31 Oca 2023
3 dk okuma süresi
İşletmeler için verinin değeri arttıkça, siber güvenlik tehditleri de bir o kadar tehlikeli hale geldi. Uzmanlar her yıl korkutucu biçimde artış gösteren siber saldırıların, 2023'te de yükselişte olacağını öngörüyor. Bu sebeple işletmeler hoş olmayan sürprizlerden kaçınmak için siber dayanıklılıklarını artırmanın yollarını arıyor. Peki, 2023'te siber güvenlik tehditleri bakımından kurumları neler bekliyor?
Uzmanlara göre ekonomik belirsizlik ve artan küresel gerilimler, giderek daha fazla organize ve yıkıcı siber saldırıyı tetikleyecek. Fidye yazılım saldırıları 2023'te de devam edecek ancak daha çok kargaşa yaratmaya ve verileri yok etmeye odaklanılacak. Dolayısıyla kâr amacı daha az önemli olacak. Ayrıca kötü amaçlı yazılımlar yapay zeka tarafından desteklenen doğal dil işleme (NLP) aracılığıyla geliştirilmeye başlandığı için siber saldırıları durdurmanın daha da zorlaşacağı tahmin ediliyor.
Siber saldırı teknikleri, şirketlerin güçlü koruma yazılımları kullanmasından dolayı gelişmiş tespit teknolojilerini atlatabilecek şekilde geliştirilecek. Hackerlar, tespit edilmeden bir ağa erişim sağlamak için ya erişim satın alacak ya da sosyal mühendislik tekniklerini kullanacaklar. Bu nedenle 2023 yılında kurumların, daha fazla koruma ve algılama çözümlerine ağırlık vermesi gerekecek. İşletmelerdeki siber güvenlik ekiplerinin, kullanıcı davranışlarını incelemeleri, anormallikleri tespit etme noktasında kritik önem taşıyacak.
İşverenler, 2023'te yetenek yelpazesini genişletmek için adayları becerilerine, deneyimlerine ve potansiyellerine göre değerlendirirken önceden belirlenmiş standartların ötesine geçecek. Kurumların iş tanımlarını, siber güvenlik noktasında gerçekten neyin gerekli olduğuna göre düzenlemeleri gerekecek. Dünyanın önde gelen şirketlerinin, kullanılmayan yetenek kaynaklarını ve artık gerek duyulmayan güvenlik profesyonellerini belirleyerek, onları güncel tehditlere ve ihtiyaçlara yönelik geliştirmeye yatırım yapacakları tahmin ediliyor. Staj programları, yetenek geliştirme programları ve kamu-özel sektör ortaklıkları, 2023'te siber güvenlik alanında yeni yeteneklerin ortaya çıkmasında önemli bir rol oynayacak.
2023'te altyapı, siber saldırganlar için birincil hedef olmaya devam edecek. Uzmanlar, altyapı şirketlerinin giderek artan sayıdaki düzenleme listelerini anlamak ve kalıcı olarak uyum sağlamak için mevzuat uyumluluğuna odaklanmaları gerektiğini düşünüyor. Kurumların, düzenlemelerin kuruluşlara aşırı yük getirmeden olabildiğince etkili olmasını sağlamak için, hükümetler ve karar alıcılarla iş birliği içinde olması gerekiyor.
Siber tehditler geliştikçe, saldırıya uğrayan ve fidye ödeyen kurumların sayısı artmaya devam edecek. Bu artışla beraber işletmeler, tehdit tabanlı güvenlik izleme, olay müdahalesi ve kriz yönetimi uygulamalarına önemli yatırımlar yapacak.
Siber güvenlik noktasında olgunlaşmış uygulamalara sahip olan şirketler de dahil olmak üzere, birçok işletme insan faktörüne gereğinden fazla güveniyor. Ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki güvenlik izleme ekipleri, saldırıları azaltmak için harekete geçtiklerinde bile veri hırsızlığını durdurmak için çok geç kalıyorlar. Saldırganlar, hızlı ve sert bir şekilde saldırmak için en yeni araçları ve otomatikleştirilmiş teknolojileri kullanıyor. Bu sayede hem önemli verileri sızdırıyorlar hem de dakikalar içinde altyapıya zarar veriyorlar. 2023'te daha fazla işletme tam otomatik müdahale teknolojisine öncelik verecek.
Gitgide genişleyen siber risk ortamının, işletmelerin üst düzey yöneticilerini harekete geçirmesi bekleniyor. 2023'te şirketlerdeki kurulların, siber tehditleri daha sıkı gözlemlemesi, düşünmesi ve yönetmesi gerekiyor. Bununla beraber söz konusu risk ortamını doğru biçimde yönetebilmeleri için bilgi seviyelerini artıracakları ve süreçlere aktif olarak katılacakları öngörülüyor.
Bulut hizmeti sağlayan kuruluşlar, uyumluluk standartlarını karşılayan daha fazla güvenlik hizmeti özelliği sağlıyor ve aynı zamanda üçüncü taraf bulut güvenliği sağlayıcıları da ürün yeniliğine ve bulut platformlarıyla entegrasyona odaklanarak, ekstra yol kat ediyor. Bulut hizmeti sağlayıcıları, çok sayıda yerleşik güvenlik servisini, üçüncü taraf güvenlik ürünleri için ticarileştirerek, hizmet haline getiriyor ve rekabetçi kalabilmek için geliştirme yol haritalarına hız katıyor. 2023'te bu tamamlayıcı trendler, artan esneklik avantajıyla birlikte gelişmiş güvenlik ve kontrol kapsamı sunacak.
Kuantum bilişimdeki ilerleme, internetteki hemen hemen her şeyi koruyan açık anahtarlı şifrelerin hepsini kırabilen kriptografik bir kuantum bilgisayara doğru gidiyor. 2023'te artan tehlike, tamamen şifrelenmiş hassas bilgilerin "şimdi çalın, sonra şifresini çözün" hırsızlıkları olacak. Uzmanlara göre çalınan bilgiler şu anda deşifre edilemese bile, kuantum hesaplamadaki gelişmeler yakında deşifre için gereken anahtarları kıracak.
Buna karşın 2023'te, kuantum sonrası şifreleme algoritmalarının erken gelişimini görmek de mümkün olacak. Böylece gelecekteki kuantum bilgi işlem çağında bile siber güvenlik noktasındaki dayanıklılık, bütünlüğe ve gizliliğe katkı sağlayacak.
Sektörün, kurumların güvenlik politikalarını etkili ve verimli bir şekilde uygulaması gerektiği gerçeği ile en iyi siber güvenlik uygulamaları arasında nasıl bağ kurulacağı konusunu aşması gerekiyor. Bu sebeple önemli olanı tanımlamak ve bu alanlara odaklanmak, eğitim ve yeni beceriler kazandırmak için kritik değer taşıyor. 2023'te daha fazla şirket, siber güvenlik eğitim içeriğini ve yaklaşımını, çalışanlarının iş sorumluluklarına göre özelleştirilmiş bir deneyime dönüştürecek.
İlgili Postlar
Güçlü Şifre Nasıl Oluşturulur?
17 Eki 2022
Güvenlik