Kurumsal veri güvenliğini için en iyi 10 uygulama

Kurumsal veri güvenliğini için en iyi 10 uygulama

27 Eyl 2022

4 dk okuma süresi

Siber güvenlik, her gün ortaya çıkan yeni yöntemler ve yeni tehditler nedeniyle sürekli değişim gösteren, yakından takip edilerek proaktif olarak önlemler alınması gereken bir alan olarak dikkat çekiyor. Bu tehditler, fidye yazılımlarından yanlışlıkla kötüye kullanıma kadar birçok farklı biçimde karşımıza çıkabiliyor. Kurumlar açısından değerli verileri kaynağında koruyabilmek önemlidir ancak bulut servislerinin yaygın kullanımı ve çalışanların farklı cihazlarla mobil olarak verilere her yerden ulaşmak istemesi nedeniyle bunu başarabilmek giderek daha zor bir hal alıyor. Bu yazımızda işletmenizin verilerini korumak ve kötüye kullanımı önlemek için kurumsal veri güvenliği stratejinize dahil edebileceğiniz ipuçlarına yakından bakıyoruz.

1. Tüm kurumsal verileri kataloglayın

Verileri korumak için önce elde hangi verilerin olduğunu tam olarak bilmek önemlidir. Veriler, veri merkezleri, ağa bağlı depolama araçları, bilgisayarlar, mobil cihazlar ve bulut sunucularından oluşan dağıtılmış bir ağ boyunca akar ve burada saklanır. Güvenlik ekipleri bu verilerin nasıl oluşturulduğunu, kullanıldığını, saklandığını ve imha edildiğini anlamalıdır.

Bu nedenle atılması gereken ilk adım, kapsamlı bir veri envanteri oluşturmak ve bunu sürdürmektir. Sıradan verilerden hassas verilere kadar tüm veriler kataloglanmalıdır.

İşletmeler tarafından oluşturulan, depolanan ve kullanılan geniş veri yelpazesi, veri operasyonları için göz korkutucu bir görev olarak görülebilir. Bu nedenle süreci otomatikleştirmek için bir veri keşif aracı kullanmayı düşünebilirsiniz. Bu otomatik araçlar, yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verileri bulup tanımlayarak işleri kolaylaştırır.

2. Veri kullanımını anlayın

Veri tamamen statik bir varlık değildir. Uygulamalar tarafından kullanıldıkça ağda hareket eder. Dolayısıyla her bir verinin anlık durumu; hareket halinde, hareketsiz veya kullanımda olabilir. Verilerin nasıl ve ne zaman hareket ettiğini, işlendiğini ve saklandığını bilmek, gerekli korumanın daha iyi alınmasını sağlar.

3. Verileri kategorilere ayırın

Tüm veriler aynı değere sahip değildir. Örneğin, kişisel olarak tanımlanabilir bilgiler ve mali kayıtlar, teknik bir dokümandan çok daha değerlidir. Verilerin envanterini çıkardıktan ve kullanımını anladıktan sonra, her veriye bir değer atayın, kategorilere ayırın ve etiketleyin. Sınıflandırma etiketleri, verilerin değerlerine göre korunabilmesini sağlar. Kullanılan sınıflandırma terminolojisi, kuruluşunuzun ihtiyaçlarına göre belirlenir ancak veriler genellikle dört sınıfa ayrılır:

Halka açık veriler: İsteyen herkes serbestçe erişebilir

Dahili veriler: İşletme içinde kalması gereken veriler

Hassas veriler: Belirli şartları sağlayanların erişebildiği veriler

Gizli veriler: Yayınlanması işletme açısından sorun yaratacak veriler

Birçok veri keşif aracı, verileri bir veri sınıflandırma politikasına karşılık gelecek şekilde sınıflandırabilir ve etiketleyebilir. Bu araçlar ayrıca, kullanıcı erişimini kontrol etmek ve güvenli olmayan konumlarda depolamaktan kaçınmak için sınıflandırma ilkelerini uygulayabilir.

4. Veri maskelemeyi kullanın

Veri kaybına karşı kullanabileceğiniz güçlü silahlardan bir tanesi de çalınan bilgileri saldırgan için kullanılamaz hale getirmektir. Gizlilik araçları bu işlevi sağlar. Veri maskeleme, kullanıcıların gerçek verilerini göstermeden, gerçek verilere dayalı olarak oluşturulmuş veriler üzerinde görevlerin gerçekleştirmesini sağlar. Veri maskeleme teknikleri arasında şifreleme, karakter karıştırma ve karakter veya sözcük değiştirme bulunur.

