İdeal bir Ağ Yönetim Sistemi nasıl olmalıdır
20 Haz 2022
3 dk okuma süresi
Bir kuruma ait ağa bağlı tüm cihazların durumunun gerçek zamanlı olarak izlenebilmesine ve yönetilebilmesine olanak tanıyan Ağ Yönetim Sistmeleri (Network Managment Systems) sağlıklı işleyen bir iletişim ve veri paylaşımı açısından hayati bir görevi yerine getiriyor. Günümüzde iş süreçlerinin tamamen dijital ortamda yürütüldüğünü göz önünde bulundurursak, bir ağda meydana gelebilecek kısa veya uzun süreli kesintilerin tüm iş süreçlerinin durmasına neden olacak kadar büyük bir risk taşıdığı rahatlıkla görülebilir.
Ağ yönetim sistemleri, bir ağ altyapısını yönetmek, işletmek ve kesinti olmadan çalışmasını sağlamak için kullanılan araçları ve uygulamaları içerir. Ağ yöneticilerine sunduğu anlık verilerle ağın durumunun analiz edilebilmesini sağlar ve ortaya çıkması muhtemel hataların önceden tespit edilebilmesi gibi görevleri de üstlenir.
Ağ Yönetim Sistemleri ile tüm ağ tek bir noktadan yönetilirken ağ cihazlarının durumları ve kullanım miktarları da anlık olarak raporlanır. Eğer ağda anormal bir veri trafiği gerçekleşirse sorunun nerede oluştuğu tespit edilerek ağ yöneticilerinin tıkanıklığı gidermek için çözüm üretmesi sağlanır.
Ağ Yönetim Sistemleri şirket içinde bir sunucu bilgisayara kurularak kullanılabileceği gibi yazılımın satın alındığı firmanın bulut servisi üzerinden de yönetilebilir. Eğer şirket içinde bir sunucuya kurulması planlanıyorsa yazılımı yönetmek ve gerektiğinde yükseltmeleri kurmak gibi işler için ek bir personel maliyeti ve efor getireceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Ağ Yönetim Sistemleri, ağ yöneticileri tarafından temel olarak aşağıdaki işlevler için kullanılır;
Ağ performansı izlemek ve gerektiğinde müdahale etmek.
Cihazların doğru şekilde yapılandırıldığını ve sağlıklı bir şekilde çalıştığını kontrol etmek.
Bant genişliği ve gecikme süresi gibi çeşitli metriklerle ağ performansını analiz etmek.
Ağda meydana gelen herhangi bir aksaklık durumunda ilgili kişilerin anlık bildirim almasını sağlamak.
İdeal bir Ağ Yönetim Sistemi bu görevleri eksiksiz olarak yerine getirmeli ve ağ yöneticilerinin işini kolaylaştıracak ek özellikler sunmalıdır. İnnova tarafından geliştirilen ağ yönetim sistemi Network 360, kullanıcı dostu arayüzlerle sunduğu gelişmiş özellikler sayesinde ağ performansını en üst seviyeye çıkarmaya yardımcı olur. Her bir modülünde bulunan yardım açıklamaları sayesinde üst düzey ağ yönetim bilgisine sahip olmayan kullanıcılar da ağın yönetiminde görev alabilir. Ayrıca Network 360 Ağ Yönetim Sistemi’ni satın alan kurumlara İnnova’nın uzman mühendisleri tarafından kapsamlı bir destek hizmeti de verilir.
İdeal bir Ağ Yönetim Sistemi’nde olması gereken fonksiyonların çok daha fazlasını bünyesinde barındıran Network 360 aşağıdaki özellikleri ile öne çıkıyor;
Özelleştirilebilir Gösterge Paneli
Her kurumun ağ performansı öncelikleri farklılık gösterdiği için anlık olarak takip etmek isteyeceği metrikler de farklı olacaktır. Network 360’ın kurumların tercihleri doğrultusunda özelleştirilebilen gösterge panelleri performans takibi açısından ağ yöneticilerinin işlerini çok kolaylaştırır. Ağdaki kritik göreve sahip cihazların bilgileri, ağın performans özeti, alarmlar, topoloji haritası, olay kayıtları ve en önemli 10 performans göstergesi bu panoda görüntülenebilir.
Ağ Keşfi
Network 360’ın içinde bulunan keşif modülü ile belirli ağ ekipmanlarının bilgilerine erişmek için özelleştirilebilen taramalar yapılabilir. İstenen IP bloklarına ait tarama işlemleri otomasyona bağlanabilir. Ağ cihazları marka ve modellerine göre gruplanarak tarama süreçlerinden hariç tutulabilir ya da dahil edilebilir.
Haritalama
Geniş bir alana yayılmış ağa sahip olan kurumlar, sahadaki her bir cihazı harita üzerinden takip edebilir. Eğer istenirse filtreler tanımlanarak ağ cihazları hakkında geçmişe dönük ayrıntılı raporlar alınabilir.
Alarmlar
Ağın genel performansını etkilemesi muhtemel arıza ya da kesinti senaryoları için ağ yöneticileri tarafından alarmlar tanımlanabilir. Her bir alarm devreye girdiği anda konu ile ilgili çalışanları SMS ve e-posta ile bilgilendirecek şekilde kurgulanabilir.
Raporlama
Gelişmiş raporlama yeteneği ile donatılmış olan Network 360 ile hazırlanan raporlar filtrelenebilir ve ilgili kişilerle paylaşılmak üzere dışarı aktarılabilir. Hazırlanacak raporlar önceden zamanlanarak otomatik olarak istenen kişilere gönderilmesi sağlanabilir.
Arıza Bildirimi
Ağda meydana gelebilecek her türlü arıza durumunda problemin hızlı bir şekilde giderilmesi için arıza bildirim kayıtları oluşturulabilir ve aynı şekilde giderilen arızaların bildirimi kolayca kaldırılabilir.
Konfigürasyon Yönetimi
Ağ yöneticileri, Network 360’ın konfigürasyon yönetimi panelinden ağ ekipmanlarına ait zamanlanmış tüm konfigürasyonları görüntüleyebilir.
Yönetim Bilgi Tabanı
Ağ cihazlarından alınan Basit Ağ Yönetim Protokolü (SNMP) verileri, Yönetim Bilgi Tabanına (MIB) göre derlenir. MIB’lerin cihazlara eklenmesi mümkündür ve cihazlardan alınan tüm veriler tek bir bilgi tabanında görüntülenebilir.
Pollers
SNMP ile ağ cihazlarından toplanabilen performans verilerinin anlık olarak takip edilebilmesi için kurallar oluşturulabilir. Ağ yöneticileri oluşturdukları kuralları diğer cihazlara şablon olarak atayabilir.
URL İzleme
URL performansı izlenerek olası performans tehditlerine karşı önlem alınması ve gerekli durumlarda alarmlar oluşturulması mümkündür.
WMI Takibi
Windows sunucuları, Windows WMI izleme protokolü aracılığıyla düzenli takip edilerek, 7 gün 24 saat azami performansla çalıştıklarından emin olunabilir.
Kullanıcı Yönetimi
Ağ yöneticileri ağa bağlı tüm kullanıcılara dair bilgilere tek bir ekrandan ulaşabilir, yeni kullanıcı ekleyebilir, kullanıcıların ağdaki hareketlerini takip edebilir ve kullanıcı kayıtlarını silebilir.
İlgili Postlar
Dijital iş gücü nedir?
25 Eyl 2024
Dijital Dönüşüm