IoT teknolojisi eğitim dünyasını nasıl dönüştürüyor?
2 Eyl 2024
3 dk okuma süresi
Akıllı ev, akıllı şehir ve akıllı üretim uygulamalarında sıklıkla tercih edilen nesnelerin internetinin (IoT), günlük hayatta en çok karşımıza çıktığı alanlar arasında eğitim de bulunuyor. Bilgisayarların ötesine geçerek cihazları birbirine bağlama eğilimi, okulları ve üniversiteleri giderek daha fazla etkiliyor. Giderek daha fazla öğrenci derslerine bağlanmak için akıllı telefonlarından ya da tabletlerinden yararlanıyor.
Teknoloji hızla ilerlerken IoT eğitim kurumlarına birçok değerli araç sağlıyor. Bu araçlar kampüs güvenliğini artırmaktan öğrenmeyi daha ilgi çekici hale getirmeye ve öğretmenler için görevleri kolaylaştırmaya kadar pek çok noktada değer yaratıyor.
IoT teknolojileri eğitimde önemli rol oynuyor. Pazar araştırma şirketi eMarketer Retail'in yakın zamanda yayınladığı bir raporda 12 ila 17 yaş aralığındaki çocukların önemli bir kısmının (%82) akıllı telefon taşıdığı ve bunları hem öğrenme hem de eğlence için kullandığı vurgulanıyor. Cihazlarına derinden bağlı olan bu genç nesil söz konusu teknolojileri hayatlarının birçok alanına entegre ediyor.
Eğitimi geliştirme potansiyeli bulunan IoT, öğretmenlere öğrenci katılımını kolayca takip edebilme imkânı kazandırıyor. Sınıflara, kütüphanelere veya kafeteryalara stratejik olarak yerleştirilen sensörler öğrenci konum verilerini öğretmenlere göndererek katılımı doğru bir şekilde değerlendirmelerine olanak tanıyor. Ayrıca IoT öğretmenler için sanal veya uzaktan sınıf izlemeyi de kolaylaştırıyor.
Nesnelerin interneti uygulamaları öğretim ve öğrenim süreçlerini daha verimli, etkileşimli ve daha kapsayıcı hale getiriyor. Hem öğretmenler hem de öğrenciler için öğrenim sürecini etkili ve pratik çözümlerle buluşturan IoT teknolojisi eğitimde kalitenin artmasına yardımcı oluyor.
Nesnelerin interneti sayesinde sanal sınıflar, televizyonlar ve cep telefonları aracılığıyla mümkün hale geliyor. Bu sayede öğrenciler okulda olmasalar bile eğitime devam edebiliyor. Ayrıca sürükleyici öğrenme deneyimleri sunan IoT destekli grafik sınıfları ders kitaplarını canlandırmak için 3 boyutlu tasarımlar, renkler ve sesler kullanarak daha ilgi çekici bir öğrenme ortamı sağlıyor.
Erişilebilirlik araçları da IoT'nin eğitimde sunduğu önemli yenilikler arasında yer alıyor. Örneğin ses-metin dönüştürücüler gibi uygulamalar öğrencilerin daha verimli not almalarına yardımcı oluyor. Bu tür araçlar öğrencilerin öğrenme süreçlerini daha kolay ve erişilebilir hale getirerek eğitimde eşit fırsatlar sunmayı amaçlıyor. IoT'nin bu ve benzeri uygulamaları eğitim sektöründe öğrenme deneyimini dönüştürerek hem öğretmenler hem de öğrenciler için daha verimli ve etkili bir ortam yaratıyor.
Eğitim kurumlarında genel üretkenliği artırmanın bir yolu öğrencilerin ve personelin refahını sağlamaktan geçiyor. Nesnelerin interneti cihazları uyku düzenleri ve aktivite seviyeleri gibi sağlıklarını etkileyebilecek faktörlerin izlenmesine olanak tanıyor. Bu cihazlar öğrenci sağlığını yansıtan fizyolojik verileri toplayarak güvenli bir şekilde veritabanlarında saklıyor ve tıp uzmanlarının sağlık eğilimlerini analiz etmelerine, olası sorunları belirlemelerine yardımcı oluyor.
Akıllı tahtalar hem öğretmenler hem de öğrenciler için pek çok fayda sunuyor. Kullanıcı dostu ve güvenilir yapısıyla bu elektronik tahtalar ders kurulumunu ve sunumunu basitleştiriyor. Öğretmenlerin doğrudan tahtada görselleri görüntülemesine ve etkileşime girmesine olanak tanıyan bu teknoloji dersleri daha ilgi çekici hale getiriyor. Dokunmatik ekran işlevselliği öğretmenlerin içeriği değiştirmesini, görüntüleri taşımasını ve kolayca grafik oluşturmasını sağlayarak daha kişiselleştirilmiş bir öğrenme deneyimi sunuyor.
Bazı akıllı tahtalar akıllı kalemlerle çalışarak öğrencilerin renkli ve sesli 3D nesneler oluşturmasını da sağlıyor. Bu sayede öğrenciler daha etkileşimli ve görsel açıdan zengin bir öğrenme deneyimi elde ediyor. Ayrıca sesten metne dönüştürme özellikleri sayesinde öğretmenler derslerini notlara dönüştürüp doğrudan öğrencilere gönderebiliyor. Böylece zamandan tasarruf sağlanıyor ve erişilebilirlik artıyor.
IoT'nin eğitimdeki olumlu etkisi, özellikle engelli öğrenciler için büyük fark yaratıyor. Geleneksel eğitim araçları genellikle bu öğrencilerin özel ihtiyaçlarını göz ardı ederken IoT teknolojisi bu alanda önemli çözümler sunuyor. Örneğin disleksili öğrenciler için geliştirilen özel uygulamalar konuşulan dersleri metne dönüştürerek bu öğrencilerin metni okuyarak takip etmelerine olanak tanıyor. Bu sayede disleksili öğrenciler derslerde daha aktif bir şekilde yer alabiliyor.
İşitme engelli öğrenciler için ise IoT, sesi metne dönüştüren araçlar sunarak öğrencini dersi takip etmesine yardımcı oluyor. Benzer şekilde görme engelli öğrenciler için tasarlanmış özel tablet uygulamaları da IoT'nin sunduğu imkanlardan yararlanarak eğitimi daha erişilebilir hale getiriyor. Bu uygulamalar metni sese dönüştürerek öğrencilerin öğrenme deneyimini daha kişiselleştirilmiş ve verimli hale getiriyor.
Artırılmış gerçeklik çözümleri de IoT’nin eğitim sektöründeki uygulamaları arasında yer alıyor. Canlı etkileşime olanak tanıyan AR teknolojisi gerçek dünyaya ses, video ve grafik gibi materyallerin yerleştirilmesini sağlıyor. Böylece kavramları ve olayları ders kitaplarının ve geleneksel derslerin yapamayacağı şekilde hayata geçirerek öğretmeyi mümkün kılıyor.
İlgili Postlar