5 Eki 2021
3 dk okuma süresi
Bilgi Çağı hiç olmadığı kadar bilginin üretildiği ve tüketildiği bir dönem. Tüm kişisel ve profesyonel verileriniz dijital bir kapının ardında güvenli gibi görünse de, onu kendi çıkarları için kullanabilecek kötü niyetli aktörler de var. Bir veri ihlali, bilgilerinizi kötü niyetli siber korsanlara karşı tehlikeye atabilir ve özellikle müşterinizin bilgilerini veri tabanınızda saklıyorsanız işinize büyük zararlar verebilir.
Veri ihlali, verilerinizin ve bilgi varlıklarınızın yetkisiz üçüncü tarafların eline geçmesidir. Veri gizliliğinin ihlal edilmesi itibar veya sermaye kaybına yol açabilir.
Veri ihlali nedir?
Veri ihlalleri, bilgisayar korsanlarının güvenlik açıklarından yararlanarak bilgi güvenliği sistemlerinizi ve kontrollerinizi kırdığı durumlarda kasıtlı olabilir. Güvenlik duvarınızdaki boşlukları kapatarak bunu önleyebilirsiniz. Düzenli güvenlik açığı taramaları yapmak, tehditleri belirlemek ve güvenlik açıklarını kapatmak için faydalıdır. Ancak tüm veri ihlalleri kasıtlı değildir, bazen de veriye erişim izni ve yetkisi olanlar bilgileri istemsiz olarak açığa çıkarabilir.
Veri ihlali nasıl meydana gelir?
Veri ihlaline neden olabilecek faktörler aşağıdaki gibidir:
Yanlış parola yönetimi
Bazı insanların favori parolası, “12345” gibi basitçe tahmin edilebilir türden zayıf olabilir. Zayıf parolalar, kişisel verilere yetkisiz erişmenin yollarını arayan bilgisayar korsanlarının işini en çok kolaylaştıran güvenlik zafiyetleridir. Çok faktörlü kimlik doğrulama, zayıf parola sorununun çözülememesi üzerine geliştirilmiş ekstra bir güvenlik katmanıdır. Parolanız zayıf olsa bile izinsiz erişimi engelleyecek ekstra bir güvenlik katmanı görevi görür.
Güvenlik açıkları
BT altyapısındaki güvenlik açıklarını yönetmek, verilerinizi ve dijital varlıklarınızı siber saldırılara karşı korumak için önemlidir. Sistemdeki küçük bir güvenlik açığı bile doğru şekilde kullanılarak şirket için feci sonuçlar doğurabilir. Bu açıklar risk oluşturmadan önce kapatılmalıdır.
Kötü amaçlı yazılımlar
Kötü amaçlı yazılımlar, güvenlik açıklarına sahip bir sistemde veya uygulamada dağıtılan bilgisayar programlarıdır. Kullanıcının etkinliğini izleyen bir program, sistemin belirli bölümlerine erişimi engelleyen bir uygulama ya da verilere yeniden erişmek için ödeme talep eden bir fidye yazılımı saldırısı formunda karşımıza çıkabilirler.
İçeriden gelen tehditler ve kazalar
Şirket içinden kötü niyetli bir çalışan, kişisel kazanç ya da intikam için verilerinizi kasıtlı olarak ifşa edebilir. Kasten tehdit oluşturan içeriden kişiler, hoşnutsuz çalışanlar veya kötü şartlarla işten ayrılanlar olabilir. Bu kişiler, başkalarının veya kendilerinin yararına olabilecek, sizin ve şirketinizin itibarına zarar verebilecek hassas bilgileri sızdırmaya çalışabilirler.
Veri yüklü donanımın yanlış kullanımı
Veri ihlalinin diğer bir yaygın nedeni, hassas bilgiler içeren donanımların fiziksel güvenliğinin sağlanmamasıdır. Korsanlar söz konusu cihazları ele geçirerek içerisindeki hassas bilgilere ulaşabilir.
Veri ihlali karşısında ne yapılmalı?
