AIoT: Yapay zeka ve nesnelerin interneti yakınsaması yeni bir çağın habercisi

AIoT: Yapay zeka ve nesnelerin interneti yakınsaması yeni bir çağın habercisi

4 Ağu 2021

4 dk okuma süresi

Geçtiğimiz yıllarda birçok kurum ve kuruluş IoT üzerine inşa edildi veya onunla yeniden kurgulandı. Son dönemlerde yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi (ML) alanlarında büyük yatırımlar gerçekleştirildiğine şahit oluyoruz. Bu tamamlayıcı teknolojiler, önümüzdeki yıllarda yeni bir teknolojik değişim dalgası yaratmak için birleşecek ve ortaya Nesnelerin Yapay Zekası (AIoT) çıkacak.

AIoT teknolojisini doğru kavrayan, bu teknolojinin gücünü iş ve müşteri hizmeti modellerinde etkin bir şekilde kullanmayı başaranlar anında ve kalıcı rekabet avantajları elde edecek. Ancak bunu yapmak için kuruluşların AIoT'nin nasıl ortaya çıktığını ve onun ilk örneklerini doğru kullanan şirketler için halihazırda neler sunduğunu anlaması gerekiyor.

AIoT nedir?

IoT’de makineler veya “bağlantılı nesneler” birbirleriyle iletişim kurabilir ve ürettikleri bilgiler üzerine hareket edebilir. Yapay zeka sayesinde ağ, geçmiş kararlardan öğrenebilir, gelecekteki faaliyetleri tahmin edebilir ve performansını sürekli olarak iyileştirebilir. AI ile IoT arasındaki bu karşılıklı yarar ilişkisi müthiş bir gelişim devinimini mümkün kılıyor. AI, gelişmiş karar verme yoluyla IoT'ye değer katarken, IoT ise AI kapasitesini bağlantı, sinyalleşme ve veri alışverişi yoluyla besler.

Günümüzde kuruluşlar gerçek zamanlı “düşünme” ağları geliştiriyor. AIoT sistemleri, birçok farklı endüstri dikeyinde çok çeşitli karmaşık sorunları çözüyor. Gartner araştırma şirketi, 2022 yılına kadar kurumsal IoT projelerinin %80'inden fazlasının en az bir AI bileşenine sahip olacağını tahmin ediyor.

Günümüzden AIoT örnekleri

Günümüzde üretim, satış ve pazarlama ve otomotiv dahil olmak üzere işletmelerin çalışma şeklini değiştiren birçok güncel AIoT örneği var.

Üretim

Birçok üretici firma halihazırda üretim ekipmanlarını izlemek için IoT teknolojisinden faydalanıyor. Örneğin, endüstriyel bir üreticinin yeni AIoT dağıtımı, IoT cihazlarından elde edilen verileri alır ve yalnızca ekipman üzerinde tahmine dayalı analiz sunmakla kalmayan, aynı zamanda bunu envanter, satın alma ve hizmet sistemleriyle birleştiren akıllı bir çözüm oluşturmak için AI'nın içgörüleriyle birleştirir.

Depo ekipmanı, ürün stoğu, bakım ve üretim katı hakkında tahminde bulunmak ve önleyici eylemde bulunmak için AIoT’den faydalanılabilir. AIoT ile sadece makineleri takip etmek yerine, bu bilgilerin operasyonel hale getirilmesi, beklenmedik arıza sürelerinin ve yerinde bakım maliyetlerinin azaltılması ve operasyonel görünürlüğün ve üretimin artması sağlanır.

Satış ve Pazarlama

Bir perakende devi, müşteri içgörüleri aracılığıyla satışları artırmak için AIoT’den faydalanıyor. Şirket, mağazadaki müşterilere kişiselleştirilmiş kampanyalar sunmak için gerçek zamanlı yakınlık algılama ve mobil tabanlı bir kullanıcı davranışı izleyicisi kullanıyor. Bu yaklaşım yalnızca mağazadaki müşteri trafiğini artırmakla kalmıyor, aynı zamanda mağazalarda gezinmeyi kolaylaştırıyor ve müşterilerin daha fazla ürün satın almasına yardımcı olmak için daha fazla bilgi ve fırsat sunuyor.

Otomotiv

Küresel bir otomotiv şirketi, arızalanacak veya aşınacak parçaları tahmin etmek için AIoT kullanıyor. Sistem, en çok hangi parçaların değiştirilmesi gerektiğine dair görünürlük sağlamak için mevcut geri çağırma, garanti, trafik güvenliği yönetmeliği ve sosyal medya verilerinden faydalanıyor. Dahası, parçalar arızalanmadan önce müşterilere ücretsiz servis kontrolleri sunulmasını mümkün kılıyor. Sonuç olarak, müşterileri arızalı parçalardan kaynaklanan sorunlarla daha az karşılaşıyor; bu bir otomobil üreticisinin marka itibarı ve müşterileri nezdinde önemli bir faktör olan araç güvenilirliği için pozitif bir algı yaratıyor.

