Günümüzde pek çok büyük şirket iş süreçlerinde karmaşık ve dağıtılmış ağlar kullanmak zorunda kalıyor.
20 Eyl 2023
3 dk okuma süresi
Günümüzde pek çok büyük şirket iş süreçlerinde karmaşık ve dağıtılmış ağlar kullanmak zorunda kalıyor. Kendi cihazını getir politikaları ve hibrit ya da uzaktan çalışma uygulamaları, kurumların ağ sistemlerini giderek daha karmaşık hale getiriyor. Tüm bu unsurlar, hizmet sağlayıcıların ağ üzerindeki faaliyetlere yönelik görünürlüğü artırmalarını da zorlaştırıyor. Bu nedenle hizmet sağlayıcıların güçlü ağ keşif araçlarından yararlanmaları, cihazları ve faaliyetleri sorunsuz bir biçimde tanımlayabilmeleri için kritik önem taşıyor.
Bir bilgisayar ağı içinde bulunan cihazları, kaynakları ve bağlantıları tanımlama ve tespit etme sürecini ifade eden ağ keşfi, ağ yöneticilerinin veya otomasyon araçlarının ağın fiziksel ve mantıksal yapısını anlamalarını ve ağdaki cihazları izlemelerini sağlıyor. Böylelikle ağ keşif yönetimi platformları, müşterilerin yerel ağına bağlı olan tüm donanım ve yazılımların görünürlüğünü artırarak ağ haritaları oluşturuyor. Servis sağlayıcılar bu haritalar üzerinden altyapı kontrolünün geliştirilmesini, cihaz envanterlerinin oluşturulmasını ve en uygun güvenlik önlemlerinin alınmasını sağlıyor.
Ağ keşfi sayesinde müşterilerin hangi cihazlara sahip olduğu ve birbirleriyle nasıl iletişim kurduklarına ilişkin detaylı bir görüş elde ediliyor. Bu sayede karmaşıklıkları anlamak, sorunları tanımlamak ve gidermek kolaylaşıyor.
Günümüzün değişen çalışma modelleri nedeniyle ağ keşfi giderek daha kritik bir hale geliyor. Ağ haritaları, müşterinin büyümeye karar vermesi durumunda sağlam bir temel oluşturuyor. Ağ keşfi, her ölçekteki işletmeye büyük faydalar sunuyor ve istemci ağları üzerinde daha fazla kontrol imkanı veriyor.
Ağın tam görünürlüğü
Günümüzde servis sağlayıcılar ancak gelişmiş bir ağ keşif yönetimi platformu kullanarak ağ üzerinde tam görünürlük elde edebiliyor. Bu sayede operatörler ağdaki tüm cihazları, kaynakları, bağlantıları ve trafiği izleme fırsatı yakalıyor.
Performans
Ağ performansını sürekli olarak izleyen ve analiz eden ağ keşif platformları, ekiplere ağ sorunlarını hızla tespit etme ve performansı optimize etme imkanı sunuyor. Operatörler, ağlarını daha verimli hale getirerek müşteri memnuniyetini artırabiliyor.
Güvenlik
Servis sağlayıcılar ağlarını tehditlere karşı korumak için gelişmiş bir ağ keşif yönetimi platformu kullanarak güvenlik açıklarını tespit etme ve önleme yetenekleri kazanıyor.
Veri yedekleme ve kurtarma
Pek çok ağ keşif yönetimi platformu, veri yedekleme ve felaket kurtarma süreçlerini yönetmeye yardımcı oluyor. Böylece veri kaybı minimuma iniyor ve müşteri memnuniyeti artıyor.
Raporlama ve analiz
Ağ keşif yönetimi platformları, servis sağlayıcılara önemli verileri raporlama ve analiz etme yeteneği sunuyor. Bu sayede ağın kullanım trendlerini anlamak ve etkin bir kapasite planlaması yapmak mümkün oluyor.
İnnova tarafından geliştirilen bağımsız ağ keşif yönetimi platformu Cossmos, üst düzey ağ kabiliyetleriyle fark yaratıyor. Telekom servis sağlayıcıları için özel olarak tasarlanan Cossmos, farklı erişim türlerine sahip çeşitli ağ cihazları aracılığıyla ağ envanterini keşfetmek için adaptörler kullanıyor. Cossmos, dinamik adaptör yeteneği sayesinde servis sağlayıcılara ağ ögelerini keşfetme, depolama ve yönetme yeteneği sunuyor. Ölçeklenebilir mikro hizmet mimarisiyle veri tabanı ve uygulama kapasitesini yalnızca gerektiği seviyede kullanan Cossmos, böylelikle ağ ögelerini yüksek performans ve verimlilikle keşfediyor. Marka ve cihaz bağımsız bir çözüm olan Cossmos, İnnova’nın güvencesiye hızlı ve kolay entegrasyon imkanı sağlıyor.
Otomatik keşif ve veri toplama
Otomatik keşif ve veri toplama özelliği sunan Cossmos, kullanıcılar tarafından tanımlanan keşif, toplama, denetim ve topoloji işlerini belirli dönemlere, yönetilen öge gruplarına ve etki alanlarına atanmasına olanak tanıyor.
Denetim
Denetim noktasında Cossmos ilk olarak haritalama profillerini oluşturuyor ve ağın anlık görüntüsünün alınmasını sağlıyor. Ağın keşfedilmesiyle beraber sonuçları raporlamak için programlanmış denetimi çalıştıran Cossmos, bu sayede veri tutarsızlıklarını araştırıyor.
Topoloji
Cossmos, fiziksel ve hizmet topolojilerini tespit ederek görselleştiriyor. Elde edilen ağ bilgilerini Oracle Graph veritabanına depolayan Cossmos, bu verileri tüm ağı farklı formatlarda görselleştirmek için kullanıyor.
Raporlama
Raporlama noktasında gelişmiş seçenekler sunan Cossmos, kullanıcıların raporları özelleştirmesine de imkan tanıyor. Raporlamayı anlık olarak sağlayabilen Cossmos, yöneticilere ihtiyaçlar doğrultusunda hangi veri kümelerine yönelik rapor alınmasını gerektiğini belirleme ve görselleştirme türlerini seçme olanağı sunuyor. Ek olarak Cossmos, daha sonradan gönderilmek üzere raporların zamanlanmasını mümkün kılıyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital DönüşümStratejik inovasyon nedir?
25 Eki 2024
Dijital Dönüşüm