Veri ihlali yaşadığınız durumlar için acil yanıt stratejiniz olmalıdır. Uygulanabilir strateji sektörünüze veya kuruluşunuza bağlı olarak farklılık gösterebilir ancak bazı genel yönergeleri vardır.
Acil yanıt stratejisinin ilk adımı risk durumundaki değerli dijital varlıkları güvence altına almaktır. Bu hamle, mali açıdan felakete yol açabilecek ve itibarınıza zarar verebilecek birden fazla veri ihlali olasılığını azaltır.
BT ortamınızı siber saldırılara karşı savunmasız bırakan güvenlik açıklarını kapatmalısınız. Güvenlik açığı değerlendirmesi yapmak, sistem koruma günlüklerini izlemek ve sızıntı testi uygulamak, güvenlik durumunuzu kontrol etmenize yardımcı olacaktır.
Veri ihlali hakkında yasal mercileri ve etkilenen tarafları bilgilendirmelisiniz. Şirketiniz için geçerli olan yasaları kontrol edin. Güvenliği ihlal edilen bilgi ve şirketinizin tabi olduğu düzenlemelere göre kamuoyunu bilgilendirmeniz gerekebilir.
Veri ihlalleri nasıl önlenir?
Veri ihlallerini kapsamlı bir güvenlik yapısı oluşturarak ve sürdürerek önlemek mümkün. Müşterilerinizin hassas verilerini veya kişisel bilgilerini tehlikeye atmamak, düzenleyici kuruluşlar tarafından uygulanan ağır para cezalarından kurtulmanıza da yardımcı olacaktır.
İşinize sağlam bir güvenlik duvarı örmek ve onu ayakta tutmak için aşağıdaki güvenlik önlemlerini uygulayabilirsiniz:
Rol tabanlı erişim denetimi
Verilerinizin sızdırılmasını engellemek için rol tabanlı erişim denetimlerini kullanabilir ve uygulamalarınıza fazladan bir güvenlik katmanı ekleyebilirsiniz. Rol tabanlı denetim, kullanıcıların erişim haklarını yönetmenize ve erişim ayrıcalıkları oluşturmanıza imkan tanır.
Siber korsanlar, çalışanları sistemlere sızmak için başlıca zafiyet kaynakları olarak görür. Erişim haklarını kontrol etmek verileri yetkisiz erişime karşı korurken, yanlışlıkla veya kasıtlı olarak gerçekleştirilen yetkisiz erişim teşebbüslerini engeller.
Siber güvenlik uzmanı
Siber güvenlik uzmanlarıyla çalışmak günümüzün veri odaklı iş dünyası için bir gereklilik halini aldı. Siber güvenlik uzmanları, şirketinizi ve çalışanlarınızı izlemeleri gereken en iyi uygulamalar konusunda bilgilendirir. Siber güvenlik uzmanları, çalışanları siber suçta gelişen teknikler konusunda bilgilendirerek, veri güvenliğinizi riske atabilecek farklı saldırı vektörlere karşı bilinç aşılar.
Uç nokta güvenliği
Herhangi bir güvenlik ihlalini önlemek için uç korumadan yararlanın ve BT altyapınızdaki tüm uç noktaları güvenceye alın. Uç nokta güvenliği sunucularınızı, sistemlerinizi, uygulamalarınızı, IoT cihazlarınızı ve ortamdaki diğer varlıkları kapsar. Bu koruma, güvenli olmayan herhangi bir web sayfasına erişimi kısıtlamanıza, güvenlik duvarları, web filtreleri ve spam filtreleriyle zararlı e-postaları engellemenize olanak tanır.
Yedekleme
Yedekleme, sistemi sorunsuzca geri yüklemenize ve çalışır duruma getirmenize yardımcı olur. Eğer veri kaybı yaşadıysanız yedeklemeyle geri getirebilirsiniz.
İlgili Postlar
Güçlü Şifre Nasıl Oluşturulur?
17 Eki 2022
Güvenlik