Veri güvenliği nedir? Nasıl sağlanır?

veri-guvenligi-nedir-nasil-saglanir

21 Kas 2022

4 dk okuma süresi

Hızla dijitalleşen dünyada hem şirketlerin hem de bireylerin sahip olduğu ve ürettiği verilerin değeri giderek artıyor. Bu değerli veriyi elde etme yarışında çok sayıda oyuncu birbiri ile yarışıyor. Özellikle günümüzün veriye dayalı ekonomisinde değerli madenler gibi görülen verilerin kötü amaçlarla kullanılmasının önüne geçmek için yasal düzenlemelerden daha fazlasına ihtiyaç duyuluyor. Bu noktada hem bireylere hem de kurumlara önemli görevler düşüyor.

Veri güvenliği nedir?

Veri güvenliği, dijital ortamda bulunan kişisel ya da kurumsal verilere izinsiz olarak erişilmesini engellemek için alınan koruyucu önlemler bütününe verilen isimdir. Verilerin silinmesi, değiştirilmesi, ele geçirilmesi ya da fidye yazılımları ile şifrelenmesi gibi siber saldırıları engellemek için alınan tüm önlemler veri güvenliği kapsamına girer. Veri güvenliği uygulamaları, kurumsal verilere sadece yetki sahibi kullanıcıların erişebilmesini de garanti altına alır. 

Veri güvenliği, ağ cihazlarının ve depolama aygıtlarının fiziksel güvenliğinden yönetim ve erişim kontrollerine kadar bilgi güvenliğinin her yönünü kapsayan bir kavramdır. Aynı zamanda kurumsal politika ve prosedürleri de içerir.

Veri güvenliğinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Veri güvenliğinde meydana gelebilecek ihlaller ağır düzeltme maliyetlerinin yanı sıra iş kaybından kaynaklanan masraflara da neden olabilir. Düzenleyici kurumlar tarafından yasal para cezaları da uygulanabilir. En kötü senaryolarda şirketler iflas bile edebilir.

Veri güvenliğinde yapılan hatalar nelerdir?

Şirketlerin veri güvenliğinde en çok yaptığı 5 hatayı şu şekilde sıralayabiliriz;

1- Gizliliğe sadece dönemsel olarak odaklanmak

2- Veri koruma yasalarının sadece bulundukları yerde geçerli olduğuna inanmak

3- Bir yönetmeliğe uymanın tüm düzenlemelere uymaya eşit olduğunu düşünmek

4- Kendi gizlilik kurallarına uymamak

5- Etkili ve düzenli gizlilik eğitimi vermemek

Veri güvenliği şirketler için neden önemlidir?

Kurumsal veriler, bir şirket için sahip oldukları fiziksel varlıklar gibi korumaları gereken son derece değerli dijital varlıklarıdır. Kurumsal verilerden elde edilen içgörüler şirketin geleceği ile ilgili doğru kararlar alınabilmesini sağlar. Ayrıca iş süreçlerindeki sorunlara çözüm bulmaya, operasyonel verimliliği ve müşteri memnuniyetini artırmaya, pazarlama çalışmalarının başarıya ulaşmasına, risklerin azaltılmasına ve hepsinin bir sonucu olarak gelirlerin ve karlılığın artmasına yardımcı olur.  

Veri güvenliği, bir kuruluşun verilerinin gizliliğini, bütünlüğünü ve kullanılabilirliğini korumanın anahtarıdır. Gizlilik, verilerin gizli tutulmasını, bütünlük, verilerin eksiksiz ve güvenilir olmasını ve kullanılabilirlik de sadece yetkili kuruluşlara erişim sağlanmasını ifade eder.

Veri güvenliği, ihlalleri önlemenin ve yasal düzenlemelere uymanın ötesinde, müşterilerin güvenini kazanmak, iyi ilişkiler kurmak ve güvenilir bir şirket imajını korumak için de önemlidir. Aynı zamanda rekabet avantajını sürdürebilmek açısından da önemlidir.

Şirketinizdeki veriyi nasıl koruyabilirsiniz?

Bir kuruluşun verilerini güvence altına alabilmesi için önce hangi verilere sahip olduğunu bilmesi gerekir. Şirket tarafından oluşturulan, kullanılan ve depolanan tüm verilerin kaydı çıkarılarak bir veri envanteri oluşturulması gerekir. Bu aşamada hangi verinin hangi bilgiyi içerdiği ve nerede depolandığı belirlenir. Ardından verileri yönetmeyi, depolamayı ve güvenli hale getirmeyi kolaylaştırmak için verilerin etiketlenmesini içeren veri sınıflandırması yapılır. Dört standart veri sınıflandırma kategorisi vardır. Bunlar; Kamuya açık veriler, gizli veriler, hassas veriler ve kullanıcı verilerdir.

Veriler şirket içindeki sunucularda, bulutta ya da farklı cihazlarda bulunabileceği için veri envanteri oluşturmak ve sınıflandırma yapmak bazen zorlayıcı olabilir. Veriler ayrıca üç farklı durumda olabilir; hareket halindeki veriler, depolanan veriler ve kullanımdaki veriler.

Tek bir veri biçimi olmadığından veri güvenliğini sağlamak için tek bir sihirli yöntemden bahsetmek de mümkün değildir. Kapsamlı bir veri güvenliği stratejisi; kullanılacak araçların, tekniklerin ve politikaların bir kombinasyonundan oluşur. Veri güvenliği teknolojileri şunları içerir:

Şifreleme

Şifreleme, doğrudan okunabilir düz bir metni, bir şifreleme algoritması kullanarak doğrudan okunamaz bir metne dönüştürme işlemidir. Şifrelenmiş veriler ele geçirilirse, ilgili şifreleme anahtarına sahip olmayanlar tarafından okunamayacağı veya şifresi çözülemeyeceği için herhangi bir amaçla kullanılamaz.

Veri maskeleme

Veri maskeleme, verilerin okunamayacak şekilde gizlenmesini içerir. Maskelenmiş veriler, gerçek veri setine benzer görünür ancak hiçbir hassas bilgiyi açığa çıkarmaz. Gerçek verilerin değiştirilmesi ile elde edilen maskelenmiş veriler, veri kümesinin özelliklerini ve sistemler arasındaki referans bütünlüğünü korur. Böylece verilerin gerçekçi, geri alınamaz ve tekrarlanabilir olması sağlanır.

Veri maskeleme, yazılım testi, kullanıcı eğitimi ve veri analizi için belirli verilere ihtiyaç duyulduğunda kullanışlıdır ancak hassas verilerin kendisi için gerekli değildir. Şifreleme ve maskelemenin nihai sonucu aynı olsa da aslında oldukça farklı yöntemlerdir.

Erişim kontrolü

Verileri korumanın en iyi yollarından biri, onlara kimin erişebileceğini kontrol etmektir. Yalnızca yetkili kişiler verileri görüntüleyebilir, düzenleyebilir ve silebilirse, herkese açık bir erişimden çok daha güvenli bir ortam sağlanmış olur. Erişim kontrolü iki ana süreci içerir:

1.     Kimlik doğrulama: Kullanıcıların söyledikleri kişi olduklarından emin olma süreci.

2.     Yetkilendirme: Kimliği doğrulanmış kullanıcıların veri ve kaynaklara erişimini sağlama süreci.

Kimlik doğrulama ve yetkilendirme, Kimlik ve Erişim Yönetimi (IAM - Identity and Access Management) stratejisinin bileşenleridir. Diğer temel IAM süreçleri ve teknikleri arasında; çok faktörlü kimlik doğrulama, rol tabanlı erişim kontrolü ve ayrıcalıklı erişim yönetimi gibi seçenekler yer alır. Minimum parola uzunlukları belirlemek, benzersiz parola oluşturma ve düzenli parola değişikliği zorunluluğu getirmek gibi uygulamaları takip etmek de önemlidir.

Veri kaybını önleme (DLP - Data Loss Prevention)

Veri kaybını önleme, kurumsal veri güvenliği stratejisinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Veri kaybını önleme araçları, anormal durumlar ve politika ihlalleri için verileri izler ve analiz eder. Çoğu DLP aracı, uyarılar ve otomatik yanıtlar oluşturmak için SIEM (Security Information and Event Management) sistemleri gibi diğer teknolojilerle entegre çalışır.

Veri yedekleme ve dayanıklılık

Veri yedekleme, dosyaların ve veritabanlarının kopyalarını ikinci, üçüncü hatta bazen dördüncü bir konumda saklamayı içerir. Birincil veriler bozulursa veya çalınırsa, veri yedeği kullanılarak verilerin tamamen kaybolması yerine bir önceki durumlarına döndürülmeleri sağlanır. Veri yedekleme, felaket kurtarma planları için kritik bir öneme sahiptir.

Dayanıklılık da popülaritesi artan başka bir stratejidir. Bir kuruluşun bir siber saldırı sonrasında duruma uyum sağlama ve toparlanma yeteneği, ne kadar dayanıklı olduğunun göstergesidir.

İlgili Postlar

Akıllı ev güvenlik sistemleri ve IoT'nin rolü

Akıllı ev güvenlik sistemleri ve IoT'nin rolü

23 Nis 2024

Güvenlik
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr