Akıllı fabrikaya dönüşmek için 5 adım

Akıllı fabrikaya dönüşmek için 5 adım

21 Mar 2023

3 dk okuma süresi

 

Endüstri 4.0 ile beraber fabrikalar akıllı üretim merkezlerine dönüştü. Veri her zamankinden daha önemli hale geldi ve veriyi etkin kullanan kurumlar, rekabette büyük fark yarattı. Günümüzde pek çok işletme, gelenekselleşmiş fabrika çözümlerini geride bırakarak akıllı fabrika yolculuğuna çıkmaya çalışıyor. Peki, akıllı fabrikalara dönüşmek isteyen işletmeler nasıl bir yol izlemeli?

Akıllı fabrika nedir?

Akıllı fabrikalar ve akıllı üretim, Endüstri 4.0 olarak bilinen teknolojik dönüşümün bir parçası olarak değerlendiriliyor. İlk üç sanayi devriminin her biri, çalışma ve üretim şeklini tamamen değiştiren, zamanına göre yenilikçi teknolojilerden doğdu. Bunlar, buhar makinesi, montaj hattı ve bilgisayarın gücüydü. Bugün ise dördüncü devrim, dijital dönüşüm ve akıllı otomasyonun çevresinde şekilleniyor.

Geleneksel üretim tesislerinin akıllı teknolojilerle donatılmasıyla oluşturulan akıllı fabrikalar, süreçlerde insan müdahalesinin son derece az olduğu yapılardır. Akıllı fabrikalar, birbirine bağlı makineler ağı, iletişim mekanizmaları ve bilgi işlem gücüyle, verileri analiz etmek, otomatikleştirilmiş süreçleri yürütmek ve ilerledikçe öğrenmek için yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi (ML) gibi gelişmiş teknolojiler kullanan siber-fiziksel sistemlerdir.

Akıllı fabrika nasıl çalışır?

Geleneksel fabrikalarda insanlar, makineler ve veri yönetim sistemleri birbirine bağlı değildir. Pek çok geleneksel fabrika, operasyonlarının çeşitli bölümlerinde barkod tarayıcılar, kameralar ve dijitalleştirilmiş üretim ekipmanları gibi birbirinden ayrı çalışan otomatik makineler kullanıyor. Söz konusu cihazlar daima insan müdahalesiyle koordine ediliyor. 

Buna karşın akıllı fabrikalar, makineleri, insanları ve büyük veriyi, dijital olarak tek bir ekosisteme entegre ederek çalışır. Akıllı fabrikalar yalnızca verileri düzenleyip analiz etmekle kalmaz, ortaya çıkan deneyimlerden öğrenir. Bununla beraber akıllı fabrikalar, kendi kendini düzeltmek ve optimize etmek için sürekli olarak iyileştirmelerden geçer, daha dayanıklı, üretken ve güvenli hale gelir.

Akıllı fabrikaya dönüşmek için ipuçları

- Güvenliğe yatırım yapmak

Akıllı fabrikaya dönüşme yolculuğunda kurumlar için güvenlik, kritik değer taşıyor. Güvenli bir ağ, verilerle güvenli bir biçimde çalışabilmenin yanında iş süreçlerinde daha iyi bir iş birliğine, daha iyi bir genel ekipman verimliliğine ve daha iyi ürün kalitesine olanak tanır. Ayrıca güvenli ve entegre bir BT ağı, tesislerdeki çevre, sağlık ve güvenlik sorunlarını çözme sürecinde yardımcı olur ve riskleri azaltır.

- Kablosuz bağlantıları geliştirmek

Müşterilerin isteklerine ve pazardaki değişkenlere hızla yanıt verebilen bağlantılı bir fabrika oluşturmak için kablosuz bağlantı büyük önem taşıyor. Kablosuz bağlantı kullanan endüstriyel ekipmanlar, örneğin gerçek zamanlı kararlara fırsat vererek, işletmelerin üretkenliklerini artırma sürecine katkı sağlar. Bu nedenle, üretimin geleceği kablosuz teknolojilerin potansiyeline bağlıdır. 

- İş birliği teknolojilerini değerlendirmek

Akıllı fabrika yolculuğunda süreçlerin iyileştirilmesi için, uzaktan bakım işlemleri ve nesnelerin interneti gibi teknolojiler olmazsa olmaz konumdalar. Modern endüstride, satış departmanı, pazarlama departmanı, tüm mühendisler, üretim departmanı ve hatta tedarik zinciri temsilcileri, daha verimli bir süreç için birlikte çalışmak zorundalar. Örneğin, iki ekip ayrı yerlerde olsa bile mühendislerin verilere erişmesi ve üretim departmanıyla birlikte çalışarak üretim konularında gerçek zamanlı hareket etmesi mümkündür. Makinelerle uzaktan erişim yoluyla da bağlantı kurulabilir, böylece uzmanlar nerede olurlarsa olsunlar bakım sürecini yönetebilirler.

- Veri yönetimine yatırım yapmak

Endüstri 4.0 devrimi, endüstrinin özelliklerini büyük ölçüde değiştiren dijital unsurların fabrikalara girmesine izin verdi. Ağ cihazlarının bağlantısı, nesnelerin interneti (IoT) ve modern teknolojilerin endüstriyel ekipmanlara uygulanması, üretim sürecinde yer alan cihazların çoğundan gelen bilgileri izlemeyi ve almayı mümkün kıldı. Bu değerli verilere erişim, bakım süresini azaltarak ve genel ekipman verimliliğini iyileştirerek üretkenliğe pozitif yönde yansıdı. Başarılı bir akıllı fabrika projesi için güçlü bir veri yönetimi büyük değer taşır.

- Dijital zihniyet ve değişime açıklık

Akıllı fabrika sürecinde, teknolojik ekipmanlar kadar insan faktörü de kritik rol üstleniyor. Fabrikaları her zamankinden daha akıllı hale getiren ve sürekli değişen dijital devrimle yüzleşmeye hazır olmak için, çalışanların da dijital zihniyeti benimsemesi gerekiyor. Yeni teknolojiler sürekli gelişiyor ve yenilikler endüstriyel bağlamı değiştiriyor. Bu nedenle, işletmeler önlerine çıkan tüm fırsatları değerlendirebilmeleri için değişime hazır olmak zorundalar.

Geleneksel fabrikalar SkywaveFactory ile akıllı fabrikaya dönüşüyor

İnnova'nın akıllı fabrikaya dönüşüm sürecini başlatmak isteyen işletmeler için geliştirdiği SkywaveFactory, ihtiyaçlara göre özelleştirilmiş marka bağımsız çözümler tasarlıyor ve uyguluyor. Tamamen yerli mühendisler tarafından geliştirilen SkywaveFactory, fabrikalardaki üretim ve yönetim araçlarını endüstri 4.0'ın nitelikleriyle buluşturuyor. Tesislerde toplanan verileri analiz ederek daha önce keşfedilmemiş değerli verilerin oluşmasını mümkün kılan SkywaveFactory, gerçek zamanlı veri akışıyla anbean analiz yapılabilmesini sağlıyor.

Geçmişte çevrimdışı yönetilen tüm operasyonu ve tedarik ağını dijitalleştiren SkywaveFactory'nin yapay zeka ve otomasyon becerileri, ekipman arızalarının daha meydana gelmeden önlenmesinden ürünlerin kalitesini tahmin etmeye kadar kurumlar için pek çok yenilikçi çözüm sunuyor.

İlgili Postlar

kentsel-yesil-altyapilar-sehirlerde-doga-ile-butunlesme

Kentsel Yeşil Altyapılar: Şehirlerde Doğa ile Bütünleşme

12 Ara 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr