BT varlık yönetimi sürdürülebilirliğe nasıl katkı sağlar?

Günümüzün CIO'ları maliyetleri düşürmenin yanında çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) hedeflerine ulaşmaya da yardımcı olacak yolları bulmaya çalışıyor.

BT varlık yönetimi sürdürülebilirliğe nasıl katkı sağlar?

18 Ara 2023

2 dk okuma süresi

Günümüzün CIO'ları maliyetleri düşürmenin yanında çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) hedeflerine ulaşmaya da yardımcı olacak yolları bulmaya çalışıyor. BT varlık yönetimi bu amaçlara ulaşmada anahtar rolü üstleniyor. BT varlık yönetiminde sürdürülebilirlik odaklı bir yaklaşımı benimsemek sık sık yapılan güncellemelerin neden olduğu olumsuz sonuçlardan kaçınmaya da yardımcı oluyor. 

E-atıklar

Birleşmiş Milletler Eğitim ve Araştırma Enstitüsü tarafından yayınlanan "Global Sınır Ötesi E-atık Akış Monitörü 2022" raporuna göre 2019 yılında küresel e-atık üretimi 53,6 ton olarak görülüyor. Raporda elektrikli ve elektronik ekipmanların yalnızca yüzde 17'sinin çevreye duyarlı bir şekilde imha edildiği belirtiliyor. Bu tablo tonlarca cihaz ve elektronik varlığın uyumluluk standartlarına uygun şekilde geri dönüşümüne ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

Araştırma ve danışmanlık şirketi Capgemini’nin 2021 tarihli "Sürdürülebilir BT: İşletmenizin BT'si için Yeşil Devrim Zamanı" raporuna göre de şirketlerin %89'u BT donanımlarının yalnızca %10'undan daha azını geri dönüştürüyor. Bu düşük oran yeşil BT kültürü oluşturmak için daha çok çalışılması gerektiğini gösteriyor.

BT varlık yönetiminde sürdürülebilirliğe ulaşmanın yolları

BT varlıklarının ömrü 

İşletmelerin edindiği her BT varlığının belirli bir ömrü bulunuyor. BT liderlerinin satın alma sırasında varlığın ömrünü hesaplaması ve planlamasını buna göre yapması gerekiyor. Dolayısıyla işletmeler satın alma işlemi yapmadan önce cihazların kullanım ömürlerine göre planlama yapması büyük değer taşıyor.

BT varlıklarının takibi

İşletmeler sürdürülebilir BT varlık yönetimine ulaşmak için varlıklarının tamamını izlemeye ihtiyaç duyuyor. CIO'ların ve BT liderlerinin varlıklarını doğru bir şekilde muhasebeleştirebilmesi için varlıkları izlemeye yönelik bir kontrol listesi oluşturmaları gerekiyor. Bu listede; varlığın konumu (hangi ağda ve kimin masasında olduğu), kim tarafından kullanıldığı, onarım geçmişi, garanti süresi ve hizmet ömrü uzunluğu gibi veriler yer alıyor. Hibrit ya da uzaktan çalışma modelinde BT varlıklarının takibini yapmak biraz daha zorlayıcı olabiliyor. 

BT varlıklarının ömrünü uzatmak

Sürdürülebilir bir BT varlık yönetimi yaklaşımı varlık yaşam döngülerini maksimumda tutmayı içeriyor. Birçok işletmede ortalama cihaz ömrü üç yıl olarak hesaplanıyor. Bu süreyi uzatmanın yolları bulunarak karbon ayak izi önemli ölçüde azaltılabiliyor. Dolayısıyla cihazların bakım ve güncellemelerinin doğru planlanması büyük önem taşıyor. 

Geçmişte üretici desteği genellikle üç yılla sınırlıyken günümüzde üreticiler daha esnek teklifler sunabiliyor. Yapılan güncellemeler sayesinde cihazlar daha uzun süreler kullanılabiliyor. 

Çalışanların katılımını sağlamak

Yeni bir cihaz çalışanlar için heyecan verici olsa da işletmeler için sürdürülebilir BT varlık yaşam döngüsünü zorlaştırabiliyor. Bu yüzden eski cihazların BT ekipleri tarafından elden geçirilmesi ve ihtiyaç duyulan performans düzeyinde çalışabilmesi gerekiyor. Bu noktada çalışanları da sürdürülebilirlik yaklaşımıyla buluşturmak kritik önem taşıyor. 

Çalışanları eğitmek

Uzaktan ya da hibrit çalışma modelinde BT ekiplerinin çalışanlara ekipmanlarını nasıl kullanacaklarını ve bakımını nasıl yapacaklarını öğretmesi büyük önem taşıyor. Bu sayede cihazlardan uzun süre faydalanmak mümkün hale geliyor. Bu noktada işletmelerin çalışanlara cihazlarla beraber bir kullanım talimatı vermesi sürecin olumlu bir şekilde sürdürülebilmesine katkı sağlıyor.

İlgili Postlar

Uretken-yapay-zeka-dijital-donusumu-nasil-etkiliyor

Üretken yapay zekâ günümüzde dijital dönüşümü nasıl etkiliyor?

30 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr