadar özen göstermeyen kullanıcılar güvenlik sorunları ile yüzleşmek zorunda kalıyor.

Tahmin edilmesi veya basit siber saldırı yöntemleri ile kırılması zor şifreler oluşturmak için LastPass.com ve Dashlane gibi çevrimiçi servislerden ya da AvastNortonF-Secure gibi güvenlik yazılımlarının internet sitelerinden faydalanabilirsiniz.   

Güçlü şifre örnekleri nelerdir?

Güçlü şifreler, kayıt olunan servisin izin verdiği en uzun karakter sayısında olmalıdır. Kötü niyetli bir yazılımın doğru şifreyi bulana kadar binlerce potansiyel şifreyi denemesi şeklinde gerçekleşen Brute Force saldırılarından etkilenmemek için sayılar, harfler ve özel karakterlerin rastgele karışımından oluşan şifreler kullanılmalıdır.

8 karakterlik güçlü şifre örnekleri: 6?!EXN7p, R#jPdd3c, At?89r@z

12 karakterlik güçlü şifre örnekleri: !9KpsctKKS8K, Kf@z8$R5bDq!, 6n#djPNNQ9bs

16 karakterlik güçlü şifre örnekleri: y#As3De9jKGNtYG&, bPo8J?Ky3aYM?Sfs, R6?5?rF@MK7e#oxG  

Hangi şifreleri kullanmamalıyız?

Oluşturulacak şifrelerde isim, soyisim, telefon numarası, doğum tarihi, anne/baba adı, özel günlerin tarihi, takma isimler, varsa evcil hayvanın adı gibi terimler kesinlikle yer almamalıdır. Özetle şifrenizle kişisel bilgileriniz arasında herhangi bir bağ bulunmamalıdır. Yaygın olarak bilinen ve kullanılan deyimler, tamlamalar, film adları, şarkı sözleri, ünlü kişilerin isimleri kullanılmamalıdır. Tutulan takımların kuruluş tarihi ya da milli bayramların tarihi gibi sayılar da asla tercih edilmemelidir. Yazması ve hatırlaması kolay olduğu için 12345, 112233 ya da qwerty gibi şifreler de asla kullanılmamalıdır.

Güçlü şifre oluşturmak için ipuçları

Bir şifre oluştururken bazı temel noktalara dikkat etmek gerekiyor. Kırılması zor, güçlü bir şifre oluşturmak için aşağıda sıraladığımız ipuçlarını dikkate alabilirsiniz.

Uzun şifreler tercih edin

Bir şifre ne kadar çok karakterden oluşursa deneme yanılma yöntemiyle kırılması da o kadar zorlaşır. Tabii bir şifrenin uzun olması asla tek başına yeterli değildir. İnternette kısa bir araştırma yaparak kolayca bulunabilecek kişisel bilgilerden derlenmiş bir şifre, çok uzun olsa da kolayca kırılabilir.  

Şifrenizi düzenli olarak değiştirin

Bankacılık servisleri başta olmak üzere dijital ortamdaki üyeliklerinize ait şifrelerin düzenli olarak değiştirilmesi gereklidir. Bazı servisler şifre değişikliği yapmanız için hatırlatıcılar kullanabilir. Böyle bir uyarı mekanizması yoksa bile kullanmakta olduğunuz kritik servislerin şifresini düzenli olarak değiştirin.  

Özel karakterler kullanın

İçinde sayı ve harflerin dışında @, !, %, & gibi özel karakterler bulunan şifreler tercih edin.

Yazım hatası yapın

Şifrenizin içinde geçen kelimeleri kasten yanlış yazarak tahmin edilmesini zorlaştırabilirsiniz.

İki faktörlü kimlik doğrulama kullanın

Şifresini belirlediğiniz mecra iki faktörlü kimlik doğrulamayı destekliyorsa mutlaka aktifleştirin. Böylece şifreniz bir şekilde ele geçirilirse bile cep telefonunuza gönderilen kod sayesinde kendinizi güvenceye almış olursunuz.

Halka açık bilgisayarlarda şifrenizi kullanmayın

İnternet kafe ya da kütüphane gibi yerlerde herkesin kullanımına açık olan bilgisayar ve tablet gibi cihazlarda asla şifrenizi kullanarak bir servise giriş yapmayın.

Hatırlatma listenizi dijital ortamda saklamayın

Pek çok kullanıcı, farklı dijital servisler için kullandığı şifreleri bir kağıda yazarak güvenli bir yerde saklar. Bu kağıdın fotoğrafını çekip telefonda saklamak ya da doğrudan bilgisayarda bir metin olarak saklamak son derece risklidir. Telefonunuza ya da bilgisayarınıza erişen kötü niyetli bir kişi bütün şifrelerinizi aynı anda ele geçirebileceğinden hatırlatma listenizi sadece fiziksel ortamda ve güvenli bir yerde saklayın.

İlgili Postlar

Akıllı ev güvenlik sistemleri ve IoT'nin rolü

Akıllı ev güvenlik sistemleri ve IoT'nin rolü

23 Nis 2024

Güvenlik
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr