Temassız ödeme hakkında her şey

Temassız ödeme hakkında her şey

30 Ara 2020

3 dk okuma süresi

Özellikle koronavirüs salgını sonrasında hijyenik olmasıyla öne çıkan temassız ödeme nedir, nasıl çalışır, türleri nelerdir, ne faydalar sağlar gibi soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Tüketiciler, kasaların önünde oluşan uzun kuyruklardan nefret ederler. Fiziksel mağazalardaki en önemli sorunlardan biri, ödeme kasalarında oluşan bu kuyruklardır. Birçok müşteri, ödeme sırasının çok uzun olması durumunda beklemek yerine mağazayı terk etmeyi tercih edebilir. Temassız ödemeler tam da bu noktada devreye girerek perakendecilerin ve tüketicilerin yardımına koşuyor.

Temassız ödeme, müşterilerin kredi ve banka kartlarıyla yaptıkları ödemeleri çok daha hızlı gerçekleştirmelerine olanak tanır. Temassız ödemeler, perakendeciler için daha hızlı ilerleyen kasa önü kuyrukları ve daha hızlı bir ödeme deneyimi anlamına geliyor. Bu teknoloji bankalar ve kredi kartı kuruluşları için de avantajlar sağlıyor. Bu avantajların başında ise temassız ödeme yöntemini kullanan tüketicilerin kartlarıyla daha sık ödeme yapması geliyor.

{module|IlgiliYazi}

Temassız ödeme nedir?

Temassız ödemeler, RFID (radyo frekansı ile tanımlama) ya da NFC (yakın alan iletişimi) teknolojilerinden birisiyle çalışan, kredi kartlarıyla yapılan ödemelerin POS cihazıyla fiziksel etkileşime geçilmeksizin tamamlanmasını sağlayan bir ödeme yöntemidir. Temassız ödemeler, ödeme esnasında PIN girilmesini gerektirmediği için geleneksel kartlı ödemelere kıyasla daha hızlı gerçekleştirilir. Temassız ödemeler, perakende sektörünün yanı sıra toplu taşıma sistemlerinde de uzun süredir ve yoğun olarak kullanılmaktadır.

Temassız ödeme nasıl çalışır?

Temassız ödemeleri destekleyen POS terminalinde temassız ödeme sembolü vardır. Sembol, WiFi logosuna benzer ancak yana çevrilmiştir. Tüketiciler kartlarını sembolden birkaç santimetre uzakta tuttuktan saniyeler sonra ödemenin gerçekleştiğini belirtmek için bir bip sesi duyulur ya da yeşil ışıkla bir onay işareti görülür.

Dijital cüzdanlar, POS terminallerinde ödeme yapmak isteyen müşterilerin akıllı telefonlarındaki uygulama üzerinden onay vermelerini veya bir NFC ya da QR kodu etiketini uygulamalarıyla taramalarına ihtiyaç duyar.

{module|IlgiliYazilar}

Temassız ödeme türleri nelerdir?

Temassız ödemeler, fiziksel temassız kartlardan dijital cüzdanlara, mobil bankacılık uygulamalarından giyilebilir cihazlara kadar çok çeşitli formlara sahiptir. Temassız ödeme türlerine yakından bakmamız gerekirse:

Dijital cüzdanlar: Dijital cüzdan, kart bilgilerinizi bulutta saklamanıza ve ardından bir cihaz aracılığıyla ona erişmenize olanak tanıyan geniş bir yazılım terimidir. Online ödeme hizmetleri bu kategoriye dahildir.

Mobil cüzdanlar: Mobil cüzdanlar, genellikle akıllı telefon veya giyilebilir cihazlarda çalıştırılabilen uygulamalar aracılığıyla erişilebilen bir dijital cüzdan türüdür. Google Pay, Apple Pay veya Samsung Pay gibi araçlar bu kategoride değerlendirilir.

Mobil bankacılık uygulamaları: Bir başka temassız ödeme şekli olan mobil bankacılık uygulamaları, QR kodları, UPI (birleşik ödeme arayüzü) veya anında para transferi yoluyla işlemleri kolaylaştırır.

Temassız ödemenin faydaları

Temassız ödemenin hızlı ve kolay ödeme özellikleri, ödeme kuyruklarını kısaltması gibi faydaları öne çıkıyor. Ancak temassız ödemelerin geleneksel kartlara veya nakit işlemlere karşı avantajları bunlarla sınırlı değil:

Süreç güvenliğini artırır ve dolandırıcılık riskini azaltır: EMV çipler ve PIN ödemeleriyle aynı korumaya sahip olmaları, temassız ödemelerin nakit işlemlerden daha güvenli olmasını sağlar. Aynı işlemin iki kez gerçekleşmesine izin vermeyen yerleşik koruma sistemleri bulunur. Temassız ödeme araçları üçüncü kişilerin eline geçerse, ödeme bilgilerinin şifresi çözülemez çünkü işlemler için gerçek kart numaralarına karşılık gelmeyen benzersiz şifrelemeler kullanılır.

Temassız ödemeler tüketiciler için daha uygundur: Geleneksel kaydırmalı kredi kartlarıyla ödeme yapmak için POS terminallerine PIN kodu girmek gerekir. Temassız özelliği bulunan kartlarda bu parolanın girilmesine gerek kalmaz. Mobil temassız ödemeler ise kullanıcıların cüzdanlarını evde unutsalar bile ödeme yapmalarına olanak tanır.

Temassız ödemeler daha hijyeniktir: Özellikle koronavirüs salgınının toplum üzerindeki etkilerinin hat safhaya ulaştığı günümüzde bu avantaj çok önemlidir. 2002 yılında yapılan bir çalışmada test edilen kâğıt banknotların %94'ünün bakteri dolu olduğu görülmüştür. Bu bakterilerin çoğu zararsız iken, %7'si Koli Basili (E. Coli) gibi tehlikeli patojenler taşıyor. Nakit para virüsler için de oldukça misafirperver bir ortam. Elbette, bir akıllı telefonun veya bir kartın yüzeyi de çok temiz değil, ancak nakit para gibi geniş çapta dolaşımda değildir ve insandan insana nakit para kadar fazla aktarılmaz.

Ödeme sürecini hızlandırır: Temassız ödemelerin hızı, rahatlığı ve güvenliği göz önüne alındığında, perakendeciler ortalama işlem değerinde bir artışa tanık olurlar. Çünkü müşteriler taşıdıkları nakit miktarından fazlası ile alışveriş yapabilirler. Böylece sepet terk oranlarında düşüş olması muhtemeldir.

Kart kullanımı artırır: Kartlarını basitçe POS terminaline dokundurarak ödeme yapan tüketiciler, ödeme sürecinin rahatlığı sayesinde kartlarını daha sık kullanma meyili gösterir.

İlgili Postlar

Gomulu-odeme-sistemleri-musteri-sadakatini-nasil-etkiliyor

Gömülü ödeme sistemleri müşteri sadakatini nasıl etkiliyor?

31 Eki 2024

Fintek
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr