31 Ara 2020
2 dk okuma süresi
Etkili bir güvenlik stratejisinde Yapay Zeka destekli Güvenlik Analitiği araçları büyük fayda sağlıyor. Blog yazımızda, Yapay Zeka destekli araçlar nasıl çalışır ve bu araçların avantajlarından yararlanmak için hangi adımların atılması gerekir, mercek tutuyoruz.
Güvenlik uzmanları, günümüzde siber saldırıların hem hacmen hem de hız açısından en üst düzeyde olduğu konusunda kurumları uyarıyor. Arkose Labs’in 2020 Q2 Dolandırıcılık ve Kötüye Kullanım Raporuna göre, 2020'nin ilk çeyreğinde tespit edilen siber saldırı sayısı 445 milyonu geçiyor. Önceki çeyreğe göre %44 artan bu oran, bir çeyrekte tespit edilen en yüksek saldırı artışının yaşandığı anlamına geliyor. 2020’yi konu alan siber güvenlik araştırmalarının hepsinde siber saldırıların sayısının ve karmaşıklık düzeyinin arttığı görülüyor. Bu durum, kurumsal savunma cephaneliğinin bir parçası olarak yapay zekaya (AI) sahip olmayı, zorunluluk haline getiriyor.
Siber saldırılar karmaşıklaşıyor
Saldırıların karmaşıklığı, çeşitliliği, hızı ve hacmi, uzaktan çalışma yaklaşımı nedeniyle artık gerçek bir fiziksel ortama sahip olmayan kurumsal operasyonların artan karmaşıklığıyla birleştiğinde, geleneksel güvenlik uygulamalarının geçerliliği neredeyse ortadan kalkıyor.
İşletmelerin değişen şartların hızına ayak uydurmak ve daha proaktif, yüksek değerli görevlere odaklanmaları, güvenlik mücadelesinde bir adım önde kalmalarına yardımcı olmak için güvenlik analitiği ve otomasyonda yapay zekaya olan ihtiyaç artıyor.
Kurumsal güvenlikte Yapay Zeka nasıl kullanılır?
Yöneticiler, yapay zekayı işletmenin birçok alanını dönüştürmelerine yardımcı olacak kritik bir teknoloji olarak görüyor. Güvenlik Analitiğinde Yapay Zeka, hangi etkinliklerin normal ve hangilerinin sorunlu olabileceğini daha hızlı bir şekilde belirleyerek, kuruluş içinde devam eden etkinliklere yönelik artan görünürlük sunuyor.
Makine Öğrenimi (ML) ve Doğal Dil İşleme (NLP) dahil olmak üzere bilgi teknolojileriyle gömülü sistemler, toplu tehdit istihbarat raporları gibi harici kaynaklardan ve kuruluş içinden gelen verileri analiz ediyor. Sistemler, kabul edilebilir veya güvenli faaliyetler olarak tanımaları öğretilenlerin dışında kalan kalıpları aramak ve tanımlamak için bu analizleri kullanıyor.
Deloitte'in Kurumlarda Yapay Zeka’nın Durumu isimli çalışmasına katılan 2.737 BT ve iş kolu yöneticisinin %73'ü, yapay zekanın bugün işleri için zaten kritik derecede önemli veya çok önemli olduğuna inanıyor; katılımcıların %74'ü yapay zekanın üç yıl içinde tüm kurumsal uygulamalara entegre edileceğini öngörüyor.
Sürekli optimizasyon döngüsü
Güvenlik Analitiği odaklı Yapay Zeka sistemleri, farklı sektörlerdeki birden çok kuruluştan birkaç yıl içinde toplanan devasa veri kümeleri üzerinde eğitiliyorlar. Bu sayede tek bir kurumsal güvenlik ekibinin sunabileceklerini aşan bir deneyimle donanıyorlar.
Buna ek olarak, siber güvenlik uzmanları, işletme ağının ve operasyonlarının nüanslarını anlamak için akıllı güvenlik sistemlerini ihtiyaçları doğrultusunda yeniden eğitebilir. Böylece sistem yalnızca küresel bir bakış açısıyla neyin sorunlu olduğunu belirlemekle kalmaz, aynı zamanda siber güvenlik departmanı için hangi ek faaliyetlerin tehlike işaretleri oluşturduğunu da anlayabilir. Dahası, bu akıllı sistemler konuşlandırıldıktan sonra öğrenmeye devam ederler. Güvenlik politikalarına ve ağ trafiğine uyumlu ve uyumsuz etkinlikleri ayırt etme yeteneklerini sürekli olarak geliştirir ve algoritmalarında ince ayarlar yaparlar.
İlgili Postlar
Güçlü Şifre Nasıl Oluşturulur?
17 Eki 2022
Güvenlik