5. Veri şifrelemeyi kullanın

Şifreleme, yalnızca izin verilen araçların verileri okuyabilmesini sağlar. Bunun için bir şifreleme algoritması ve gizli anahtarlar kullanır. Şifreleme, bir sürücüde, bir uygulama içinde veya aktarım sırasında depolanan veriler için kullanılabilir. İşletim sistemlerinde, uygulamalarda ve bulut platformlarında yaygın olarak bulunur. Şifrelenmiş veriler saldırganlar tarafından ele geçirilse bile okunamaz. Şifreleme değerli verileri korumanın en iyi yollarından bir tanesidir.

6. Güçlü erişim kontrolleri uygulayın

Değerli veriler, yalnızca işlerini yapmak için erişime ihtiyaç duyanlar tarafından erişilebilir olmalıdır. Hangi araçların hangi verilere erişebileceğini belirlemek ve bu araçların ayrıcalıklarını yönetmek için güçlü erişim kontrol mekanizmaları oluşturun.

Yetkilendirme ve erişim kontrolleri, parolalar, çok faktörlü kimlik doğrulama, ayrıcalıklı erişim yönetimi ve zorunlu erişim kontrollerine kadar uzanır. Güçlü erişim kontrolleri, anormallikleri veya kötüye kullanımı hızlı bir şekilde belirlemek için tam izleme ve denetim gerektirir.

7. Veri toplama ve saklama ilkeleri oluşturun

Veri toplama ve saklama politikaları, veri yönetimi ve koruması ile ilgili normları oluşturur. Bu politikalar aşağıdakilere ilişkin kurallar oluşturur:

Hangi veriler toplanacak

Ne zaman ve nasıl depolanacak

Hangi verilerin şifrelenmesi gerekecek

Verilere kimlerin erişim izni olacak

Veri kullanımı ve saklama ilkelerine uymayan veriler temizlenmelidir. Politikalar, dahili operasyonları desteklemenin yanı sıra GDPR ve CCPA gibi düzenlemelere uyum çabalarını da destekler.

8. Güvenlik eğitimleri düzenleyin

Siber güvenlik gibi veri koruma da bir ekip çalışmasıdır. Veri güvenliğinin önemi hakkında verilere erişimi olan çalışanları ve kullanıcıları eğitmelisiniz. Veri güvenliğindeki rolleri ve hangi verilerin paylaşılmaması gerektiği hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamalısınız.

9. Verileri yedekleyin

Erişilebilirlik ve bütünlük, güvenlik için gizlilik kadar önemlidir. Veri yedekleme bu işlevleri sağlar. Yedekler, verilerin farklı bir konumda bulunan kopyalarıdır. Yedeklemeler, çalışan kopyanın kullanılamaması, silinmesi veya bozulması durumunda verilerin geri alınmasını mümkün kılar.

Yedeklemeleri planlı bir şekilde gerçekleştirin. Tam bir veri kopyalama veya yalnızca verilerdeki değişiklikleri kaydeden bir yedekleme yapabilirsiniz. Ayrıca bir saldırı hedefi olabileceğinden, yedeklerinizi de korumalı olarak sakladığınızdan emin olun.

10. DLP (Data Loss Prevention) platformları kullanın

Veri kaybı önleme (DLP) platformları, veri güvenliği stratejisinin önemli bir unsurudur. DLP, hassas verilerin izlenmesini otomatikleştiren teknolojiler, ürünler ve tekniklerden oluşur. DLP koruma önlemleri, elektronik ortamdaki iletişimleri ve veri aktarımlarını gözden geçirmek için bazı kuralları kullanır. Verilerin kurumsal ağın dışına çıkmasını veya kuralların dışında kalan dahili kaynaklara yönlendirilmesini önlerler. DLP, kurumsal verilerin doğrulanmamış hedeflere aktarılmasını önlemek için de kullanılabilir.

İlgili Postlar

Akıllı ev güvenlik sistemleri ve IoT'nin rolü

Akıllı ev güvenlik sistemleri ve IoT'nin rolü

23 Nis 2024

Güvenlik
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr