Siber güvenlikte blok zincir kullanmanın 6 faydası
8 Ağu 2022
3 dk okuma süresi
Blokzincir teknolojisi güvenliği artıracak çeşitli tasarım konfigürasyonları ve uygulamaları sunar. Bu yazımızda blok zincirlerin sunduğu 6 farklı gizlilik ve güvenlik faydasına yakından bakacağız.
Blokzincir teknolojisi, kayıt tutma işlemlerini bir ağ üzerinden dijitalleştirir ve dağıtır. Böylece işlem doğrulama süreçleri tek bir merkeze bağlı kalmaktan kurtulmuş olur. Merkezi olmayan bir yapı, tek bir noktadan kaynaklanan hatanın tüm ağı etkilemesini engellediği için önemli güvenlik avantajları sunar.
Blok zincirleri; genel ve özel anahtarlar, akıllı sözleşmeler ve kimlik kontrol mekanizmaları gibi çeşitli yerleşik güvenlik özelliklerine de sahiptir. Bu yerleşik özellikler, veriye erişimleri ve işlem kayıtlarını doğrulayarak güvenlik koruması sağlar. Bununla birlikte blok zincirler insanlar tarafından tasarlandığı ve oluşturulduğu için insan kaynaklı hatalara ve kötü niyetli saldırılara açıktır. Özetle, blok zincirler teoride doğaları gereği güvenlidir ancak uygulamada güvenlik önlemleri göz önünde bulundurularak tasarlanmalıdır.
Blokzincir tabanlı platformlar ve uygulamalar oluşturmak için kullanılan teknolojiler, güvenliği artırma potansiyeline sahip olsa da bir başlangıç noktası olarak görülmemelidir. Güvenlik uzmanları, yeni güvenlik yeteneklerini aktif olarak tasarlamadan, test etmeden, uygulamadan ve yönetmeden önce, ürün ve platform oluşturucularla iş birliği yaparak çıkabilecek sorunları belirlemelidir.
1. Esneklik ve kullanılabilirlik
Merkezi olmayan altyapı, saldırılara, kötü niyetli kullanıma ve kesinti sürelerine karşı direncin desteklenmesine yardımcı olur. Bu işlem aşağıdaki güvenlik açıklarını azaltır:
Dağıtık ağ altyapısı, tek bir veri tabanına saldırı gerçekleştirilerek kullanıcı verilerinin çalınması gibi bir senaryoyu imkansız hale getirir.
Merkezi olmayan DNS’ler, DDoS saldırılarında yedeklilik sağlar ve saldırının etkisini düşürür.
IoT sistemlerinde yönetimsel kontrolleri bir merkezden yürütmek yerine ağa dağıtmak, güvenlikle ilgili kararların ağın çevresinde alınmasını sağlar.
2. Veri bütünlüğü
Blok zincirlerindeki veriler dışarıdan değiştirilemez çünkü ağ düğümleri birbirlerini referans alır ve işlemleri doğrulamak için fikir birliği olması gereklidir. Bunula birlikte zincir dışında kalan veriler bozulmaya uğrayabilir. Blok zinciri tasarımlarının sağladığı veri bütünlüğü için en iyi örnekler arasında merkezi olmayan oylama, sağlık verileri paylaşımı ve merkezi olmayan meta veriler sayılabilir.
3. İzlenebilirlik
Şeffaflık ve izlenebilirlik blok zinciri tasarımlarının temelinde yer alır ancak güvenlik faydaları farklı uygulamalarda farklı şekilde ortaya çıkar. Örneğin, tedarik zincirlerinde dijital olarak dağıtık bir kayıt defteri kullanılması, ürünlerin yaşam döngüsü boyunca tüm nakliye işlemlerinin ve navlun bilgilerinin dış müdahalelere karşı korumalı bir şekilde saklanabilmesini sağlar. Finans sektöründe ödeme geçmişinin şeffaf ve değiştirilemez olması sayesinde merkezi bir komisyoncuya olan ihtiyaç ortadan kalkar. Blok zincirler, uluslararası nakit akışı işlemlerinde güvenliği ve gizliliği de iyileştirir.
4. Yazılım ve cihaz etkileşimlerinin doğrulanması
Bir blok zincirindeki işlemler her zaman finans temelli değildir ve herhangi bir doğrulanabilir etkileşim için kullanılabilirler. Yazılım güncellemelerinin doğrulanması, kötü niyetli "güncellemelerin" çoğalması nedeniyle iyi bir siber güvenlik uygulamasıdır. Blokzincir teknolojisi ile yazılım firmalarının çıkardığı güncelleme ve yamaların doğrulanması sağlanabilir. Bu sayede özellikle bir ağa sızmak için sıkça kullanılan IoT cihazlarına yapılan saldırılar önlenmiş olur.
5. Kişilerin doğrulanması
Blok zincirinin çeşitli bileşenleri kimlik koruması, kimlik doğrulama, erişim yönetimi ve daha fazlasına uygulanabilir. Bu yetenekler, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok sayıda güvenlik avantajı sunar:
Hassas veri koruması: Blokzincir teknolojisi, zincirde hangi bilgilerin depolanacağını değiştirebilir. Örneğin, kişisel bilgiler şifreli bir karma veri olarak saklanabilir.
Veri minimizasyonu: BT ekipleri, kriptografik teknikler kullanarak bir uygulamanın mümkün olan en az veri ile çalışmasını sağlayabilir.
Kimlik hırsızlığı önleme: Blokzincir teknolojisi, kimlik bilgilerini doğrulamak için kriptografik anahtarlar kullanır ve böylece kimlik hırsızlığını önler.
6. Mülkiyet doğrulama
Dijital defterler kullanılmadan önce çevrimiçi varlıkların sahipliğini kanıtlamak oldukça zordu. Fiziksel dünyada bile tapular yok edilebilir, sertifikalar ülke sınırlarının ötesinde her zaman geçerli olmayabilir ve yüz milyonlarca insan finansal hizmetlere erişimden yoksundur. NFT’lerin kriptografik anahtarlarla değiştirilemez bir mülkiyet kaydı oluşturma yeteneği, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok sayıda güvenlik avantajı sunar:
Öğrenciler, öğretmenler ve çalışanlar kendi NFT sertifikalarına sahip olabilir. Bu sayede sahte sertifikaların önüne geçilebilir.
İçerik oluşturucular, telif hakkı korumasını geliştirerek içerikleri üzerindeki hakları koruyabilir.
Mülk sahipleri, mülkiyet haklarını ve yetkilerini kolayca devredebilir.
Lüks markalar gibi üreticiler, orijinalliği sağlamak için ürünlerine NFT'ler ekleyebilir.
Blokzincir uygulamaları halihazırda güvenlik, kontrollü erişim, hesap verebilirlik, şeffaflık ve verimliliğe dayanan projelere güç veriyor. Güvenlik liderlerinin, bu kullanım örneklerini uygulamadan önce blokzincir teknolojisinin faydalarını ve risklerini iyi anlaması gerekiyor.
İlgili Postlar
Güçlü Şifre Nasıl Oluşturulur?
17 Eki 2022
Güvenlik