En iyi 10 yapay zeka uygulaması (2023)

Teknoloji şirketlerinin son 10 yılda yapay zeka teknolojilerine yaptıkları yatırımlar sayesinde günümüzde birbirinden başarılı yapay zeka çözümleri karşımıza çıkıyor.

Üretken yapay zeka 2023

11 Ara 2023

3 dk okuma süresi

Teknoloji şirketlerinin son 10 yılda yapay zeka teknolojilerine yaptıkları yatırımlar sayesinde günümüzde birbirinden başarılı yapay zeka çözümleri karşımıza çıkıyor. Temelde insanın düşünce biçimini taklit ederek geliştirilen yapay zeka uygulamaları finanstan sağlığa, eğitimden eğlenceye, ulaşımdan siber güvenliğe kadar hemen her noktada verimliliği en üst seviyeye taşıyor. 

Sayıları günden güne artan yapay zeka uygulamaları pazarın hızla gelişmesine de katkıda bulunuyor. 2022’de global pazarda yapay zeka sektörünün büyüklüğü 428 milyar dolara ulaşırken 2023’te bu değerin 515 milyar doları aşması bekleniyor. 2030 yılında ise yapay zeka pazarının büyüklüğünün 2 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor. 

Kişi ve kurumlar için en iyi yapay zeka uygulamaları

ChatGPT

Haftalık aktif 100 milyon kullanıcı sayısıyla günümüzün en popüler yapay zeka uygulaması olarak gösterilen ChatGPT, ABD merkezli bir araştırma şirketi olan OpenAI tarafından geliştiriliyor. Doğal dil işlemeden (NLP) yararlanarak tıpkı gerçek bir insan gibi yanıtlar verebilen ve yazılı içerik üretebilen ChatGPT ayrıca kodlama da yapabiliyor. Ücretsiz sürüm GPT-3,5 ve abonelik sistemiyle ücretlendirilen GPT-4 olmak üzere iki farklı versiyonu bulunan ChatGPT aralarında Türkçe de dahil olmak üzere pek çok dilde hizmet veriyor.

DALL-E 2

Tıpkı ChatGPT gibi OpenAI’ın bir diğer yapay zeka uygulaması olan DALL-E 2, yazılı istemleri resme çeviriyor. Kullanıcılar DALL-E’ye doğal dilde yazılı olarak ihtiyaç duydukları görseli tarif ediyor ve yapay zeka talebi anlayarak eşsiz bir görsele dönüştürüyor. Ücretli bir yapay zeka çözümü olan DALL-E 2, oluşturulan bir görselin farklı versiyonlarını geliştirerek kullanıcıya alternatifler sunabiliyor. 

Bing Chat

Microsoft tarafından geliştirilen Bing Chat, Bing arama motoruna eklenen bir yapay zeka sohbet robotu olarak tanımlanıyor. Yakın zaman önce Microsoft ve OpenAI arasında yapılan anlaşmayla Bing Chat, OpenAI’ın yapay zeka çözümü olan GPT-4’ü kullanıyor. Pek çok benzerinden farklı olarak tamamen ücretsiz yayınlanan Bing Chat, GPT-4’den destek aldığı için her türlü yaratıcı metni kolayca oluşturabiliyor. Ayrıca Bing’in Image Creator uygulaması üzerinden yazılı istemlerle görseller oluşturmayı da mümkün kılıyor. 

Synthesia

Yapay zekayı kullanarak video oluşturmaya yarayan Synthesia 65’i aşkın dil seçeneği sunuyor. 70 farklı seçenek arasından bir sunucu/avatar belirledikten sonra sunucunun söyleyeceklerini metin olarak yazarak video oluşturmanın mümkün olduğu Synthesia’da arka plan görsellerini değiştirmek ve videoya müzik eklemek gibi seçenekler de bulunuyor. Ücretli bir uygulama olan Synthesia geniş medya kütüphanesini ücretsiz olarak sunuyor. 

ImageBind

Meta tarafından geliştirilen ve kısa zaman önce açık kaynaklı hale getirilen ImageBind metin, görsel, video ve seslere ek olarak derinlik değerleri, ısı ve hareket gibi verileri birbiriyle ilişkilendirebiliyor. Böylelikle benzerlerinden çok daha kapsamlı bir değerlendirme süreci sunan ImageBind, sorulan soruya karşılık olarak ses, yazı ve görsellerle bir araya gelmiş bir videoyla cevap verebiliyor. Meta’nın Metaverse projesi için önemli bir unsur olarak değerlendirilen ImageBind henüz erken aşamada bulunuyor.

Murf

Çok yönlü bir ses oluşturma yapay zekası olan Murf son derece gerçekçi seslendirmelerin yapılmasını mümkün kılıyor. Bir ücretli bir de ücretsiz plana sahip olan Murf kolay arayüzü sayesinde seslendirme konusunda profesyonel bilgi sahibi olmayan kullanıcıların da kolayca ihtiyaçlarını karşılamasını sağlıyor. Metni sese dönüştüren Murf, ses tonu, hız ve vurgu gibi detayların istenildiği gibi ayarlanmasına imkan tanıyor.

Pictory

Kullanıcıların yazılı metinlerini ilgi çekici videolara dönüştürmesini sağlayan Pictory profesyonel video montaj bilgisi gerektirmemesiyle dikkat çekiyor. İçeriğinde bulunan geniş medya arşivi, ses kitaplığı ve müziklerle videoları zenginleştirebilmeyi sağlayan Pictory şimdilik yalnızca İngilizce olarak hizmet veriyor. Ücretli bir yapay zeka çözümü olan Pictory içerikleri dakikalar içinde video haline getiriyor.

HitPaw AI Photo Enchancer

HitPaw yapay zekayı kullanarak görsellerin kalite ve çözünürlüğünü artırmayı mümkün kılıyor. Kullanıcılara fotoğrafları kolayca profesyonel hale getirme imkanı tanıyan HitPaw görüntüyü büyütme, flu alanları keskinleştirme ve arka plan silme gibi görevleri kolayca yerine getiriyor. Ücretli bir uygulama olan HitPaw Türkçe arayüz desteği de sunuyor.

Jasper AI

Gelişmiş metin yazma becerisiyle içerik üreticilerine destek veren Jasper AI, 50’den fazla metin şablonu sunuyor. Aralarında Türkçe de dahil olmak üzere 25’ten fazla dilde destek veren Jasper AI yazı yazmanın yanında çizim de yapabiliyor. Üç temel ödeme planına sahip olan Jasper’ın ücretsiz bir sürümü bulunmuyor.

Fireflies.ai

Çalışanlar için son derece yetenekli bir toplantı asistanı olma özelliğini taşıyan Fireflies.ai doğal dil işlemeden yararlanarak toplantıları otomatik olarak kaydediyor ve yazılı not haline getiriyor. Ayrıca Zoom gibi web kaynaklı video konferans yazılımlarıyla entegre çalışabilen Fireflies.ai, yüklenen ses dosyalarını da yazılı metne dönüştürebiliyor. Fireflies.ai ayrıca toplantıları ana hatlarına göre özetleme imkanı da sunuyor. Ücretli bir uygulama olan Fireflies.ai’ın Türkçe dil desteği de bulunuyor.

İlgili Postlar

Uretken-yapay-zeka-dijital-donusumu-nasil-etkiliyor

Üretken yapay zekâ günümüzde dijital dönüşümü nasıl etkiliyor?

30 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr