Günümüzde ağ güvenliği işletmeler için son derece kritik bir önem taşıyor. Şirket ağlarında yaşanabilecek güvenlik ihlallerinin olası sonuçlarından kaçınmak için 2024 yılında işletmelerin takip etmesi gereken en önemli trendler şu başlıklar altında toplanıyor.
26 Ara 2023
3 dk okuma süresi
Günümüzde ağ güvenliği işletmeler için son derece kritik bir önem taşıyor. Şirket ağlarında yaşanabilecek güvenlik ihlallerinin olası sonuçlarından kaçınmak için 2024 yılında işletmelerin takip etmesi gereken en önemli trendler şu başlıklar altında toplanıyor:
2023’ün en önemli ağ güvenliği trendlerinden olan IoT (Nesnelerin İnterneti) teknolojisinin 2024’te de öne çıkması bekleniyor. IoT dünyasındaki gelişmeler yakın gelecekte on milyarlarca cihazın çevrim içi hale gelmeye hazırlandığını gösteriyor. Aralık 2021’de tespit edilen IoT saldırıları 5,8 milyonun üzerindeyken 2022’nin aynı döneminde bu sayının 10,5 milyona yükselmiş olması bu durumu doğruluyor. 2024’te de IoT tabanlı saldırıların daha da artması beklendiği için sistem yöneticilerinin daha büyük botnet’lere, yeni güvenlik açıklarına ve DDoS saldırılarına karşı gereken önlemleri almaları kritik önem taşıyor.
Fidye yazılımı saldırılarının sayısı her geçen yıl istikrarlı bir biçimde artıyor. Yapay zeka teknolojisinin gelişmesi sayesinde siber suçlular farklı araçlar kullanarak yeni yöntemler geliştirmeye devam ediyor. Bu nedenle fidye yazılımı saldırılarının 2024’te de en önemli ağ güvenliği trendleri arasında olması bekleniyor. Günümüzde fidye yazılımı saldırıları ortalama iki saniyede bir gerçekleşiyor. Uzmanlara göre 2026’da fidye yazılımı saldırılarının global çapta 71,5 milyar dolar kayba yol açacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle kurumların fidye yazılımı saldırılarını ciddiye alarak teknik önlemlerin yanı sıra eğitimlerle güçlendirilmiş doğru bir strateji benimsemeleri gerekiyor.
BT ekipleri uzun zamandır sektör genelinde kalifiye işgücü sıkıntısı yaşıyor ve bu tablo 2024'te de devam edecek gibi gözüküyor. Bilgi Sistemleri Güvenliği Birliği (ISSA-Information Systems Security Association) tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre siber güvenlik profesyonellerinin yaklaşık %95'i sektörlerindeki yetenekli çalışan eksikliğinin geçtiğimiz senelerde de sorun yarattığını işaret ediyor. Aynı raporda profesyonellerin %44'ü yetenekli çalışan eksikliğinin daha da kötüleştiğini düşünüyor.
Nitelikli çalışan bulmanın getirdiği zorluk nedeniyle BT ekiplerinde kritik pozisyonlar bazen boş kalabiliyor ve bu durum da insan kaynaklı hataların sayısını artırıyor. Bu nedenle 2024'te iş gücü eksikliğinden kaynaklanan siber güvenlik zaaflarının en önemli ağ güvenliği trendleri arasında yer alması bekleniyor.
Çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) ve sıfır güven erişim kontrolleri gibi araçları içeren güvenlik teknolojilerini yönetmek zaman zaman BT ekiplerinin iş yükünü fazlaca artırabiliyor. Siber güvenlikle ilgili karar vericilerin %51'i çok sayıda uyarı mesajı gelmesinin ekiplerini zorladığını düşünüyor. Siber güvenlik ekipleri şirket çalışanlarının hatalı kullanımları nedeniyle gelen uyarılarla uğraşırken çok fazla zaman harcayarak gerçekten önemli olan kritik bildirimleri kaçırabiliyor.
Sürekli artan iş yükleri ve siber güvenliğin sürekli gelişen doğası nedeniyle yeni yıla girerken siber güvenlik yorgunluğuna karşı güçlü bir strateji belirlemek gerekiyor.
2023'te üretken yapay zeka modelleri en dikkat çeken teknolojilerden biri olarak öne çıktı. İşletmelerin neredeyse %55'i çok yönlülüğü nedeniyle bu teknolojiyi bir dereceye kadar kullanıyor. 2024’te ise kurumların %18,2'si üretken yapay zekaya daha fazla yatırım yapmayı planlıyor. Üretken yapay zeka modelleri kurumlara otomasyon ve önemli içgörüler sunuyor. Doğru uygulamalarla ağ güvenliği güçlendirilebiliyor ve siber güvenlik olaylarıyla uğraşırken ekiplere destek sağlanmış oluyor.
Tüm bu faydalarına rağmen üretken yapay zekanın 2023’te siber suçlular için de değerli bir araç haline geldiğini unutmamak gerekiyor. Siber saldırganlar ikna edici metinler oluşturmak ve gerçek bir insan gibi görünmek için üretken yapay zeka modellerinden faydalanıyor. Yapay zeka çok güçlü bir müttefik olsa da tehdit aktörlerine de aynı avantajları sunuyor. Bu nedenle işletmelerin 2024’te güvenlik çözümlerini yapay zekadan güç alan siber saldırıları da göz önünde bulundurarak planlaması gerekiyor.
Birçok BT uzmanı işlerini evlerinin rahatlığında tıpkı ofisteymiş gibi etkili bir şekilde yapabiliyor. Ancak evden çalışan insanlar istemeden de olsa güvenlik protokolleri konusunda yeteri kadar özenli olmayabiliyor. Bu durum siber saldırıların başarıyla sonuçlanma olasılığını artırıyor. Siber güvenlik olaylarının yaklaşık %95'i insan hatasından kaynaklanıyor. Güvenli olmayan bir akıllı cihazın kullanımı siber suçlular için bir giriş bileti anlamı taşıyabiliyor.
Uzaktan çalışma modeli artık vazgeçilmez hale geldiği için BT liderlerinin potansiyel boşlukları ele almak için sağlam bir strateji oluşturmalarına ihtiyaç duyuluyor.
Araştırmalara göre işletmelerin yaklaşık yarısının 2022'de tedarikçilerinden kaynaklanan bir siber güvenlik vakasıyla karşılaştığı görülüyor. Ayrıca bazı kurumların çalıştıkları tedarikçilerin kendi ağlarına erişim seviyesini kontrol etmedikleri görülüyor. Aynı anda birçok üçüncü tarafla çalışıldığı düşünüldüğünde işletmelerin bu karmaşık ağı yönetmesi ve düzenlenmesi zorlaşıyor.
Yetersiz gözetim, kritik güvenlik açıklarına yol açarak ağa izinsiz giriş ve siber saldırı olasılığını önemli ölçüde artırıyor. Bu nedenle BT profesyonellerinin 2024’te üçüncü taraflara yönelik erişebilirlik izinlerine dikkat etmeleri ve gerekli önlemleri almaları gerekiyor.
İlgili Postlar
Güçlü Şifre Nasıl Oluşturulur?
17 Eki 2022
Güvenlik