Bulut bilişimin en temel 7 kullanım alanı

Bulut bilişimin en temel 7 kullanım alanı

8 Kas 2022

3 dk okuma süresi

Bulut bilişim kullanımı; maliyetlerden tasarruf edilmesi, daha fazla esneklik sunması ve kaynakların kullanımını optimize etmesi sayesinde işletmelerin rekabet gücünü artırıyor. Son 10 yıl içinde BT şirketlerinin neredeyse tamamı bulut bilişim çözümlerine geçiş yaptı ve dijital dönüşüm çalışmalarına başlayan farklı sektörlerden pek çok şirket de bulut çözümlerini benimsedi. Bulut bilişim, altyapı ve platform kurmaktan mobil uygulamaların test edilmesine kadar pek çok farklı iş için sektörün gözdesi oldu. Bu yazımızda işletmelerin değer yaratmak için bulut bilişim çözümlerini nasıl kullandıklarına hızlı bir bakış atıyoruz.

1. Hizmet Olarak Altyapı (IaaS) ve Hizmet Olarak Platform (PaaS)

Hizmet Olarak Altyapı (IaaS), temel bilgi işlem, ağ ve depolama kaynaklarını tüketicilere talep üzerine ve kullandıkça öde modelinde sunar. Bulut altyapısını kullanım başına ödeme planıyla kullanmak, şirketlerin kendi BT altyapılarına sahip olma, yönetme ve bakım maliyetlerinden tasarruf etmelerini sağlar. Ayrıca buluta her yerden kolayca erişilebilir.

Hizmet Olarak Platform (PaaS) müşterilere, kendi uygulamalarını geliştirme, çalıştırma ve yönetme için eksiksiz bir bulut platformu (donanım, yazılım ve altyapı) sağlar.Kullanıma hazır bir platformda geliştirme süreci daha hızlı ilerler ve uygulamalar uygun maliyetli bir fiyatlandırma modeliyle dağıtılabilir.

2. Hizmet Olarak Yazılım (SaaS)

Hizmet Olarak Yazılım (SaaS), IaaS ve PaaS kullanımlarına benzemekle birlikte bu paradigmanın işletmelerin yazılım kullanma şekillerinde yarattığı önemli değişim nedeniyle kendi başına anılmayı hak eder.

SaaS, BT ekiplerinin yazılımı satın alıp tek tek sistemlere kurması yerine, bir abonelik yoluyla çevrimiçi yazılım erişimi sunar. SaaS sağlayıcıları, internet bağlantısı olduğu sürece yazılıma her yerden, her zaman erişilmesini sağlar.

3. Hibrit bulut ve çoklu bulut

Hibrit bulut, bir şirketin şirket içi özel bulut hizmetlerini ve üçüncü taraf genel bulut hizmetlerini, kritik uygulamaları ve iş yüklerini çalıştırmak için tek ve esnek bir altyapıya bağlayan bir bilgi işlem ortamıdır. Genel ve özel bulut kaynaklarının bu benzersiz karışımı, her uygulama veya iş yükü için en uygun bulutu seçmeyi ve ardından koşullar değiştikçe iş yüklerini iki bulut arasında serbestçe taşımayı kolaylaştırır.

Çoklu bulut, işleri bir adım öteye taşır ve kuruluşların farklı bulut sağlayıcılarından iki veya daha fazla bulut kullanmasına olanak tanır. Bu tür bulut bilişim IaaS, PaaS veya SaaS kaynaklarının herhangi bir karışımını içerebilir. Çoklu bulut ile iş yükleri, benzersiz ihtiyaçlara uyacak şekilde farklı bulut ortamlarında çalıştırılabilir. Bu aynı zamanda şirketlerin tek bir bulut sağlayıcısına bağımlı olmasını da önler.

4. Test ve geliştirme

Bulut için en iyi kullanım alanlarından biri uygulama geliştirme ortamıdır. DevOps ekipleri, özel ihtiyaçlara göre uyarlanmış geliştirme, test ve üretim ortamlarını hızlıca oluşturabilir. Şirket içinde bir test ve geliştirme ortamı oluşturmak için bir bütçe ayrılması ve test ortamı için gerekli donanımların ve yazılımların satın alınması gerekir. Ardından geliştirme platformunun kurulumu ve yapılandırılması da önemli miktarda zaman alır. Tüm bunlar genellikle bir projenin tamamlanması için gereken süreyi uzatır. Bulut bilişim, uygulama ve yazılım oluşturmayı daha hızlı, daha kolay ve daha uygun maliyetli hale getiren bulut tabanlı geliştirme araçlarıyla bu süreci hızlandırır.

5. Büyük veri analitiği

Şirketler, bulut bilişimin bilgi işlem gücünden yararlanarak güçlü içgörüler elde edebilir ve büyük veri analitiği yoluyla iş süreçlerini optimize edebilir. Kurumsal uç noktalardan, bulut uygulamalarından ve bunlarla etkileşime giren kullanıcılardan her gün çok büyük miktarda veri toplanır. Bulut bilişim, kuruluşların hem yapılandırılmış hem de yapılandırılmamış verilerden yararlanarak değer elde etmelerine olanak tanır.

Perakendeciler ve tedarikçiler, reklam ve pazarlama kampanyalarını belirli bir kesimi hedeflemek için tüketicilerin satın alma modellerinden elde edilen bilgileri kullanır. Sosyal ağ platformları, kuruluşların anlamlı bilgiler elde etmek için kullandıkları davranış kalıplarına ilişkin analitiklerin temelini oluşturur. İşletmeler, bulut bilişimin mümkün kıldığı makine öğrenimi ve yapay zeka teknolojileri sayesinde daha derin içgörüler elde edebilirler.

6. Bulut depolama

Bulut veri depolama, dosyaların otomatik olarak buluta kaydedilmesini ve ardından internet bağlantısı olan herhangi bir cihazdan erişilebilmesini sağlar. Şirketler, depolama ihtiyaçları için kendi veri merkezlerini kurmak yerine, yalnızca kullandıkları depolama miktarı için bir bulut servisine ödeme yaparak büyük miktarda tasarruf edebilir. Bulut çözümlerini kullanmak, veri depolama ortamı için daha yüksek kullanılabilirlik, hız, ölçeklenebilirlik ve güvenlik sağlar.

7. Kurtarma ve yedekleme

Bulut kullanımından elde edilen bir diğer fayda da geleneksel bir veri kurtarma işleminden çok daha düşük bir maliyetle ve daha hızlı bir çözüm sunmasıdır. Bir yedekleme sistemi kurmak ve işletmek son derece pahalı ve zaman alıcı olabilir. Bu işlemi bulutta yapmak önemli ölçüde zaman ve kaynak tasarrufu sağlayabilir. Bulut tabanlı yedekleme sayesinde güvenlik, kullanılabilirlik ve kapasite sorunu yaşanmadan veriler otomatik olarak herhangi bir konuma gönderebilir.

İlgili Postlar

high tech eart

Çoklu Algılayıcı Sistemler: Çevresel İzleme ve Yönetim

27 Oca 2025

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr