Kurumsal ve halka açık blok zinciri arasındaki farklar nelerdir?

Blok zinciri teknolojisinin potansiyel iş değerlerini tam olarak ortaya çıkarabilmek için CIO’ların kurumsal ve halka açık blok zinciri arasındaki farkları anlamaları büyük önem taşıyor.

Kurumsal ve halka açık blok zinciri arasındaki farklar nelerdir?

11 Eki 2023

2 dk okuma süresi

Blok zinciri teknolojisinin potansiyel iş değerlerini tam olarak ortaya çıkarabilmek için CIO’ların kurumsal ve halka açık blok zinciri arasındaki farkları anlamaları büyük önem taşıyor. Üçüncü taraf doğrulama gerektirmeden verileri halka açık bir deftere kaydeden blok zincirinde veriler ağdaki kimliği belirsiz diğer kişiler tarafından onaylanıyor. Bu algoritma, blok zincirdeki verilerin son derece güvenli bir biçimde korunmasını sağlıyor.

Halka açık blok zinciri nedir?

Halka açık bir blok zincirindeki bilgileri merkezi olmayan, eşler arası (P2P) bir bilgisayar ağı üzerinde depolanan ve dağıtılan işlem verileri oluşturuyor. Blok zincirde kullanıcılar anonim konumda yer alıyor. Eklenen verilerin gerçekliği ise algoritma üzerinden fikir birliğiyle onaylanıyor. Blok zincirinin dağıtılmış defteri, bilgilere her zaman erişebilmeyi mümkün kılıyor. Günümüzde en bilinen halka açık blok zinciri kullanımları arasında kripto paralar ve NFT’ler yer alıyor. 

Performans ve ölçeklenebilirlik halka açık blok zincirinin en önemli dezavantajları arasında gösteriliyor. Halka açık blok zinciri sistemlerinin desteklenmesi önemli bir maliyet gerektiriyor ve işlem sayısı arttıkça daha az sürdürülebilir hale geliyor. Ek olarak artan işlem hacmi aynı zamanda ölçeklendirme kapasitesini de düşürüyor. Halka açık blok zinciri, özellikle kripto paralar için kullanıldığında çok büyük miktarda enerji tüketiyor.

Kurumsal blok zinciri nedir?

Halka açık ve kurumsal blok zinciri arasındaki temel farkı izin seviyeleri oluşturuyor. Kullanıcılar kurumsal blok zincirine erişmek için kendilerine atanmış anahtarlar aracılığıyla kapalı bir ağa erişim sağlıyor. Blok zincirinin sahibi olan şirket, ağdaki verileri kimlerin görüntüleyebileceğini ve değiştirebileceğini belirliyor.

Kurumsal blok zincirler hem işletmeden tüketiciye hem de işletmeden işletmeye uygulamalar için kullanılıyor. Bir tür B2B uygulaması olan konsorsiyum blok zinciri hem halka açık hem de kurumsal blok zincirlerin özelliklerini birleştiriyor. Halka açık blok zincirinin açık sistemini veya tek bir varlık tarafından kontrol edilen kurumsal blok zincirinin kapalı sistemini kullanmak yerine konsorsiyum blok zinciri birden fazla kaynak tarafından yönetiliyor.

Kurumsal blok zinciri nerelerde kullanılıyor?

Bankacılık sektörü kurumsal blok zincirinin en yoğun kullanıldığı alanların başında geliyor. Aynı zamanda kimlik yönetimi ve NFT gibi çok sayıda güvenli işlem içeren iş süreçleri de yine kurumsal blok zincirinden yararlanıyor. Ancak bu teknolojinin kullanım alanı bu örneklerden çok daha fazlasını kapsıyor. Blok zinciri; tedarik zinciri yönetimi, konaklama ve sağlık hizmetleri operasyonlarını da destekliyor.

Blok zinciri ayrıca sahte reçeteli ilaçların azaltılmasında da önemli rol oynuyor. Kurumlar, ilaç türlerini ve parti numaralarını bir blok zincirine kaydederek tedarik zincirindeki sahte reçeteli ilaçların tespit edilmesini sağlıyor.

Blok zinciri önemli bir finansal kaynak ve değişim yönetimi yatırımı gerektiriyor. Bu nedenle blok zincirini iş süreçlerine dahil etmek isteyen CIO’ların iş süreçlerini kapsamlı bir biçimde incelemesi gerekiyor. Hangi alanlarda blok zincirinden yararlanılabileceğinin tespit edilmesi yatırımlardan beklene geri dönüşün alınabilmesi için kritik önem taşıyor. 

İş süreçlerinde blok zincirinin kullanılması işlemleri çok daha verimli bir noktaya taşıyor. Örneğin, popüler bir blok zincir uygulaması olan akıllı sözleşmeler aracılığıyla işlemlerin ve diğer süreçlerin otomatikleştirilmesi verimliliği ve güvenliği artırıyor. CIO’ların bir blok zinciri projesine yatırım yapmadan evvel hangi sorunları çözmeye çalıştıklarını ve ne tür bir blok zinciri kullanarak mevcut problemleri aşabileceklerini analiz etmeleri gerekiyor. Bu sayede kurumlar yaptıkları yatırımlardan en yüksek faydayı elde edebiliyor ve BT harcamaları belli bir seviyede tutularak verimlilik ve güvenlik en üst noktaya taşınabiliyor.

İlgili Postlar

Kuantum bilgisayarları ve siber güvenlik: Geleceğin güvenlik çözümleri

Kuantum bilgisayarları ve siber güvenlik: Geleceğin güvenlik çözümleri

13 Eyl 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr