Gerçek dünyayı dijital içeriklerle zenginleştiren Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojisi genellikle akıllı telefonlar, tabletler, gözlükler veya özel donanımlar aracılığıyla kullanılıyor.
14 Ara 2023
2 dk okuma süresi
Gerçek dünyayı dijital içeriklerle zenginleştiren Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojisi genellikle akıllı telefonlar, tabletler, gözlükler veya özel donanımlar aracılığıyla kullanılıyor. Çevrede görülen gerçek dünya nesneleriyle dijital olarak entegre edilen sanal öğeleri bir araya getiren artırılmış gerçeklik teknolojisi grafik, ses, video ve GPS verileri gibi çeşitli verilerden yararlanıyor. Geleneksel AR içeriklerinde IoT cihazları, akıllı telefon ekranları, mobil kameralar kullanılarak gerçek dünyadaki dinamik görseller üzerine bir sanal katman yerleştiriliyor.
AR teknolojisi ilk etapta eğlence amaçlı olarak değerlendirilmiş olsa da günümüzde iş dünyasında da kullanılıyor. E-ticaret ve perakendeden otomotive, iş operasyonları yönetiminden eğitime, inşaat ve mimarlıktan savunma sanayine kadar pek çok alanda AR teknolojilerinden faydalanılıyor.
Artırılmış gerçeklik uygulamalarının bir sonraki aşaması için bulut servisleri kritik rol üstleniyor. AR bulutu sayesinde bulutta bulunan gerçek dünya deneyimlerinin kalıcı bir kopyası kullanılarak bu deneyimler paylaşılabiliyor.
Artırılmış Gerçeklik bulutu AR geliştiricilerinin herhangi bir yer, ürün ve daha fazlasına ilişkin AR deneyimlerini depolayabildiği çevrim içi bir alanı ifade ediyor. Şimdiki zamanın internet üzerinde bir kopyasını yaratan AR bulutu, restoranlar ve mağazalar gibi hizmet noktalarının konumuna ilişkin içerikleri anlık olarak sağlıyor.
AR bulutu, AR içerikleri geliştirmek için de büyük önem taşıyor. Google, Amazon ve Microsoft gibi bulut hizmeti sağlayıcıları tarafından geliştirilen bulut tabanlı kolay AR geliştirme platformları, farklı geliştiricilerin bu platformlardan yararlanarak kendi içeriklerini oluşturmasına ve yayınlamasına imkan tanıyor.
İçerik oluşturucular AR bulutu sayesinde; grafik tasarım, animasyon, IoT emülasyonu, bulutta uç analitiği vb. için bulut kaynaklarını kullanarak içerikler oluşturabiliyor. İçerikler AR bulut ortamında akıllı telefonlar ve VR cihazları yerine bulutta barındırılıyor. Dolayısıyla gereken GPU ve CPU işlem gücü bulut sistemi tarafından sağlanıyor. Böylelikle son kullanıcıların yüksek performanslı cihaz ya da donanım sahibi olmasına gerek kalmıyor. Yalnızca kamera, GPS, internet bağlantısı ve web tarayıcısı özelliklerine sahip bir cihaz kullanmak yeterli oluyor.
İnternette yüksek kaliteli içerik aramak için gereken zamandan ve emekten tasarruf sağlaması AR bulutunun birincil faydası olarak öne çıkıyor. AR bulutu teknolojisi yaygınlaşıp olgunlaştığında ulaşılmak istenen içeriğe AR setleri, tabletler ve akıllı telefonlar gibi cihazlarla kolayca erişileceği öngörülüyor.
Müşteri hizmetleri AR bulut sayesinde müşterilere uzaktan daha verimli hizmet sağlama fırsatı yakalıyor. Sorunlu ürün ya da hizmete yönelik içeriklerin gerçek zamanlı olarak görüntülenebilmesi sayesinde problemler hızla tespit edilebilip çözülebiliyor.
AR bulut teknolojisinin siber güvenlik noktasında da işletmelere fayda sağlayacağı öngörülüyor. Siber güvenlik uzmanlarının günümüz internet sistemine kıyasla daha güvenli içerik teslim çözümleri geliştirmek için AR bulutunun altyapısından faydalanması bekleniyor.
AR bulutunun artırılmış gerçeklik alanında fütüristik ürün geliştirmeye öncülük edeceği tahmin ediliyor. İşletmeler AR teknolojisini kullanmanın değerini ve yatırım getirisini bugünden görebiliyor. Pek çok işletme üçüncü taraf ortaklarla Kendin Yap (DIY – Do It Yourself) iş birlikleri için AR bulut teknolojisini değerlendiriyor. Kurumlar çalışanlarını sanal ve gerçek dünya içeriğini birleştiren sürükleyici ve gerçekçi deneyimler aracılığıyla eğitebiliyor.
AR bulut tabanlı gerçek dünya haritalaması şirketlerin kullanım örneklerini genişletmesine olanak tanıyor. Gerçek dünya haritalamasındaki gelişmelerin artmasıyla birlikte mevcut AR geliştirme çerçevesinin bu verilerden yararlanacak şekilde dönüşmesi bekleniyor. Bu durumun iş dünyasında çok daha fazla yeni kullanım senaryosunun hayata geçmesini sağlayacağı ve dolayısıyla AR bulutuna olan talebin de artacağı tahmin ediliyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital Dönüşüm