IoT cihazlarının güvenliği nasıl sağlanır?

IoT cihazlarının güvenliği nasıl sağlanır?

21 Tem 2021

3 dk okuma süresi

Nesnelerin İnterneti (IoT) üretimden sağlığa, ulaşımdan lojistiğe birçok sektörün kritik sorunlarını çözerken, bağlantılı nesnelere yönelik artan güvenlik riskleri bu avantajlardan faydalanırken tedbirli olunmasını zorunlu kılıyor.

Birbirine bağlı IoT nesneleri aynı türde cihazlar, nesneler veya hizmetler değildir. Her nesnenin farklı bir amacı, arayüzü, işletim mekanizması ve teknolojisi vardır. Bu çeşitlilik göz önüne alındığında, tüm nesneler için tek bir güvenlik yapısı ve yaklaşımı uygulamak, ihtiyaç duyulan güvenliği sağlamaya yetmez.

IoT güvenliği nedir?

Nesnelerin İnterneti (IoT) güvenliği, bir ağ üzerinden bağlı IoT cihazlarını önleyici yöntemlerle korurken, aynı zamanda bunlar üzerinden gerçekleştirilebilecek geniş çaplı siber saldırıları da önlemeyi amaçlar. IoT cihazları, diğer tüm bilgi işlem cihazları gibi saldırganların bir şirketin ağını ihlal etmesi için potansiyel giriş noktalarıdır. Bu nedenle onları korumak için sağlam güvenlik önlemlerine ihtiyaç duyulur.

Günümüzde IoT'nin kapsamı geleneksel endüstriyel makineleri de içerecek şekilde genişleyerek, onları bir ağa bağlanma ve iletişim kurma yeteneğiyle donattı. IoT teknolojilerinin artık tıbbi cihazlarda ya da eğitim, üretim, iş geliştirme ve iletişim gibi çeşitli amaçlarla da kullanıldığını görebilirsiniz.

IoT cihazları nelerdir?

IoT cihazları bir ağa veya internete bağlanma, diğer bağlantılı nesneler ya da bir merkezle veri alışverişi yapma kabiliyetine sahip makinelerdir. Bu cihazlar akıllı TV veya akıllı saatlerle sınırlı değildir; bir ağa bağlanabilen yazıcılar, çamaşır makineleri, klimalar, akıllı sensörler ve diğer endüstriyel makineler de birer IoT cihazıdır.

IoT’nin günümüzdeki uygulanma şekilleri, kurum ve kuruluşların birçok farklı cihazdan oluşan ekosistemlere sahip olmasını gerektiriyor. Bu ekosistemin güvenliğini sağlamak için geleneksel yaklaşımlardan ziyade IoT güvenlik çözümleri, stratejileri ve tekniklerinin bir kombinasyonundan faydalanılması önem arz ediyor.

IoT cihazlarının güvenliği nasıl sağlanır?

IoT güvenliğini sağlamak için alınabilecek başlıca birkaç önlem vardır. Bunların başında IoT cihazlarında yetkili yazılımların kullanılmasını ve bir IoT cihazının veri toplamadan veya göndermeden önce ağda kimliğini doğrulamasını içerir.

Sınırlı hesaplama kabiliyetine ve belleğe sahip olduklarından, IoT uç noktalarına gönderilen paketleri filtrelemek için güvenlik duvarları kurmak gerekir. Öte yandan, ek bant genişliği tüketmeden güncellemelerin ve yamaların kurulduğundan da emin olmalısınız.

Yukarıdaki genel güvenlik önlemlerinin yanı sıra, IoT cihazlarının güvenliğini planlarken bazı benzersiz güvenlik yaklaşımlarını da göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz. Cihaz ile ağ güvenliğinin yanı sıra, genel IoT ve iletişim altyapısının güvenliğinden de emin olmanız gerekir.

IoT cihazlarının güvenliğini sağlamak için aşağıdaki güvenlik yaklaşımlarını benimseyebilirsiniz:

Fiziksel güvenliği sağlayın: IoT cihazlarını nispeten yalıtılmış ve fiziksel erişime karşı korumalı tutun.

Kurcalamaya karşı dayanıklı cihazları devreye alın: Kurcalamaya karşı dayanıklı IoT cihazları kullanın. Bu cihazlar kurcalandıklarında kendilerini devre dışı bırakırlar.

Aygıt yazılımlarını güncel tutun: Üreticiler güncellemeler ve yamalar yayınladığı anda bunları cihazlarınıza uygulamak konusunda proaktif olun.

Dinamik testler gerçekleştirin: Donanımın kod zayıflıklarını ve güvenlik açıklarını ortaya çıkarmak için testler uygulayın.

Cihaz değişimi prosedürleri belirleyin: IoT cihazlarının modası geçtiğinde onları nasıl değiştireceğinize dair prosedürler belirleyin. Dikkatsizce ıskartaya çıkarılan veya atılan cihazlar, kurumsal veriler için tehdit oluşturabilir ve kurumunuza zarar verecek çeşitli kötü amaçlara hizmet edebilir.

Sağlam kimlik doğrulama kullanın: Parola korsanlığı tehdidi yaratan varsayılan parolaları kullanmaktan kaçının. Kimlik doğrulama için karmaşık parolalar kullanın ve bunları düzenli aralıklarla güncelleyin.

Uyarlanabilir kimlik doğrulamadan faydalanın: Uyarlamalı kimlik doğrulama veya bağlama duyarlı kimlik doğrulama (CAA), kötü niyet riskini değerlendirmek için bağlamsal bilgileri ve makine öğrenimi algoritmalarını kullanır. Bu sayede yüksek riskli algılanan senaryolarda kullanıcılardan iki faktörlü kimlik doğrulama gerçekleştirmeleri istenir.

Güçlü şifreleme ve protokolleri uygulayın: Bluetooth, Zigbee, Z-Wave, Thread, Wi-Fi, hücresel, 6LoWPAN, NFC ve benzeri IoT protokollerinde güçlü şifreleme kullanarak güvenli veri transferi ortamını tahsis edin.

Cihaz bant genişliğini sınırlayın: Ağ kapasitesini ve bant genişliğini cihazın çalışması için yeterli ancak IoT tabanlı dağıtılmış hizmet reddi (DDoS) saldırılarında kullanılamayacak şekilde mümkün olan en düşük değerle sınırlayın.

Ağı bölümlere ayırın: Sanal yerel ağları (VLAN'lar), IP adresi aralıklarını ve bunların bir kombinasyonunu kullanarak ağınızı daha küçük yerel ağlara bölün. Bu bölümleme işlemi farklı güvenlik bölgeleri oluşturmanıza ve güvenlik duvarları tarafından kontrol edilen farklı segmentler belirlemenize olanak tanır.

Hassas bilgileri koruyun: IoT cihazlarının keşfedilmesini kısıtlayarak hassas kişisel tanımlayıcı bilgi (PII) sızıntılarını önleyin. Yetkili istemcilerin IoT cihazını keşfedebilmesi için uygun hizmet mekanizmalarını ve kimlik doğrulama protokollerini yerine getirmesini zorunlu tutun.

İlgili Postlar

Akıllı ev güvenlik sistemleri ve IoT'nin rolü

Akıllı ev güvenlik sistemleri ve IoT'nin rolü

23 Nis 2024

Güvenlik
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr