15 Kas 2022
2 dk okuma süresi
Antivirüs yazılımları, bir bilgisayara bulaşan virüsleri tespit edip silebilen ve aynı zamanda diğer bilgisayarlara bulaşmasını da engelleyen programlar olarak hayatımıza girdi. Aradan geçen yıllarla birlikte kötü amaçlı yazılım türlerinin artması ve yeni yöntemlerin kullanılmaya başlanması sonucu bu basit virüsten korunma görevlerine ek olarak daha gelişmiş güvenlik fonksiyonları da sunmaya başladılar. Günümüzün modern antivirüs yazılımları artık sadece virüsleri bulup engellemenin çok ötesine geçmiş olsalar da halen bu isimle anılmaya devam ediyorlar.
Bir antivirüs yazılımı kullanarak; kimlik bilgisi çalma, izinsiz kripto para madenciliği yaptırma, klavye vuruşlarını kaydetme, Ransomware saldırısı ile dosyaları şifreleyerek fidye isteme, Trojan ile bilgi çalma ve sosyal medya hesaplarını ele geçirerek dolandırıcılık yapma gibi pek çok siber saldırı yöntemine karşı önlem alınabiliyor.
İlk jenerasyon antivirüs yazılımları sadece bilinen virüsler için bilgisayarları tarama becerisine sahipti. Günümüzün modern antivirüs yazılımları ise davranış analizi ve sezgisel tespit gibi teknolojilerin verdiği güçle daha önce hiç karşılaşılmamış tehditleri bile algılayabiliyor. Makine öğrenimi ve bulut destekli teknolojiler sayesinde her gün ortaya çıkan binlerce yeni tehditten korunmak mümkün hale geliyor.
Bilinen ilk bilgisayar virüsünün ortaya çıkması 1971 yılına kadar uzanıyor. 70’lerin önemli bilgisayar üreticilerinden Digital Equipment Corporation (DEC) bilgisayarlarda çalışan Creeper adlı bu virüsü silmek için kodlanmış olan Reaper adlı program tarihteki ilk antivirüs olarak biliniyor. Aslında sadece deneysel amaçlı olarak yazılmış olan Creeper ve onu silen Reaper, o zamanlar henüz virüs ve antivirüs olarak isimlendirilmemişti. Zararlı yazılımlara ilk kez “bilgisayar virüsü” adının verilmesi, bilgisayar bilimci Frederick B. Cohen tarafından 1983 yılında gerçekleşti.
Ticari anlamda ilk antivirüs programı olarak Andreas Lüning ve Kai Figge’nin kurusu olduğu G Data Software firmasının Atari ST için 1987 yılında piyasaya çıkardığı yazılım gösterilebilir. Aynı yıl, John McAfee’nin çıkardığı McAfee antivirüs ve bugün ESET olarak yoluna devam eden NOD antivirüs de pazara sunuldu.
İnternet bağlantısı yaygınlaşmadan önce, bilgisayar virüsleri disketler aracılığıyla yayılıyordu. Antivirüs yazılımları kullanılsa bile yeni virüsler için güncellemeler çok seyrek yapılabildiği için etkileri kısa sürede azalıyordu. İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte virüs sayısında ve siber saldırılarda patlama yaşandı. Aynı zamanda antivirüs programları da sürekli güncel kalmayı başararak etkinliklerini artırdı.
En yaygın antivirüs programları; anti-malware, anti-spyware, tarayıcı güvenliği ve ağ güvenlik duvarlarıdır. İşletmeler ayrıca e-postaları potansiyel virüslerden korumak için kimlik avı koruması ve önemsiz posta filtreleri de kullanabilir.
Anti-malware, çok çeşitli bilgisayar tehditlerine karşı koruma sağlar. Bir bilgisayarı devre dışı bırakmak veya zarar vermek için tasarlanmış her bir yazılım “kötü amaçlı yazılım” olarak sınıflandırılır. Trojan (Truva atı) olarak adlandırılan bazı kötü amaçlı programlar yasal yazılım kılığına girer ve yüklendikten sonra bilgisayarları bozar. "Solucan" adı verilen diğer kötü amaçlı yazılım türleri ise kendilerini kopyalayabilir ve birçok farklı dosya aracılığıyla hızla yayılabilir.
Anti-spyware (casus yazılım önleme) araçları, gizliliği ihlal eden programları tespit etmek ve engellemek için tasarlanmıştır. Casus yazılım, önemli bilgileri gizlice toplayan ve hackerlara ileten zararlı bir yazılım türüdür. Bu tür virüsler genellikle şifreler ve kredi kartı numaraları gibi hassas bilgileri toplar.
Son 30 yılda teknolojide yaşanan gelişmeler, internetin yaygınlaşması ve bilgisayar sistemlerinin gücünün artması neticesinde siber tehditler de önemli bir değişime uğradı. Modern antivirüsler, kötü amaçlı yazılımlarla mücadelede çok katmanlı bir siber güvenlik çözümü haline geldiler. Gelişmiş özelliklere sahip antivirüs yazılımları, önemli verilerin şifrelenerek saklanması, ağa bağlı cihazların izlenmesi gibi ek özellikler de sunuyorlar.
Kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen antivirüsler arasında; ESET, BitDefender, AVG, Norton, Kaspersky, Trend Micro, Panda, McAfee ve F-Secure sayılabilir.
İlgili Postlar
Güçlü Şifre Nasıl Oluşturulur?
17 Eki 2022
Güvenlik