AIoT’li geleceğe hazırlanmak

AIoT fırsatından yararlanmak için işletmelerin atması gereken iki kritik adımdan bahsedebiliriz.

İlk olarak, AI ve IoT ekiplerini entegre etmek kritik bir adım. Yapay zeka geliştiricilerinin, yazılımın üzerinde çalıştığı donanımın potansiyelini en üst düzeye çıkardığından emin olmak için IoT ekipleriyle birlikte çalışması gerekir. Aynı şekilde, donanım ekibinin de yapay zeka araçlarının mevcut ve gelecekteki ihtiyaçları için yeterli bir altyapı oluşturduğundan emin olması gerekiyor.

İkincisi, işletmeler teknolojik odaklarını mevcudu izlemekten geleceği tahminlemeye taşımalı. Günümüzün IoT teknolojisi, çoğunlukla ekipman performansını ve koşullarını izlemek için kullanılıyor. AIoT'den yararlanmak isteyen şirketler odaklarını ekipman davranışındaki değişiklikleri ve bakım ihtiyaçlarını tahmin etmeye kaydırmalı. Bunu yapmak, işletmelerin AIoT'yi kullanarak iş gereksinimlerinin bir adım önünde kalmalarına, daha fazla verimlilik ve nihayetinde iş değeri sağlamalarına olanak tanır. AIoT, geleceğin en umut vadeden iki teknolojisini bir araya getirir. Böylece şirketler yalnızca iş fırsatlarını yakalayıp buna göre hareket etmekle kalmaz, aynı zamanda bugün var olmayan iş fırsatlarını da tahmin edebilir ve hatta bizzat yaratabilir.

İnnova SkywaveIoT: Geleceğin bağlantılı dünyasını hazırlayan çözümler

İnnova’nın yüzde 100 yerli kaynaklarla geliştirdiği uçtan uca nesnelerin interneti platformu SkywaveIoT, ulaşımdan enerjiye, kamudan telekoma ve finansa kadar verinin kritik öneme sahip olduğu tüm sektörlere büyük avantajlar sağlayan kabiliyetler sunar.

IoT çözümleri mimarisinin temelini oluşturan SkywaveIoT Platformu, uygulamaların SkywaveIoT platformunun gelişmiş mimarisi üzerinde inşa edilmesine olanak tanır. İnnova tarafından bu platform üzerine inşa edilen SkywaveCity, SkywaveStore, SkywaveSense ve SkywaveFactory çözümleriyse akıllı şehirler, akıllı mağazalar ve akıllı kontrol alanlarında devrimsel özellikler sağlar.

SkywaveCity

Şehir yönetimleri, vatandaşlarına daha etkili hizmet vermek için akıllı şehir uygulamalarına her geçen gün daha fazla önem veriyor. İnnova SkywaveCity Platformu, bir akıllı şehrin ihtiyaç duyduğu tüm bileşenleri tek bir platform üzerinde sunarak yönetim kolaylığı sağlıyor, şehir sakinlerinin yaşamına değer katıyor. Şehrin dört bir yanındaki binlerce farklı işleve sahip sensörden gelen verileri tek merkezde toplayan SkywaveCity, ulaşımdan aydınlatmaya, bilgi servislerinden iklim analizine, otopark ve atık yönetiminden sulamaya pek çok alanda şehirleri dijitalleştiriyor.

SkywaveStore

Marketler, zincir mağazalar, AVM'ler ve diğerleri... SkywaveStore, sahip olduğu güçlü özelliklerle mağazalarınızdan daha yüksek verim elde etmenizin yolunu açarken, müşteri ve çalışan memnuniyeti oranlarınızı da yukarıya taşır. Entegre, tek merkezden yönetilebilen bir akıllı mağaza platformu olan SkywaveStore sayesinde mağazalarınızın her bir metrekaresinde olan bitenler hakkında anlık verilere sahip olabilirsiniz.

SkywaveSense

SkywaveSense, tüm varlıklarınıza ait sıcaklık, nem, enerji tüketimi, vb. değerleri tek bir merkezden anlık olarak 24 saat esasına göre izlemenize yardımcı olan gelişmiş bir çözümdür. İster gıda hizmeti sunun isterseniz de büyük nakliye filolarını yönetin. SkywaveSense ile tüm varlıklarınız 7x24 kontrolünüz altında.

SkywaveFactory

Siber fiziksel sistemlerle fabrikalara çağın ötesinde verimlilik katan SkywaveFactory akıllı fabrika çözümü, endüstri 4.0 kapsamında fabrikaların üretimde kullandığı ekipmanları akıllı hale getiriyor, topladığı veriler üzerinde analiz yapılabilmesini ve kestirimci bakım gibi yapay zeka çözümleri sunulabilmesini sağlıyor. İnnova, SkywaveFactory ile üretici şirketlerin ihtiyaçlarına en uygun çözümleri tasarlamak ve uygulamak için alanında lider donanım üreticileriyle çalışır.

İlgili Postlar

kentsel-yesil-altyapilar-sehirlerde-doga-ile-butunlesme

Kentsel Yeşil Altyapılar: Şehirlerde Doğa ile Bütünleşme

12 Ara 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr