Wi-Fi teknolojisi özellikle de Wi-Fi 6E, işletmelerin bağlantı yeteneklerini optimize etmelerinde kritik rol üstleniyor.
6 Kas 2023
2 dk okuma süresi
Wi-Fi teknolojisi özellikle de Wi-Fi 6E, işletmelerin bağlantı yeteneklerini optimize etmelerinde kritik rol üstleniyor. Kablosuz iletişim teknolojierindeki en son standardı temsil eden Wi-Fi 6E, önceki Wi-Fi nesillerine kıyasla önemli geliştirmeler barındırıyor. Kablosuz ağların hızını ve güvenilirliğini artıran Wi-Fi 6E, böylece kesintisiz iletişim ve veri aktarımını iyileştiriyor.
Wi-Fi 6E kurumsal bağlantının dönüştürülmesinde önemli rol oynuyor. Giderek artan sayıda kullanıcı ve giderek karmaşıklaşan iş uygulamaları için kablosuz iç mekan bağlantısında ilk tercih olan Wi-Fi, aynı zamanda 5G uygulamalarının performansını destekleyen tamamlayıcı bir teknoloji olarak konumlanıyor. Wi-Fi ve 5G gibi kablosuz iletişim teknolojieri, kullanıcıların gün boyunca bir yerden bir yere hareket ederken kesintisiz bağlantıya sahip olmasını sağlıyor.
Günümüzde operatörler son teknolojiye sahip internet ağları tasarlamaya çalışıyor. Bunu yaparken Wi-Fi veya 5G arasında bir seçim yapmak yerine bu iki teknolojinin nasıl bir arada kullanılarak kesintisiz bir ağ yaratılabileceği araştırılıyor.
Yönetim danışmanlığı şirketi Analysis Mason'ın 2021 tarihli raporuna göre hem kurumlar hem de son kullanıcılar tarafından oluşturulan internet trafiğinin çoğunu Wi-Fi teknolojisi üstleniyor. Günümüzde başta bulut bilişim olmak üzere işletmelerin iş süreçlerine değer katan pek çok güncel çözüm yüksek bant genişliklerine ihtiyaç duyuyor. En yeni Wi-Fi standardı olan Wi-Fi 6E, lisanssız 6 GHz spektrum bandının kilidini açarak işletmelerin yüksek bant genişliği gereksinimlerini karşılıyor. Araştırma şirketi IDC’nin kurumsal WLAN pazarı raporuna göre 2023 sonuna kadar 473 milyon Wi-Fi 6E cihazının satışa sunulması bekleniyor.
Wi-Fi'nin başarısında uygun fiyatlı olması ve sürdürülebilir yapısı önemli rol oynuyor. Ek olarak Wi-Fi bağlantısı minimum düzeyde harici altyapı gerektiriyor. Düşük güç tüketimine sahip bir teknoloji olan Wi-Fi, ağır ve yalıtımlı dış duvarlara nüfuz etmek için 5G ve diğer hücresel çözümlerin yüksek güç seviyelerine ihtiyaç duymuyor.
Güçlü bir Wi-Fi bağlantısı, işletmelerin çoğu iç mekandaki dijital ihtiyaçlarını karşılıyor. 5G ise genellikle dış mekan bağlantısını kolaylaştırmak için değerlendiriliyor. Wi-Fi 6E ve 5G, fabrika yönetimi gibi uygulamalar için kesintisiz, uygun maliyetli kapsama sağlamak amacıyla kurumsal ortamlarda birlikte kullanılıyor.
Wi-Fi ve 5G'nin birlikte kullanılarak iç ve dış mekan konumları arasında geçiş yaparken bile optimize edilmiş bir bağlantı sunulabiliyor. Böylelikle bağlantıda herhangi bir aksama olmadan iş süreçlerinde devamlılık sağlanıyor.
5G'nin mevcut Wi-Fi ağlarına yerleştirilmesi, akıllı şehirleri destekleyen yüksek verimli ağlar için de büyük değer taşıyor. IoT cihazlarından anlık olarak yüksek miktarda veri transfer edip analiz edebilme yeteneği akıllı şehir uygulamalarının gelişmesinde anahtar rol üstleniyor.
Wi-Fi 6E özellikle yüksek yoğunluklu ağ ortamlarında, akıllı şehir çözümlerinde, konferans merkezlerinde ve geniş bant gerektiren uygulamalarda bağlantı ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlıyor. Kablosuz bağlantıların geleceğinde önemli bir rol oynayacak olan bu teknoloji önceki Wi-Fi nesline kıyasla çok önemli gelişmeler vadediyor.
Daha geniş frekans aralığı sayesinde çok daha yüksek veri iletim hızları
Daha düşük gecikme süreleri ile daha akıcı hale gelen canlı veri akışı (Örn: Video ve oyun)
Aynı anda daha fazla cihaz bağlantısı, yani daha fazla veri kaynağı
Daha güçlü güvenlik protokolleri ve şifreleme yöntemleri
Günümüz iş dünyasında internet bağlantısı geçmişte hiç olmadığı kadar değer taşıyor. Dijital dönüşümle beraber iş süreçlerinin dijitalleşmesi, kurumlara verimlilik noktasında büyük faydalar sağlarken, iş süreçlerini internet teknolojilerine mutlak bağımlı hale getiriyor. Wi-Fi 6E ile birlikte işletmelerin çok daha güçlü ve güvenli bir internet altyapısına kavuşması öngörülüyor. 6 GHz bandının avantajlarıyla birlikte iş süreçlerinde daha fazla veriyi değerlendirme şansı doğuyor. Bu nedenle kurumsal bağlantı standartları hızla gelişirken, BT liderlerin geleceğe yönelik ağ planlamalarında Wi-Fi 6E ile 5G’yi bir arada düşünmesi gerekiyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital Dönüşüm