Kritik sistemlerde cybersecurity - SCADA sistemleri

kritik-sistemlerde-cybersecurity-scada-sistemleri

24 Şub 2023

2 dk okuma süresi

SCADA sistemleri ve cybersecurity temelleri

Günümüzde otomatik kontrol sistemlerinin sayıları her geçen gün artmaktadır. Kurumları önemli bir iş yükünden kurtaran otomatik kontrol sistemleri, hız ve güvenlik gibi avantajlar da sağlar. Açılımı Denetleyici Kontrol ve Veri Toplama (Supervisory Control and Data Acquisition) olan SCADA sistemleri, kullanıcıların yerel ya da uzak endüstriyel süreçleri gerçek zamanlı veriler ışığında izlemesini, veri toplamasını, toplanan verileri işlemesini ve kayıt tutmasını sağlayan yazılım ve donanım teknolojilerini ifade eder.

SCADA sistemlerinin cyber security önlemlerinin alınması, kritik infrastruktürlerin güvenliğini sağlamak için hayati önem taşımaktadır. SCADA sistemleri, altyapılara yönelik kritik denetleme işlemlerini gerçekleştirdiği için, siber saldırganların hedefi konumundadır. SCADA güvenliği, işletmelerin cybersecurity yatırımının önemli bir bölümünü oluşturur.

SCADA sistemleri nedir?

İşletmelerin izleme, kontrol, veri toplama, kaydetme ve saklama noktasında yararlandıkları SCADA yazılımları, verileri işlemek ve kontrol süreçlerini otomatikleştirmek için makine öğrenimi ve derin öğrenmeden faydalanır. SCADA sistemleri, süreçlerin denetimi için çevre kontrol üniteleriyle donatılmıştır. Bu sensörlerden gelen veriler ile üretim süreçlerini anbean gözlemleme imkanı veren SCADA sistemleri, cybersecurity tehditlerine karşı kritik önem taşır.

Günümüzde otomasyonun kullanıldığı hemen her sistemde SCADA’dan faydalanmak mümkündür. SCADA sayesinde arızalanan sistemlere uzaktan müdahale edilebilir. Sensörleri belirli değerlere göre programlayıp, değerler değişiklik gösterdiğinde anında bilgi almak mümkündür. Bu sayede çalışanlar, süreçlerden her an haberdar olur ve gerektiğinde müdahale etme fırsatı yakalar.

Günümüzde SCADA pek çok sektörde aktif olarak kullanılmaktadır. Sensörler ile takip yapılabilecek hemen her sektörde SCADA’nın avantajlarından yararlanılır. Trafik kontrolünden hava kirliliği kontrolüne, otomotiv endüstrisinden gıda endüstrisine, kimya fabrikalarından elektrik üretim tesislerine kadar SCADA çözümleri birçok alanda tercih edilmektedir.

SCADA sistemlerinde cybersecurity riskleri

SCADA sistemleri, siber tehditlere karşı son derece savunmasız oldukları için pek çok güvenlik riski taşıyabilirler. Eğer kurumlar SCADA sistemlerini koruyacak önlemleri almazlarsa, bu durumun kritik sonuçları olabilir. Sensörleri ve sistemleri birbirine bağlayan SCADA sistemlerinde siber saldırganlar için pek çok saldırı noktası ortaya çıkar. Kullanılan akıllı şebeke sistemleri, yazılımsal açıklar yaratabilir. Ayrıca veri işleyen haberleşme sistemleri de SCADA çözümlerinin güvenlik riski oluşturabilecek bir başka işlevidir. 

SCADA sistemleri için cybersecurity önlemleri

İşletmelerin SCADA sistemlerini koruyabilmek için uygulayabilecekleri pek çok çözüm mevcuttur. Öncelikle sunucular ve bilgisayarlardan oluşan şirket sistemlerinde yetkisiz kod ve yazılım çalıştırmanın engellenmesi gerekmektedir. Dosyalarda gerçekleştirilecek silme, düzenleme ve erişim listesinde değişiklik gibi olayların kayıt altına alınması da büyük önem taşır.

SCADA sistemleri için özel güvenlik politikaları oluşturmak ve tüm aşamalara uygulamak cybersecurity noktasında kritik bir adımdır. Ayrıca kullanılmayan port ve servislerin engellenmesi de önemli bir güvenlik açığının giderilmesini sağlar. Kurum ağı kullanıcılarına yönelik ayrı kimlik doğrulama çözümleri tercih etmek, zararlı yazılımların tespiti için antivirüs ve dosya bütünlüğü kontrol yazılımları kullanmak, SCADA sistemlerinin güvenliğini sağlamada kritik rol üstlenir.

SCADA sistemlerinde cybersecurity incident management

SCADA sistemlerinde potansiyel olarak pek çok noktada güvenlik açığı bulunur. Siber saldırı sonucu ortaya çıkabilecek hasarı önlemenin bir yolu da incident management’tır. DevOps ya da IT operasyon ekiplerinin planlanmayan bir hizmet kesintisi neticesinde, hizmetleri çalışır duruma geri getirmek için kullanılan bir süreç olan incident management, operasyonların kesinti sürelerini minimuma indirir. Böylece işletmeler için olay sonrası zarar minimum seviyeye düşerken, şirket faaliyetlerinin devamlılığı sağlanır.

Incident management çözümü için personelin eğitimi kritik önem taşır. Yapılacak simülasyonlar ile kesinti yaşanan noktalarda hangi prosedürlerin uygulanacağı tespit edilebilir ve gerçek bir tehditle karşılaşıldığında operasyonları en hızlı biçimde aktif etmenin planları oluşturulabilir.

İlgili Postlar

Akıllı ev güvenlik sistemleri ve IoT'nin rolü

Akıllı ev güvenlik sistemleri ve IoT'nin rolü

23 Nis 2024

Güvenlik
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr